ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Στις 17 Αυγούστου τα εγκαίνια του “Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών” στο Αργυρό Πηγάδι Θέρμου.


Ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ξεκινάει την λειτουργία του στο πιο ορεινό χωριό του Δήμου Θέρμου, με την τελετή των εγκαινίων να έχει οριστεί στις 17 Αυγούστου. Πρόκειται για πολύ σημαντικό κέντρο πολιτισμού και ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων, του τρόπου ζωής και των παραδόσεων αυτής της ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου, που δύναται και έχει σκοπό να προσελκύσει επισκέπτες και να προβάλει τον τόπο, την πολιτιστική του κληρονομιά και την ιστορία του.
Από την πλευρά του δήμου, η τελετή των εγκαινίων έναρξης λειτουργίας του κέντρου, έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, αφενός για να προβληθεί η ύπαρξη και η λειτουργία του “Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών”, αφετέρου να τιμηθεί έτσι και το έργο του Αγίου Κοσμά που κατά μεγάλο μέρος του είχε να κάνει με την ανάδειξη της περιοχής και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και ανάλογων δραστηριοτήτων σε αυτή αλλά και σε όλους τους τόπους όπου πέρασε και δραστηριοποιήθηκε.
Το κέντρο στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αργυρού Πηγαδίου το οποίο έχει ανακαινιστεί διατηρώντας τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής, με την πέτρα να κυριαρχεί τόσο στην τοιχοποιία όσο και στο πλακόστρωτο και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το ορεινό τοπίο. Στο προαύλιο δε εκτίθεται ένα έργο του σμιλευτή πέτρας Σωτήρη Χολέβα με θέμα την «Παρακαλιά», τη συνδρομή δηλαδή όλου του χωριού και κύρια των γυναικών, στη μεταφορά υλικών για το κτίσιμο ενός νέου σπιτιού.
Στο εσωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσει ο επισκέπτης τον τρόπο ζωής ενός ορεινού χωριού μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων του, που παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη και στις δύο διαδραστικές οθόνες του κέντρου. Ένα μενού στην κεντρική οθόνη δίνει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί στις ενότητες της παρουσίασης που τον ενδιαφέρουν, ενώ, παράλληλα, ένα πλήθος από συνδέσμους σε κάθε ενότητα δίνει την δυνατότητα μετάβασης σε επιμέρους θέματα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες κ.α.
              Η αναστήλωση του εγκαταλειμμένου κτηρίου που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο Αργυρού Πηγαδίου πριν αυτό καταργηθεί και η αλλαγή της χρήσης του με επιλογή δράσης προσαρμοσμένης στη σύγχρονη πραγματικότητα και στις τοπικές ανάγκες, αποτέλεσε ιδέα του Συλλόγου Αργυροπηγαδιτών που προτάθηκε στον Δήμο Θέρμου για περαιτέρω προώθηση. Ο Σύλλογος, μάλιστα, επέλεξε και το είδος της δράσης για το συγκεκριμένο κτήριο και χρηματοδότησε και τη μελέτη του έργου.

              Ο Δήμος υιοθέτησε την πρόταση και ανέλαβε τα περαιτέρω για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και εν συνεχεία για την υλοποίησή του.

              Έτσι, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το έργο εντάχθηκε με τον τίτλο που προτάθηκε, "Μετατροπή πρώην Δημοτικού Σχολείου Αργυρού Πηγαδίου Δήμου Θέρμου σε τοπικό εκθετήριο και χώρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης", στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 το έτος 2012 και στη συνέχεια υλοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου με την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεσολογγίου, την υπηρεσία που υποστήριζε ως πρότινος τον Δήμο Θέρμου στα τεχνικά ζητήματα.

Στην τελετή των εγκαινίων, μετά τον Αγιασμό και τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων, θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο του κέντρου με προβολή ντοκιμαντέρ, εισηγήσεις από τους Δρ. Ιωάννη Νεραντζή, αρχαιολόγο, με θέμα «Τρόποι Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», Δημήτριο Λιανό, δάσκαλο μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου, με θέμα «Άνθρωπος και Φυσικό Περιβάλλον, έννοιες αλληνένδετες» και παρουσίαση των τύπων οικοτόπων της περιοχής NATURA 2000 «Όρος Παναιτωλικό» από τον Φώτη Ξυστράκη, δασολόγο. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.
Ο Δήμος Θέρμου καλεί όλους τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής να παραστούν τόσο στα εγκαίνια του κέντρου, όσο και το να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της γνωριμίας με την παράδοση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων στο παρελθόν, αλλά και το φυσικό περιβάλλον και τον πλούτο του, μέσα από την επίσκεψη στο “Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών” στο Αργυρό Πηγάδι Θέρμου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια