ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Οι θέσεις ιατρών και εργαζόμενων για τα όσα συμβαίνουν στο Γ.Ν.Αγρινίου (βίντεο)


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Αγρινίου η κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ, εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτ/νιας και του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ.Στέλιος Μερμίγκης που εκπροσώπησε το Σ.Ε.Ν.Α η σημερινή κοινή συνάντηση-ενημέρωση από εκπροσώπους Ιατρών και Εργαζόμενων στο Γ.Ν.Αγρινίου έγινε για πρώτη φορά,όπως και η κοινή έκδοση ανακοινώσεων που προηγήθηκαν.


Σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκατασταθεί η σχέση του Γ.Ν.Αγρινίου με τους πολίτες και η εμπιστοσύνη τους στις υπηρεσίες που παρέχει,κάνοντας λόγο για μια σειρά από παθογένειες του πολιτικού συστήματος (και από παρελθόντα έτη) που κουβαλάει το νοσοκομείο,για τις οποίες ευθύνεται αυτό (το πολιτικό σύστημα) και όχι οι εργαζόμενοι.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα συνολικά χειρουργεία που έγιναν το 2016 είναι 2770,οι προσελεύσεις ασθενών  στο Τ.Ε.Π  το 2016 είναι 53.000,μέχρι τώρα υπάρχει αύξηση 250% σε σχέση με την περσινή κάλυψη(κρεβάτια και εισαγωγές) ,ενώ οι εξετάσεις όλων των τύπων για τους πρώτους 8 μήνες του 2017 αγγίζουν τις 700.000.

Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται ενάντια σε αυτούς που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις για το νοσοκομείο ή σε αυτούς που συνεχίζουν να προσπαθούν.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτ/νιας κ.Κωνσταντίνος Μπακόπουλος,ο οποίος με την σειρά του ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση έγινε για να μεταφέρουν οι ίδιοι γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, τις απόψεις τους για τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο.



Όπως τόνισε, για μια σειρά από δημοσιεύματα και κάποια σχόλια(κυρίως) που γράφτηκαν σχετικά με κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νοσοκομείο, είναι ακραία έως παραποιημένα  κατά την γνώμη του,ενώ υπάρχουν χιλιάδες περιστατικά τα οποία πήγαν πολύ καλά στο νοσοκομείο .χωρίς φυσικά αυτό να αντισταθμίζει τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν.
Έκανε λόγο για έντονη κριτική την οποία έχει δεχθεί το νοσοκομείο όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες ,γεγονός που αντανακλά στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι όσον αφορά τα περιστατικά θανάτων στο νοσοκομείο τα οποία είναι υπό διερεύνηση,δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη και όπου υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν,μέσα από μια λεπτή επιστημονική διαδικασία η οποία θα τεκμηριώσει την απόδειξη ή την απόρριψη των ευθυνών.

Μίλησε για τρεις σημαντικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση περιστατικών,όπως το ιατρικό λάθος,η ιατρική πλάνη και η επιπλοκή.

Το νοσοκομείο του Αγρινίου δεν διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα νοσοκομεία Β'θμιας φροντίδας της επαρχίας, όμως εκτιμάει ότι η αποδοτικότητα του είναι πάνω από τον μέσο όρο.

Τα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά ,ενώ σε πολλές περιπτώσεις πιο κάτω ίσως και από το όριο ασφαλείας.
Βασική αιτία είναι η υποστελέχωση,αφού πολλοί γιατροί του Ε.Σ.Υ αποχώρησαν με συνταξιοδότηση ενώ οι νέοι ιατροί που εισήλθαν στο Ε.Σ.Υ έφυγαν άρον άρον,λόγο χαμηλών αμοιβών κυρίως ,χωρίς να αντικατασταθούν.
Μίλησε για γερασμένο Ε.Σ.Υ καθώς και για αλλαγές που έχουν γίνει στην δομή των κλινικών.

Όσον αφορά το Τ.Ε.Π του νοσοκομείου έκανε λόγο για χωροταξικά προβλήματα,για την αυτονόμηση των Τ.Ε.Π που επιβάλλεται καθώς και για την δημιουργία Τμήματος Διαλογής Ασθενών το οποίο είναι αδύνατο να λειτουργήσει αν δεν γίνουν χωροταξικές παρεμβάσεις.

Κλείνοντας αναφερόμενος στα ιατρικά λάθη στα νοσοκομεία, είπε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στις Η.Π.Α γίνονται 250.000 διαπιστωμένα ιατρικά λάθη ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνονται 30.000 θάνατοι από ιατρικά λάθη το χρόνο.


Σε λίγο(λόγο τεχνικού προβλήματος) τα βίντεο με τις τοποθετήσεις :




Σε ερώτηση για το αν αυτά θα επικαλεστούν(τα στατιστικά) σε συγγενείς ασθενών που πέθαναν στο νοσοκομείο ο κ.Μπακόπουλος είπε χαρακτηριστικά "ξέρετε κανένα νοσοκομείο που να πηγαίνουν άνθρωποι και να μην πεθαίνουν;Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι τέτοιο.Στα νοσοκομεία θα πάνε άνθρωποι οι οποίοι θα φύγουνε καλά,και άνθρωποι που δεν θα φύγουν.Από κει και πέρα αυτό που παίζει ρόλο είναι να μην έχουμε διαπιστωμένα αναίτιους θανάτους ή να μην έχουμε θανάτους οι οποίοι διαπιστωμένα οφείλονται σε ιατρικό λάθος."

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την σχέση των ιατρών ,εργαζόμενων με τον Διοικητή του νοσοκομείου και την κοινή  ανακοίνωση που προηγήθηκε,ο κ.Μπακόπουλος αρχικά επανέλαβε ότι το νοσοκομείο έχει δεχθεί διάφορες κριτικές από διάφορους τομείς και ότι η αναγνώριση και στοιχειοθέτηση του ιατρικού λάθους είναι μια διαδικασία πολύ λεπτή ,πολύπλοκη η οποία πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους όρους,ενώ επανέλαβε ότι  σημερινή συζήτηση αφορούσε περισσότερο την δική τους προσέγγιση όσον αφορά τα προβλήματα στη λειτουργία και την αξιοπιστία του νοσοκομείου Αγρινίου.

Στην συνέχεια ο κ.Μερμίγκης σχολιάζοντας το θέμα με την ανακαίνιση του γραφείου του Διοικητή και το ποσό των 10.000 ευρώ που δαπανήθηκε καθώς και για την δωρεά 5.000 ευρώ που έγινε σκίαστρο για τα αυτοκίνητα των διοικούντων,δήλωσε χαρακτηριστικά:"Είναι τόσο εξοργιστικά προκλητικό που νομίζω ότι μας αφοπλίζει ακόμη και να το στηλιτεύσουμε".

Όσον αφορά την διοίκηση που ασκείται,ο κ.Μερμίγκης ανέφερε ότι όσοι υπηρετούν από θέσεις ευθύνης,είναι ταγμένοι να υπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές.Ο συγκεκριμένος διοικητής είναι ο 5ος μνημονιακός που ανέλαβε να διοικήσει κάθε επιταγή μέσα σε συγκεκριμένα ασφυκτικά δημοσιονομικά και όχι μόνο πλαίσια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια