ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο :Ενημέρωση για το «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου» και μέτρα αντιμετώπισης



Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αγρινίου διοργάνωσε χθες το πρωί  εκδήλωση με θέμα το «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου».

Ομιλητής ήταν ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, Δασολόγος Φυτοπαθολόγος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων.


Η ενημέρωση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας και να προληφθεί η οικολογική καταστροφή που αυτή επιφέρει νεκρώνοντας και εξαφανίζοντας δέντρα που είναι συνδεδεμένα με το τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Λίγα λόγια για την ασθένεια:

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fibriata f.sp. platani, είναι μία από τις σημαντικότερες ασθένειες και απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα του πλατάνου. Το παθογόνο έχει τη δυνατότητα να νεκρώσει δένδρα οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας.

Στην Ελλάδα ο μύκητας εντοπίστηκε το 2003 στη Μεσσηνία και έχει προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο. Στα επόμενα χρόνια το παθογόνο επεκτάθηκε σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρων πλατάνου ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Αιτ/νια στην περιοχή του Ευήνου. Το παθογόνο διαδίδεται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και για τον λόγο αυτό η σωστή ενημέρωση είναι επιτακτική για την προστασία του σημαντικότατου αυτού δασικού είδους της χλωρίδας της περιοχής μας.

Το μυστικό της καταστροφικής αυτής ασθένειας βρίσκεται στο ότι η μεταφορά του μύκητα γίνεται μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς βεβαίως και τα μέτρα προφύλαξης αρχών και υπηρεσιών. «Η άγνοια σκοτώνει τα πλατάνια» τονίζουν οι ερευνητές και οι δασικοί. «Έχουν γίνει βήματα στην ενημέρωση του κόσμου. Χρειάζονται όμως και μέτρα αντιμετώπισης, όπως για παράδειγμα η θανάτωση των προσβεβλημένων δέντρων και η δημιουργία ζωνών καραντίνας γύρω από τα σημεία που εμφανίστηκε η αρρώστια».

Οι τρόποι διάδοσης του μύκητα είναι πολλοί. Εργασίες κοπής δένδρων (με αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κ.λπ.), έργα από συνεργεία της ΔΕΗ, υλοτομία και διακίνηση ξύλου με τον μύκητα, χωματουργικά έργα, αμμοληψίες, κλαδεύσεις, τοποθέτηση φωτισμού και σήμανσης επάνω στα δένδρα, συρματόσχοινα κ.λπ.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (φεστιβάλ,  party κ.λπ.) σε σημεία που φύονται πλατάνια. Εάν πληγωθούν τα δέντρα ή το ριζικό τους σύστημα μπορεί να προσβληθούν από την ασθένεια. Όπως έγινε με εκατοντάδες δέντρα στον Καλαμά, που νεκρώθηκαν ύστερα από ανάλογες εκδηλώσεις», τονίζει ο κ. Τσόπελας στο kathimerini.gr/dasarxeio.com

Ο Δήμος Αγρινίου και η Δασική Υπηρεσία καλούν όλους τους πολίτες, Υπηρεσίες, Γεωτεχνικούς, Συλλόγους μηχανικών, Τεχνικούς Υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αγρότες, υλοτόμους, Φορείς, Συλλόγους, Εργολάβους, Χωματουργούς, Επιχειρήσεις πώλησης ή μεταποίησης ξύλου και ΜΜΕ να αναπτύξουν συνεργασία για την λήψη προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων για τον περιορισμό και εξάλειψη της σοβαρής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Η επέκταση της θα προκαλέσει μια τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή νεκρώνοντας τα πλατανόδενδρα της περιοχής μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια