ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Εκδήλωση με θέμα «Το Νομοθετικό Πλαίσιο και ο Ρόλος του Μηχανικού στις προστατευόμενες Περιοχές Νομού Αιτωλοακαρνανίας»



Με δεδομένο, ότι Μηχανικοί συνιστούν τον επιστημονικό κλάδο εκείνο, που η επαγγελματική του δραστηριότητα αφήνει άμεσο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το  Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ανταποκρινόμενο στις επιταγές της επιμόρφωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των μελών του, όσο και της κοινωνίας σε  περιβαλλοντικά θέματα, διοργάνωσε την Τετάρτη 03-05-20017 στο κτήριό του μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Το Νομοθετικό Πλαίσιο και ο Ρόλος του Μηχανικού στις προστατευόμενες Περιοχές Νομού Αιτωλοακαρνανίας» σε συνεργασία με τον Φορέα ∆ιαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και τον Φορέα ∆ιαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.


Οι εξειδικευμένοι στα σχετικά θέματα ομιλητές ανέλυσαν ενδελεχώς και με σαφήνεια όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους, που ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλουν να εκτελούνται οι ανθρωπογενείς διεργασίες, προκειμένου να τελούν σε ισορροπία με τις αντίστοιχες φυσικές και να επιτυγχάνεται ο δυναμικός στόχος της αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης στις προστατευόμενες Περιοχές του Νομού.


Η εκκίνηση της εκδήλωσης έγινε με το Χαιρετισμό του Προέδρου του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Στυλιανού Μπλέτσα, ο οποίος υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει το Περιφερειακό Τμήμα ως θεματοφύλακας της προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης του περιβάλλοντος, ενώ προανήγγειλε και άλλες παρόμοιες θεματικές ημερίδες στο άμεσο μέλλον.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν στη συνέχεια οι Πρόεδροι των δύο φορέων κ.κ. Φώτιος Περγαντής, Βιολόγος – Οικολόγος MSc και Κουτσικόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.



Στη συνέχεια ακολούθησε η λεπτομερής ανάλυση του νομικού καθεστώτος που διέπει το Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου από τον κ. Ιωάννη Κασβίκη, Περιβαλλοντολόγου MSc, Υπευθύνου τμήματος επόπτευσης, φύλαξης και εφαρμογών διαχείρισης Φορέα ∆ιαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Ο κ. Ιωάννης Σελιμάς, Περιβαλλοντολόγος MSc, Συντονιστής του Φορέα ∆ιαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου ενημέρωσε το κοινό για το έργο και τις αρμοδιότητες
του Φορέα ∆ιαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και ακολούθως ο κ.Πέτρος Καραγεώργος ∆ρ. Χημικός Μηχανικός του Φορέα ∆ιαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού παρουσίασε τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων του Αμβρακικού.

Τέλος ο κ. ∆ημήτριος Μπαρέλος ανέπτυξε τις ιδιαιτερότητες των Προστατευόμενων
Περιοχών και ανέλυσε τη Φιλοσοφία προσέγγισης των δραστηριοτήτων του ανθρώπου σε αυτές.

Η εκδήλωση έκλεισε με ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα που αναλύθηκαν
από τους ομιλητές και με την εξαγωγή του κοινού συμπεράσματος ότι είναι απαραίτητη η στενότερη συνεργασία του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με τους δύο φορείς προκειμένου να συμβάλλουν από κοινού στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια