Θέρμο:Εκδήλωση για την προστασία των Πλατάνων από τον μύκητα του "μεταχρωματικού έλκους"


Εκδήλωση για την προστασία των Πλατάνων από τον μύκητα του "μεταχρωματικού έλκους"σήμερα στο δημαρχείο ΘΕΡΜΟΥ με ομιλητή τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, Δασολόγο Φυτοπαθολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fibriata f.sp. platani, είναι μία από τις σημαντικότερες ασθένειες και απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα του πλατάνου. Το παθογόνο έχει τη δυνατότητα να νεκρώσει δένδρα οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας.


Στην Ελλάδα ο μύκητας εντοπίστηκε το 2003 στη Μεσσηνία και έχει προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο. Στα επόμενα χρόνια το παθογόνο επεκτάθηκε σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρων πλατάνου ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Αιτ/νια . Το παθογόνο διαδίδεται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και για τον λόγο αυτό η σωστή ενημέρωση είναι επιτακτική για την προστασία του σημαντικότατου αυτού δασικού είδους της χλωρίδας της περιοχής μας.

Ο Δήμος Θέρμου και η Δασική Υπηρεσία καλούν όλους τους πολίτες, Υπηρεσίες, Γεωτεχνικούς, Συλλόγους μηχανικών, Τεχνικούς Υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αγρότες, υλοτόμους, Φορείς, Συλλόγους, Εργολάβους, Χωματουργούς, Επιχειρήσεις πώλησης ή μεταποίησης ξύλου και ΜΜΕ να έχουν ενημέρωση και συνεργασία για την λήψη προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων για τον περιορισμό και εξάλειψη της σοβαρής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Η επέκταση της θα προκαλέσει μια τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή νεκρώνοντας τα πλατανόδενδρα της περιοχής μας.

Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο προφίλ του Δημάρχου Θέρμου κ.Σπύρου Κωνσταντάρα σε social media.
Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.