ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Απ. Κατσιφάρας: Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε, διεκδικούμε έργα για την Περιφέρειά μας


«Με ρεαλιστικό πρόγραμμα και αποτελεσματικό σχεδιασμό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πατά γερά στα πόδια της και παίρνει δυνάμεις από την κοινωνία. Λέξη – κλειδί είναι η συνεργασία. Χτίζουμε γερά τα θεμέλια με σχέδιο, όραμα και δράσεις. Μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό μας συμβάλλουμε σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην άρση της επικινδυνότητας για τους συμπολίτες μας, αλλά και τους επισκέπτες που κινούνται στο τεράστιο οδικό δίκτυο.
Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ξεκίνησε την εισήγηση – ενημέρωσή του στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, κάνοντας ουσιαστικά έναν απολογισμό των έργων «Προσπελασιμότητας – Άρσης επικινδυνότητας – Οδικής Ασφάλειας» στην Περιφέρειά μας.
Ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές αξίες που στηρίζεται η Περιφερειακή Αρχή και συμπυκνώνεται στη στρατηγική «Σχεδιάζουμε – Υλοποιούμε – Διεκδικούμε»:
  • Οργανώνουμε έργα και δεν αφήνουμε ημιτελή
  • Δεν αφήνουμε χρέη και εκκρεμότητες
  • Δεν «πουλάμε» τα έργα ως ρουσφέτια
  • Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους πολίτες.
Αναπτύχθηκε ένα λειτουργικό και στοχευμένο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσεων για την προσπελασιμότητα και την άρση της απομόνωσης της ενδοχώρας, αναδιοργανώθηκαν και επανιεραρχήθηκαν οι ανάγκες του οδικού δικτύου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε ο Περιφερειάρχης λέγοντας πως «έπρεπε να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους με διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το ΕΣΠΑ 2007-2013, το ΠΕΠ 2014-2020 και το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μην ξεχνάμε όμως, πως το ΠΔΕ από το 2013 έως σήμερα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 70%».
Δε θα πρέπει επίσης, να ξεχνάμε πως το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο, αλλά και επικίνδυνο οδικό δίκτυο (Εθνικό: μήκος 895 χλμ. και Επαρχιακό: 3.520 χλμ.), το οποίο παρέμενε ασυντήρητο για δεκαετίες ολόκληρες.
Και συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας:
«Μόνο με όραμα, στρατηγική, πολύ δουλειά και κόπο, με σεβασμό στους περιορισμένους πόρους, στο δημόσιο συμφέρον και στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, μπορείς στο παραπάνω περιβάλλον, να έχεις αποτέλεσμα.
Δεν δουλεύουμε χωρίς πυξίδα!
Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε.
Ξέρουμε τι διεκδικούμε».

«Ειδική» Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕΠ) 501
Ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στη σημαντική κατάκτηση της Περιφερειακής Αρχής, την «Ειδική» Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕΠ) 501, η οποία χρηματοδοτεί επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις με στόχο τη συντήρηση υφιστάμενων οδικών αξόνων.
Στο πλαίσιο της ΣΑΕΠ 501, η οποία ξεκίνησε το 2014, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής έντεκα (11) έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ενενήντα (90) εκατομμύρια ευρώ αφορούν τα έργα προσπελασιμότητας και τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως – για πρώτη φορά – αντιπλημμυρικά έργα.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται για έργα συντήρησης – αποκατάστασης και άρσης επικινδυνότητας του εθνικού οδικού δικτύου, μελέτης στατικότητας γεφυρών, συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, εργασίες εγκατάστασης και εργασίες αποκατάστασης βλαβών φωτεινής σηματοδότησης, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς κ.α.

Οκτώ έργα 95,2 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ 2014-2020
Με τα νέα χρηματοδοτικά μέσα για το διάστημα σχεδιασμού 2014-2020 γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις στο Οδικό Δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας που να απολαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός (σύγχρονου και) ασφαλούς  Οδικού Δικτύου.  Αυτό είναι στο πλαίσιο του νέου χάρτη προσπελασιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα έχουν ενταχθεί στο Ε.Π. Δυτική Ελλάδα «2014-2020», οκτώ έργα συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 95,2 εκατομμυρίων ευρώ:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια