ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Πώς θα λάβουν ΑΦΜ σύλλογοι γονέων, σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι



Τα δικαιολογητικά, η διαδικασία και το πρόστιμο

Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα πρέπει να αποκτήσουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, τα Σωματεία και Πολιτιστικοί Σύλλογοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αποδίδεται υποχρεωτικά Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), μεταξύ άλλων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός των προσώπων αυτών, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ΑΦΜ καθώς ουδέποτε προσήλθαν, ως όφειλαν, στη εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μάλιστα πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων που επισκέπτονται την εφορία, προκειμένου να λάβουν ΑΦΜ προσκομίζουν συστατικά έγγραφα, των οποίων, η ημερομηνία σύστασης, ανάγεται σε χρόνο ακόμα και πριν από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Μητρώου TAXIS (1998) στις Δ.Ο.Υ.. Μάλιστα, από την ημερομηνία σύστασης των εν λόγω προσώπων μέχρι σήμερα, έχουν επέλθει μεταβολές στην επωνυμία, την έδρα, τον νόμιμο εκπρόσωπο, τον σκοπό κ.λπ., χωρίς ωστόσο τα πρόσωπα αυτά να έχουν προβεί στις σχετικές τροποποιήσεις.

Για την αντιμετώπιση του θέματος και προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να λάβουν Α.Φ.Μ., υποχρεούνται, με την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. των σχετικών δηλώσεων Μητρώου να συνυποβάλλουν όλα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Έγγραφο σύστασης


2. Πιστοποιητικό μεταβολών από την αρμόδια αρχή. Στις περιπτώσεις που από το εν λόγω πιστοποιητικό δεν προκύπτει με σαφήνεια η ημερομηνία και το περιεχόμενο των μεταβολών, συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου, με την οποία, βεβαιώνονται η ημερομηνία και το ακριβές περιεχόμενο των μεταβολών, που τυχόν έχουν επέλθει στα ακόλουθα στοιχεία: επωνυμία, έδρα, σκοπός.

3. Πράξη ορισμού του κατά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων Μητρώου νομίμου εκπροσώπου.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, η οποία αφορά φορολογικά έτη και περιόδους από 1-1-2014 και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

πηγή:https://www.news.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια