ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ανοίγει ο δρόμος για το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα


Παραδόθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 στην Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας το  φυσικό  αντικείμενο  της Προγραμματικής Σύμβασης  για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα.
«Η Δυτική Ελλάδα είχε χάσει,  όπως γνωρίζετε το τρένο της έλευσης του αγωγού στη περιοχή, αποκλειόμενη αναίτια από οποιονδήποτε ενεργειακό σχεδιασμό. Όμως, για εμάς,  ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε. Και το κερδίσαμε. Αν συνυπολογιστούν ταυτόχρονα οι επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνική κρίσης και η αβεβαιότητα του πολιτικού πεδίου μέσα στο οποίο κληθήκαμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.  Επεσήμανε  ότι η ολοκλήρωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού σε Περιφερειακό επίπεδο απαντά στο ουσιαστικό ζήτημα της Περιφερειακής Συνοχής, μιας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέμενε, ίσως, η τελευταία για την οποία δεν υπήρχε άμεσο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση του Ενεργειακού Ισοζυγίου. «Σήμερα ανοίγουμε το δρόμο  για να έρθει το φυσικό αέριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια  με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, και βρήκε σύμμαχο  τη ΔΕΠΑ που συνεργάστηκαν για να τεκμηριώσουν τη βιωσιμότητα  κατασκευής δικτύων σε Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο.
«Η έλευση φυσικού αερίου στη Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία είναι γεγονός. Με χρήματα της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, με συνεργασία της ΔΕΠΑ και του ΤΕΕ εκπονήσαμε μελέτη για την τεκμηρίωση και τη σκοπιμότητα έλευσης του φυσικού αερίου στη Περιφέρεια.   Η μελέτη τεκμηριώνει την κατασκευή πάνω από 450 km στις 3 πρωτεύουσες των νομών μας. Στο Αγρίνιο, την Πάτρα και το Πύργο, καλύπτοντας περίπου 120.000 νοικοκυριά της Περιφέρειας, καθώς και πλήθος επιχειρήσεων» εξήγησε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο βήμα χρηματοδοτώντας το έργο, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 25 περίπου εκ. ευρώ, για αυτή την προγραμματική περίοδο από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο Βασίλης Αϊβαλής, πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης  έχουμε την σκοπιμότητα υλοποίησης ενός έργου στις τρεις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ταυτόχρονα έχουμε τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Ολοκληρώνεται δηλαδή η πρώτη φάση. Το έργο, ο σκοπός του έργου και η βιωσιμότητά του».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας σχολίασε χαρακτηριστικά για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου :  «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανάπτυξη στον τόπο θα έρθει μέσα  από πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.  Είναι η αρχή για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Είναι ένα έργο σημαντικό για  την ανάπτυξη για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές».
Ο Γιώργος Αλεξανδρής συνεργάτης της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ μετέφερε την ικανοποίηση της Επιχείρησης,  τονίζοντας ότι  είναι στη γραμμή που είχε η ΔΕΠΑ να τροφοδοτήσει τη Δυτική Ελλάδα με Φυσικό Αέριο. «Χαιρόμαστε που έχουμε την Περιφέρεια σύμμαχο. Βάσει των αποτελεσμάτων που έχουμε σήμερα, ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σύντομα στην υλοποίηση» πρόσθεσε.
Στην επιστημονική τεκμηρίωση αναφέρθηκε ο Διονύσης Μάργαρης καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, θυμίζοντας πως πρόκειται για έναν αγώνα που έχει ξεκινήσει το 1992. «25 χρόνια προσπαθειών για να φέρουμε το αέριο έως εδώ» είπε και συνέχισε: «Χτυπήσαμε πόρτες, αλλά δεν μας άκουγαν. Τελικά φτάσαμε στη συγκυρία να συνεργαστούν άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ο Μιχάλης Κορνάρος αναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου στην όλη προσπάθεια , τονίζοντας «παρείχαμε τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, ώστε να ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο που θα δώσει νέα πνοή στον τόπο και θα οδηγήσει στην τεχνολογική ανάπτυξη».
Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν επίσης ο Κώστας Καρπέτας Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και ο Νίκος Μπαλαμπάνης Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι οποίοι εστίασαν κυρίως στα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν από την έλευση του Φυσικού Αερίου στην επιχειρηματικότητα, στα νοικοκυριά, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας  φιλικής  προς  το περιβάλλον.


Ερωτηθείς σχετικά ο Περιφερειάρχης, απάντησε ότι το επόμενο στάδιο είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε, πέρα από τη δική μας πρόβλεψη για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, να υπάρξει συμπληρωματική χρηματοδότηση από το εθνικό πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και κάλεσε όλους, το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, να συμπαραταχθεί στην προσπάθεια, θέτοντας την υλοποίηση του σχεδιασμού πολιτική προτεραιότητα για τη Δυτική Ελλάδα.  


Βίντεο από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη στο σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια