ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Με επιτυχία η άσκηση "ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2017"στο Αγρίνιο(φωτο-βιντεο)Α'



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σε πραγματικές συνθήκες επιχείρησης η άσκηση "ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2017"στην περιοχή Άγιος Ανδρέας Μακρυνείας.

Η ΠΥΣΔΕ επέλεξε για την διεξαγωγή της ετήσιας άσκησης ετοιμότητας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Δήμο Αγρινίου και Δασική περιοχή στον Άγιο Ανδρεά Μακρυνείας.



Βασικό ρόλο στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής εκτός από την δασική έκταση ,έπαιξε ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Γαβαλούς  που υπάρχει στην Μακρυνεία

Σενάριο της άσκησης ήταν η κατάσβεση πυρκαγιάς σε μεγάλη δασική έκταση ,υπό δύσκολες συνθήκες και η μεταφορά τραυματισμένου πυροσβέστη στο Γ.Ν.Αγρινίου για την παροχή βοηθειών.



Λίγο μετά τις 09:00 όπως έλεγε το σενάριο σήμανε συναγερμός στην Π.Υ Αγρινίου για πυρκαγιά σε δάσος στην θέση Άγιος Ανδρέας.Αρχικά έσπευσαν στο σημείο οι Εθελοντές και μόνιμοι πυροσβέστες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Γαβαλούς,ενώ ακολούθησαν οχήματα της Π.Ύ Αγρινίου.Όμως λόγω των δυνατών ανέμων ξέσπασαν φωτιές και σε άλλα σημεία του βουνού ,δημιουργώντας νέες εστίες.

Ζητήθηκε η συνδρομή της Π.Υ Μεσολογγίου του Π.Κ Θέρμου ,της 6ης ΕΜΑΚ (Πάτρα) και των Έφεδρων Εθελοντών Αγρινίου(Α.Σ.Ε.Ε.Δ),δυνάμεις των οποίων έφθασαν στην περιοχή και επιχείρησαν,υπό τον συντονισμό του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχο κ.Κυριακόπουλο.



Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή να σηκωθούν pzl από το Άκτιο τα οποία επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία.
Κατά την διάρκεια της επέμβασης τραυματίστηκε πυροσβέστης ,όταν το αλυσοπρίονο που χειρίζονταν τον τραυμάτισε κόβοντας του μηριαία αρτηρία.Άμεσα οι Εθελοντές καταδρομείς που συμμετείχαν σταμάτησαν την αιμορραγία και μετέφεραν το τραυματία σε σημείο προσβάσιμο για το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ,που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο Γ.Ν.Αγρινίου.

Στην άσκηση συμμετείχε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων "ΟΛΥΜΠΟΣ",όπου με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει βοήθησε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ,ενώ στελέχη των Υπηρεσιών είχαν σύσκεψη για την αντιμετώπιση του συμβάντος.


Στις 11:00 περίπου δόθηκε εντολή για αποχώρηση των δυνάμεων αφού η πυρκαγιά είχε κατασβεστεί πλήρως.

 Ήταν μία άσκηση, που απαιτούσε συνεργασία και ετοιμότητα, λίγο πριν μπούμε στο καλοκαίρι, όπου και τα περιστατικά δασικής πυρκαγιάς αυξάνονται κατακόρυφα. Την άσκηση επιτήρησε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Υποστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος,ενώ ο συντονισμός έγινε από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δ.Ελλάδας Αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο σε συνεργασία με τον Διοικητή της Π.Υ Αγρινίου Επιπυραγό Στράτο Πετράκη.



Στην άσκηση συμμετείχαν εκτός των προαναφερόμενων το ΕΚΑΒ.η ΔΕΔΔΗΕ και επιτηρούσε η αστυνομία.
Την άσκηση παρακολούθησαν ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας Γιάννης. Τέγας, ο  πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,του Δήμου Αγρινίου αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης,ο Γ.Γ του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης,ο Υποδιοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Ιωάννης Καραμαλίκης,ο Διοικητής της Π.Υ Ναυπάκτου Χρ.Μπόκας,ο Διοικητής της Π.Υ Μεσολογγίου Δ.Κεφαλάς, αξιωματικοί του Π.Σ της Ελληνικής Αστυνομίας και πολίτες





Το σημαντικό αυτό crash test ολοκληρώθηκε με επιτυχία ,εν όψη του καλοκαιριού που πλησιάζει,όπως ανέφεραν οι εμπλεκόμενοι στην ενημέρωση που ακολούθησε στον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Γαβαλούς.



Ο κ.Πετράκης ως συνδιοργανωτής εξέφρασε στο agriniolike την ικανοποίησή του για την έκβαση της άσκησης,  αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Π.Υ Αγρινίου και τον σωστό συντονισμό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


Επίσης ευχαριστεί τον κ.Κώστα Σαραγκανίδα για την προσφορά των καπνογόνων και την συμμετοχή του στην άσκηση.

Θα ακολουθήσει και νέο φωτορεπορτάζ










































Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/5/17, 10:16 μ.μ.

    Μπράβο σε όλους,μακάρι να μην χρειαστούν ποτέ.Επίσης πολύ καλό το ρεπορτάζ σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.