ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

«Δίχτυ» προστασίας από τους κυνηγούς για τα όρνια της Κλεισούρας


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος και οι θηροφύλακές της συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τη στενή επιτήρηση του φαραγγιού της Κλεισούρας στο Μεσολόγγι, απλώνοντας ένα «δίχτυ» προστασίας στην πολύτιμη αποικία των όρνεων που βρίσκεται εκεί. Με την καθοριστική συνδρομή εθελοντών από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μεσολογγίου, οι δυνάμεις της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. προσπαθούν να αποσοβήσουν κάθε πιθανότητα τυχαίας δηλητηρίασης των πουλιών, από δηλητηριασμένα ζώα ή δολώματα.

Η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας και του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου κρίθηκε απαραίτητη όταν κοντά στο χωριό Χρυσοβέργι βρέθηκαν νεκροί δύο όρνια, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν προς την πιθανότητα να είχαν τραφεί από το δηλητηριασμένο κουφάρι κάποιου νεκρού ζώου.
Για να περιφρουρηθεί και να μην ξεκληριστεί η «αποικία» των όρνεων που υπάρχει στην Κλεισούρα, η Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. ζήτησε και τη βοήθεια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης, η οποία έχει στην κατοχή της δύο εκπαιδευμένα λυκόσκυλα, στον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Πράγματι, το ένα από τα δύο σκυλιά μαζί με τον θηροφύλακα – χειριστή του ήρθαν αμέσως από την Κρήτη, και για ένα τριήμερο ενώθηκαν με τους θηροφύλακες της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε., που πραγματοποιούσαν, ήδη, έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του όρους Αράκυνθου. Για μία εβδομάδα, από Παρασκευή 21 μέχρι και Παρασκευή 28 Απριλίου, οι ομάδες των θηροφυλάκων και των εθελοντών κυνηγών ερεύνησαν εξονυχιστικά τις περιοχές Χρυσοβέργι, Ρέτσινα, Τρύπες, Αμπέλια, Ελληνικά και Μούσουρα, σε μία ακτίνα πέντε χιλιομέτρων γύρω από το φαράγγι της Κλεισούρας. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου βρέθηκαν κάποια νεκρά ζώα, αλλά σε κανένα δεν ανιχνεύθηκαν υπολείμματα δηλητηρίου..

. Με δεδομένο ότι ούτε δηλητηριασμένα κουφάρια ζώων, ούτε και φόλες βρέθηκαν, το επιστημονικό προσωπικό της Δ΄ΚΟΣΕ εικάζει ότι τα νεκρά όρνια, μπορεί να μην προέρχονται από τον «ντόπιο» πληθυσμό της Κλεισούρας. Άλλωστε, τα αναπαραγωγικά ζευγάρια της περιοχής εντοπίστηκαν και πάλι στις γνωστές θέσεις τους, κάτι που σημαίνει ότι οι γύπες που πέθαναν μπορεί να προέρχονται από άλλη περιοχή. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας εναντιώνεται σθεναρά και τάσσει τις δυνάμεις της έναντι της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία απειλεί σοβαρά είδη της άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως τα όρνια, είναι όμως και τεράστια απειλή για τον πολύτιμο σύντροφο του κυνηγού, το σκύλο.

πηγή:http://www.e-artemis.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια