ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

«Έφυγε» ο Γιάννης Καλατζής - Ποιός ήταν ο "Σταμούλης ο Λοχίας”(βίντεο)



Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής, ερμηνευτής του γνωστού τραγουδιού ”Ο Σταμούλης ο λοχίας”.

Αναφορικά με την ιστορία αυτού του τραγουδιού, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μέσα στα χρόνια, έγινε γνωστό ότι ο Σταμούλης ήταν υπαρκτό πρόσωπο με το επώνυμο Γερομήτσης, καταγόταν από την Αμφιλοχία και βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα τον Σεπτέμβριο του 1971. Ο Πυθαγόρας που γεννήθηκε στο Αγρίνιο τον γνώρισε λίγο πριν από αυτό το περιστατικό, εντυπωσιάστηκε από την όψη του και «προς τιμή του» έγραψε τον «Σταμούλη τον λοχία».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή ο αείμνηστος στιχουργός εμπνεύσθηκε από αλλού για το εν λόγω τραγούδι; Η δεύτερη εκδοχή είναι μάλλον η επικρατέστερη, καθώς ο ίδιος ο Πυθαγόρας αφηγήθηκε την ιστορία στο θρυλικό τηλεοπτικό «Αλάτι και πιπέρι» του αξέχαστου Φρέντυ Γερμανού το 1971, χωρίς ν’ αναφερθεί καθόλου στον Σταμούλη Γερομήτση…

Είπε λοιπόν ο στιχουργός ότι ένα πρωινό που περπατούσε στην πλατεία Αμαρουσίου, ξαφνικά είδε έναν αρκετά μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο να σωριάζεται στο πεζοδρόμιο. Αμέσως έσπευσαν να τον βοηθήσουν οι περαστικοί -φυσικά και ο στιχουργός-, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχε πάθει κάποια εμβολή και κάλεσαν ασθενοφόρο. Μόλις αυτό έφθασε και πήγαν να τον σηκώσουν για να τον βάλουν μέσα, εκείνος παρά τους πόνους που αισθανόταν τους απώθησε, όρθωσε το ανάστημά του και είπε «πάμε». Αγέρωχος λοιπόν και χωρίς βοήθεια, μπήκε στο ασθενοφόρο!

Ο Πυθαγόρας έμεινε έκπληκτος από το θέαμα και πληροφορήθηκε ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν στρατηγός εν αποστρατεία. Έχοντας λοιπόν στο νου του τη συγκεκριμένη εικόνα, άρχισε σιγά-σιγά στο μυαλό του να «πλάθει» την ιστορία ενός απόμαχου λοχία που πλέον βρίσκεται στο περιθώριο της ζωής κι έχει μείνει μόνο με τις αναμνήσεις των νεανικών ανδραγαθημάτων του.

Έτσι λοιπόν έγραψε τον «Σταμούλη τον λοχία», ο οποίος έγινε μεγάλη επιτυχία με τη μουσική του Γιώργου Κατσαρού και τη φωνή του Γιάννη Καλατζή. Μάλιστα, έδωσε και τον τίτλο στον πρώτο «μεγάλο» δίσκο του δημιουργικού «διδύμου» όπου εκτός του Καλατζή, συμμετείχαν οι Γιάννης Πάριος, Λίτσα Διαμάντη και Γιώργος Νταλάρας…



O Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943.

Η καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο ίδιος ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Ο Καλαντζής αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά είχε συνεργαστεί με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται και είχε μια παραγωγική συνεργασία με μερικούς από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου - Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, και Τόλης Βοσκόπουλος. Καλατζής συμμετείχε στο άλμπουμ μαζί με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης.

Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του Άλμπουμ προτού αποσυρθεί απο το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με το περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους.

Ο Καλατζής θεωρείται ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής και τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί και από τους νεότερους τραγουδιστές. Το 2013 ο Γιάννης Καλατζής τιμήθηκε στην ελληνική εκδοχή του τηλεοπτικού προγράμματος Your Face Sounds Familiar που μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο να τον υποδύεται και να εκτελεί ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του, το «Δελφίνι δελφινάκι». Ο Γιάννης Καλατζής πέθανε στις 13 Ιουλίου 2017 σε ηλικία 74 ετών.

Με πληροφορίες απο musiccorner.gr
Βικιπαίδεια
http://www.onalert.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια