ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Γ. Βαρεμένος για το πανεπιστήμιο : "Ας καταλήξουμε με συναίνεση σε μια πρόταση ρεαλιστική"


«Ας καταλήξουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σε μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση που θα παίρνει υπόψη της την πραγματικότητα των τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων που υπάρχουν στον νομό, και με αυτήν ας πάμε να συζητήσουμε», ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγρινίου ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του έχει ως εξής :
«Πρέπει να είμαι άμεσος, ευθύς και ειλικρινής απέναντί σας. Είχα μεγάλο δίλημμα αν έπρεπε να παραστώ σε αυτή την εκδήλωση, καθώς θεωρώ ότι ο χειρισμός, ο επικοινωνιακός και όχι μόνο, έκανε μεγάλο κακό στην υπόθεση του Πανεπιστημίου. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τις δύο συναντήσεις του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων με τον Υπουργό Παιδείας, ωστόσο εγώ έχω κάνει δεκάδες, όπως και με τον κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος μάλιστα με έβλεπε στους διαδρόμους της Βουλής και έφευγε, και προσπαθούσα να κάνω διάλογο μαζί του προκειμένου να καταλάβω το σκεπτικό του, και συνέχισα τον διάλογο μέχρι που κατάλαβα ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη.
Διαπίστωσα μια επαναστατικότητα ορισμένων τώρα, ενώ δεν χύθηκε ούτε ένα δάκρυ όταν έγινε το Σχέδιο Αθηνά και η αυτονομία του πανεπιστημίου πήγε άκλαυτη. Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά λέω σε αυτόν που θα ήθελε τελικά να το κάνει, ό,τι λέω και στον εαυτό μου : Από την κρίση πρέπει να βγάλουμε ένα δίδαγμα, να κάνουμε διάλογο, και νομίζω ότι με τη στάση μου το έχω αποδείξει ότι δεν κάνω αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση, ούτε σύγκρουση για τη σύγκρουση. Αντιπαρατίθεμαι με επιχειρήματα.
Το Σχέδιο Αθηνά είχε ως νομικό αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να μιλάμε για Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν χρειάζεται αστυνομική έρευνα για να δούμε ποιοι υπονομεύουν το πανεπιστήμιο, έχουν γίνει πάμπολλες συναντήσεις και συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου παρουσία του δημάρχου, του περιφερειάρχη, της πρυτάνεως, των κοσμητόρων και των φοιτητών. Είναι δίκαιες οι διαμαρτυρίες των φοιτητών, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, για το οποίο έκανα ερώτηση στη Βουλή και δεν έμεινα μόνο εκεί, μέχρι σήμερα είμαι σε επαφή προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με το θέμα αυτό. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι υπάρχει πλέον μια προσέγγιση από το ΤΕΕ, ζητεί όμως να δούμε τι ισχύει σε παρόμοιες περιπτώσεις και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πάει όμως τώρα να γίνει κάτι αρρωστημένο, το θέμα δεν είναι να βάλουμε τις σχολές του Αγρινίου και τις σχολές του Μεσολογγίου σε αντιπαράθεση. Εγώ, πριν γίνει όλος αυτός ο ντόρος, είχα συμφωνήσει με τον Υπουργό να μην προχωρήσει τίποτα πριν καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα μετά από μια διαβούλευση. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά, το εξέλαβε ως σήμα για να μεταφέρει τα Τμήματα στην Πάτρα. Είναι μια διαρκής προσπάθεια, δεν είναι σημερινή, θέλει να δολοφονήσει τα Τμήματα μη κατανέμοντας θέσεις μελών ΔΕΠ στο Αγρίνιο από τις πιστώσεις που εγκρίνει το Υπουργείο για το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Χρειάζεται λοιπόν διάλογος και μέσα στα κόμματα για να καταλήξουμε σε μια πρόταση. Το έχω πει επανειλημμένα και στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ με την καλύτερη διάθεση : Δεν μπορεί να λέει ότι είναι μαχητικά υπέρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και ο βουλευτής Αχαϊας του ίδιου κόμματος να είναι υπέρ της μεταφοράς των Τμημάτων στην Πάτρα. Όσο για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου που ζητούν ορισμένοι, χρειάζεται ανασύσταση υπηρεσιών, δημιουργία άλλων, νέων, θα απαιτηθούν πόροι και νέες προσλήψεις προσωπικού.
Ας καταλήξουμε κάπου με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σε μια ρεαλιστική εφαρμόσιμη πρόταση που θα παίρνει υπόψη της την πραγματικότητα των Ιδρυμάτων που υπάρχουν στον νομό, και να πάμε με την πρόταση αυτή διότι τώρα έχουμε υποστεί ένα πλήγμα, πάμε με χειρότερες θέσεις απ’ ό,τι πηγαίναμε στο παρελθόν. Θα το παλέψουμε, όχι τοπικιστικά, αλλά γιατί έτσι πρέπει να γίνει».
Σε νεότερη επικοινωνία που είχε ο Γιώργος Βαρεμένος με τον βουλευτή Αχαϊας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, εκείνος τον πληροφόρησε ότι δεν είναι τελικά υπέρ της μετακίνησης των Τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, θεωρεί όμως νόμιμο το αίτημα των καθηγητών τους να ζητούν τη μετακίνηση αυτή.     

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια