ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Τα Θεοφάνεια στη Κάτω Μυρτιά.Πρόσκληση για επίσκεψη στην Μυρτιά



Η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων στα νερά των ποταμών, των λιμνών, της θάλασσας, ακόμα και σ΄ αυτά των δεξαμενών ή και σε μεγάλες λακκούβες νερού όταν δεν γίνεται αλλιώς, αποτελεί μακροχρόνια παράδοση που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Μία από τις πολλές εκδηλώσεις αυτού του τύπου είναι κι αυτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα αυτή στην παραλία της Κάτω Μυρτιάς, στο παραλίμνιο Θέρμο, κάτω από το ξωκλήσι του Αη-Λια. Στον Αη-Λια της Γουρίτσας, όπως είναι γνωστό από παλιά και αποκαλείται και σήμερα ακόμη στην περιοχή το εν λόγω ξωκλήσι. Αυτό φυσικά οφείλεται στην παλιά ονομασία του χωριού στο οποίο αναφέρεται, Γουρίτσα αντί Μυρτιά, όπως ονομάζεται σήμερα το χωριό.

Όπως και να ειπωθεί, όμως, τόσο το ξωκλήσι όσο και το χωριό, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η ονομασία αλλά το ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Κάτι που δεν συναντάς εύκολα, γιατί αυτό το μικρό μέρος, η Μυρτιά ή Γουρίτσα, συγκεντρώνει πλήθος από παραδείσια χαρακτηριστικά.



Ο κάμπος με τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις ελιές και με τα σπίτια και τις αγροικίες διάσπαρτα παντού μέσα σ' αυτόν, η μαγευτική παραλία στη λίμνη με τα γραφικά ταβερνάκια, τα δύο μικρά ποταμάκια που διατρέχουν τον κάμπο, οι νερόμυλοι και οι νεροτριβές, τα ιαματικά λουτρά, οι καταρράκτες λίγο πιο πάνω και στα δυο ποταμάκια, το μοναστήρι της Μυρτιάς και ο σπηλαιώδης ναΐσκος της Αγίας Ελεούσας - δύο από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής - τα πέτρινα σπίτια στο κεντρικό χωριό και η φανταστική θέα από εκεί προς τον κάμπο και τη λίμνη, είναι μερικά μόνο από τα θέλγητρα που συναντά κάποιος σ' αυτόν τον παραδεισένιο τόπο.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε την ημέρα των Θεοφανείων, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, η θεία λειτουργία και ο μεγάλος αγιασμός στον Αη-Λια της Μυρτιάς, στο γραφικό ξωκλήσι που είναι χτισμένο στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, ο οποίος δεσπόζει στον κάμπο της Μυρτιάς πλάι στη λίμνη Τριχωνίδα, από όπου μάλιστα η θέα είναι φανταστική. Η συμμετοχή του κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, υπήρξε ικανοποιητική.



Στη συνέχεια ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην παραλία κάτω από το ξωκλήσι, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη.

Μετά το τέλος της τελετής όλοι διασκορπίστηκαν στα γραφικά ταβερνάκια - καφετέριες, που είναι αραδιασμένα κάτω από τον λόφο του Αη-Λια προς την πλευρά της λίμνης για το καθιερωμένο καφεδάκι ή το ποτάκι με μεζέ ως πρόγευμα, κάτι που σίγουρα πάντα λειτουργεί τονωτικά σε κάθε τέτοια συνάντηση γιορτινές μέρες. Πολλοί μάλιστα προτίμησαν τα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων με δεδομένες τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες, προκειμένου να απολαύσουν τον χειμωνιάτικο ήλιο.



Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια των εν λόγω θρησκευτικών εκδηλώσεων, η φιλόξενη καλημέρα και η ζεστασιά των ανθρώπινων χειραψιών, σε συνδυασμό με την εξαίσια φυσική ομορφιά της περιοχής φυσικό ήταν ν' αφήσουν ως αποτύπωμα τη θετική αύρα που αποκόμισε ο καθένας που είχε την τύχη να βρεθεί εκεί αυτή την ημέρα.
Κάτι, εξάλλου, που αποτελεί πρόκληση και για άλλους, οι οποίοι δεν είχαν αυτή την εμπειρία, να παραβρεθούν στην αντίστοιχη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου την ίδια ημέρα ή και σε οποιαδήποτε άλλη από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή αυτή και άλλες χρονικές περιόδους κάθε χρόνο, με πιο χαρακτηριστική τη γιορτή της σαρδέλας, αλλά ακόμη και να την επισκεφθούν οποιαδήποτε στιγμή ανεξαρτήτως εκδηλώσεων, καθώς τα θέλγητρα της φύσης και του πολιτισμού στη Μυρτιά είναι ικανά να καλύψουν τα γούστα των περισσότερων ανθρώπων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.



Οι ενδεικτικές εικόνες από την κοντινή στην εν λόγω εκδήλωση περιοχή της Μυρτιάς που παρατίθενται εδώ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν την ημέρα των Θεοφανείων του 2018, επιβεβαιώνουν μερικώς τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά της περιοχής και προβάλλονται εδώ ως ανοιχτή πρόσκληση στον καθένα να επισκεφθεί τη Μυρτιά όποτε μπορεί, καθώς αυτός ο παραδείσιος τόπος έχει να δώσει από κάτι στον καθένα οποτεδήποτε κι αν τον επισκεφθεί κανείς.
Η λίμνη, φυσικά, η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη, καθαρότερη και ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας, η αποκαλούμενη παλαιότερα "Πέλαγος της Αιτωλίας", αποτελεί το κυρίαρχο φυσικό στοιχείο που κλέβει τις εντυπώσεις και όχι άδικα.



Εικόνες φυσικής ομορφιάς από το πολυποίκιλο τοπίο της Μυρτιάς, λιμναίο, πεδινό και ορεινό, όπως και εικόνες παραδοσιακής τεχνικής αποτυπωμένες στις ανθρώπινες κατασκευές ειδικά των παλαιότερων ιστορικών περιόδων, στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, γεύσεις από προϊόντα άριστης ποιότητας, με πιο χαρακτηριστικό το αιματόχρωμο σαγκουίνι Γουρίτσας - περιζήτητο είδος πορτοκαλιού που μόνο σ' αυτόν τον τόπο φύεται - δυνατότητες για θεραπευτική αγωγή στα ιαματικά λουτρά αλλά και για ευεξία και χαλάρωση σε ποικίλες δραστηριότητες κοντά στη φύση, και τέλος η ανθρώπινη ζεστασιά των κατοίκων που καθιστά όλα αυτά ακόμη πιο ελκυστικά, συνιστούν τα βασικά στοιχεία αυτού του τόπου τα οποία αποτελούν πρόκληση για επίσκεψη σ’ αυτόν!
Πρόκληση που αποτελεί συνάμα και πρόσκληση στον καθένα να επισκεφθεί τη Μυρτιά και να απολαύσει με τη δύναμη του νου και της ψυχής του και με όλες τις αισθήσεις του το θεϊκό κάλλος αυτού του παραδείσιου τόπου!





Νικόλαος Κωστακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια