ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Επιστολή Γ.Παπαναστασίου προς Γ.Γ. Υπ. ΑΑΤ για την επίσπευση των διαδικασιών έναρξης υλοποίησης των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD Leader



ΠΡΟΣ : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
             Γενικό Γραμματέα, κ. Κασίμη Χαράλαμπο



Θέμα: Επίσπευση των διαδικασιών έναρξης υλοποίησης των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD Leader.


Αξιότιμε κε Γενικέ,
Όπως γνωρίζετε η ΟΤΔ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. καθώς και άλλες 46 ΟΤΔ στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανταποκρινόμενες σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΥΠΑΑΤ υπέβαλαν τοπικά προγράμματα CLLD Leader για τις περιοχές τους στο πλαίσιο του μέτρου 19 και της προτεραιότητας 4 του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛΘ 2014-2020 αντίστοιχα.
Για την σχεδίαση των τοπικών αυτών προγραμμάτων, οι ΟΤΔ είχαν προβεί σε ευρεία κοινωνική διαβούλευση με τους κατοίκους, το επενδυτικό κοινό και τους φορείς των περιοχών τους, δημιουργώντας σημαντικές προσδοκίες για την ανάπτυξη της αγροτικής υπαίθρου μέσω της εξασφάλισης πόρων από το ανωτέρω πρόγραμμα.
Οι προσδοκίες αυτές και οι προοπτικές για το νέο πρόγραμμα ενισχύθηκαν από τις γρήγορες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, για την αξιολόγηση και την οριστική έγκριση των τοπικών προγραμμάτων το Δεκέμβριο του 2016.
Έκτοτε, και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση και αδυναμία συντονισμού των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έναρξης των τοπικών προγραμμάτων καθώς δεν έχει ωριμάσει το θεσμικό πλαίσιο για την πρόσκληση των τοπικών προγραμμάτων, για την πληρωμή των ΟΤΔ από το Μέτρο 19.4 και για το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος (Μ 19.2) καθώς και οι αντίστοιχες διαδικασίες για το ΕΠΑΛΘ.
Οι αδυναμίες αυτές και οι καθυστερήσεις είχαν ως αποτέλεσμα:
Την οικονομική ασφυξία των ΟΤΔ σε βαθμό που να πλήττει την  βιωσιμότητά τους αλλά και την μελλοντική εύρυθμη λειτουργία τους.
Δυσμενές κλίμα και απόγνωση στον υπηρεσιακό μηχανισμό των ΟΤΔ.
Αναξιοπιστία εν τέλει των τοπικών προγραμμάτων στις τοπικές κοινωνίες και στο επενδυτικό κοινό.
Παρόλα αυτά την ίδια περίοδο, οι ΟΤΔ συνέχισαν να παρακολουθούν και να πιστοποιούν έργα των ανειλημμένων υποχρεώσεων και να προωθούν τις διαδικασίες των νέων προγραμμάτων του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛΘ.

Αξιότιμε κε Γενικέ,
Εκτιμούμε σημαντικά τις πρωτοβουλίες που αναλάβατε το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ αλλά και εκπροσώπους των ΟΤΔ, για την δημιουργία και δέσμευση εκ μέρους των υπηρεσιών ενός συγκεκριμένου «Οδικού Χάρτη» ενεργειών, χρονοδιαγράμματος και υπευθυνοτήτων.
Επειδή πιστεύουμε ότι από την καθυστέρηση έναρξης υλοποίησης των τοπικών προγραμμάτων, δεν πλήττονται μόνο οι ΟΤΔ ως εταιρικές οντότητες αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, το εν δυνάμει επενδυτικό κοινό, καθώς και οι δήμοι και οι φορείς των περιοχών μας οι οποίοι αναμένουν τους ελάχιστους αλλά σημαντικούς πόρους των τοπικών προγραμμάτων προκειμένου να παρέμβουν με μικρά δημόσια έργα στην αγροτική ύπαιθρο, παρακαλούμε για την άμεση ενεργοποίησή σας και την άσκηση της προσωπικής σας επιρροής προς τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς φορείς, ώστε το χρονοδιάγραμμα διαδικασιών – ενεργειών (οδικός χάρτης) που οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ μας παρέδωσαν, να τηρηθεί απαρέγκλιτα, προκειμένου να έχουμε άμεση ενεργοποίηση των τοπικών προγραμμάτων και άμεση πληρωμή των ΟΤΔ από το Μέτρο 19.4 του ΠΑΑ και το Μέτρο 4.4 του ΕΠΑΛΘ.


Για την «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε»
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. & της Ε.Δ.Π.

Γεώργιος Παπαναστασίου

Δήμαρχος Αγρινίου

Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας
                                                                                         

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια