ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Π.Δ.Ε: Νέοι Δικαιούχοι στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα πυρόπληκτα της Ηλείας.


Πυρόπληκτες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που μέχρι στιγμής δεν είχαν μέχρι στιγμής ενταχθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Ηλεία», ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συμπληρωθούν στους δικαιούχους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης και συμπλήρωσης του καταλόγου στα Υποπρογράμματα του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ), ενώ εγκρίθηκαν και κριτήρια Αξιολόγησης και Επιλογής, το Δελτίο Ελέγχου Εκπλήρωσης Κριτηρίων (ΔΕΕΚ) και η Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων  έργων – παρεμβάσεων του Υποπρογράμματος 1 «Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών» του ΕΑΠ.
«Με αυτές τις παρεμβάσεις δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερες περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές κατά τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, να ενταχθούν και αυτοί ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα παρεμβάσεων και αποκατάστασης, ενώ πλέον με το Δελτίο Ελέγχου για το αν πληρούν τα κριτήρια, οι ίδιοι οι Δήμαρχοι θα μπορούν να αξιολογήσουν αν το έργο που προτείνουν είναι στα επιλέξιμα ή όχι και αναλόγως να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος κατά την εισήγησή του.
Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε πως θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, επιπλέον έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου του 2007.
«Αυτό που παραμένει προτεραιότητά μας είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές να γίνει η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού μέσα από δράσεις βελτίωσης της ελκυστικότητας της περιοχής και στήριξης-ανάπτυξης της χωρικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και για οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Θέλουμε οι περιοχές αυτές να ανακτήσουν μια δυναμική οικονομία και να αναπτυχθούν με συναγωνιστικούς όρους τόσο στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες υποδομές τους, να αξιοποιηθεί η τοπική παραγωγή, να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και να γίνει διασύνδεση τομέων και δραστηριοτήτων προκειμένου να ενισχυθεί και να επιτευχθεί η προστιθέμενη αξία της τοπικής ταυτότητας».
Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να συμπεριληφθούν οι:
- Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου, Αμπελώνα, Βαρβάσαινα, Ελαιώνα, Κολιρίου, Λασταίικων, Παλαιοβαρβάσαινας, Σαλμώνης, Σκαφιδιάς, Δ.Κ. Πύργου της Δ.Ε. Πύργου
- Δ.Κ. Αμαλιάδος, Τ.Κ. Γερακίου, Περιστερίου, Δαφνιωτίσσης, Κεραμιδιάς, Κρυονέρου, Σαβαλίων και Δάφνης της Δ.Ε. Αμαλιάδος
- Τ.Κ. Αετορράχης και Ξενιών της Δ.Ε. Βουπρασίας
- Τ.Κ. Αντρωνίου της Δ.Ε. Λασιώνος
- Τ.Κ. Λυγιάς και Καλυβίων Μυρτουντίων της Δ.Ε. Βαρθολομιού
- Τ.Κ. Μπορσίου της Δ.Ε. Λεχαινών
- Δ.Ε. Ωλένης, Πηνείας, Φολόης, Σκυλλούντος, Ζαχάρως, Φιγαλείας, Αλιφείρας, Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας και Ιαρδάνου.
- Τ.Κ. Αλφειούσης της Δ.Ε. Βώλακος
- Τ.Κ. Σίμιζα της Δ.Ε. Τραγανού και
- Τ.Κ. Παλαιοχωρίου Δ.Ε. Γαστούνης.