ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο :Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή και εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Ημερολόγιο Ποδηλάτου»



Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, στο χώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, η παρουσίαση της καινούργιας ποιητικής συλλογής του Λευτέρη Τηλιγάδα και τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών και ζωγραφικής του Μιχάλη Κότσαρη με το γενικό τίτλο «Ημερολόγιο Ποδηλάτου», που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κόκκινη Γραμμή Αγρινίου» (red line agrinio).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή αναφορά στη παρουσία και τις δράσεις της Κοιν.Σ.Επ. στην πόλη του Αγρινίου από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και συντονιστή της εκδήλωσης κ. Γιώργο Παληγεώργο. Ακολούθησε  σύντομος χαιρετισμός από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στην  ποιητική συλλογή και στη δυνατότητα της τέχνης να αποκαλύπτει μέσα από τα λογοτεχνικά ή εικαστικά αφηγήματά της, τα προσωπικά βιώματα και τις εμπειρίες.

Ο κ. Μήτσος Κασόλας με ιδιαίτερο τρόπο και ύφος, το οποίο ξέφυγε από μια μορφολογικά στερεότυπη προσέγγιση παρουσίασης της λογοτεχνίας, αναφέρθηκε στην ποιητική συλλογή του Λευτέρη Τηλιγάδα και στη σχέση του ιδίου με τον ποιητή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κόπο της γραφής σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι: «ο Λευτέρης Τηλιγάδας, εκθέτει τις δυνάμεις του λόγου του για δεύτερη φορά, μετά από πολλά χρόνια, με τη φιλοδοξία να συλλάβει συναισθηματικά, νοηματικά και αισθητικά την εποχή του. Μια εποχή, που οι άνθρωποι προσπαθούν να ισορροπήσουν πάνω στα τεντωμένα σχοινιά της, κατακρεμνιζόμενοι πολλοί απ' αυτούς στο χάος για πάντα. Ο Τηλιγάδας, χρόνια στη δούλεψη του λόγου, τόσο του γραπτού, όσο και του προφορικού, γνωρίζει τις αρετές του ορθού λόγου (πανάρχαια κληρονομιά μας), γνωρίζει ότι πρέπει να γράφει περισσότερο με τη σβηστήρα».

Ο Γιώργος Ζιόβας στη συνέχεια απέδωσε με την βαθιά εκφραστική του ερμηνεία, τους ρυθμούς και τα νοήματα των ποιημάτων της συλλογής.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Μιχάλη Κότσαρη, στη γόνιμη συνεργασία μαζί του και διάβασε ένα κείμενο-παρουσίαση του Χρήστου Γαρουφαλή, για την εικαστική συλλογή του Αιτωλικιώτη δημιουργού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «ο Μιχάλης Κότσαρης δεν είναι απλά ένας προικισμένος χαράκτης -“τεχνίτης” με υπομονή, αγάπη και προσήλωση στην τέχνη του. Έχει και τη “συνείδηση” του χαράκτη.  Κατορθώνει να χαράσσει πρώτα με την ψυχή του και έπειτα με τα καλέμια και τα σφυριά του. Στα περισσότερα από 30 έργα του που πλαισιώνουν την έκδοση του Λευτέρη Τηλιγάδα “Ημερολόγιο ποδηλάτου”, (ακρυλικά σε ξύλο και χαρτί καθώς και δύο χαρακτικά), ξεδιπλώνει τις ζωγραφικές του δυνατότητες, επηρεασμένες βέβαια από τη ματιά του χαράκτη. Δίνει μαεστρικά στα μαυρόασπρα έργα του την ψευδαίσθηση του έγχρωμου και στα έγχρωμα τη λιτότητα του μαυρόασπρου».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018, κάθε μέρα από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, στις 8:30 το βράδυ, θα προβληθεί η συρραφή εικόνων, λόγου και μουσικής με τίτλο «Ανοξική Πατριδογνωσία (Από τη Βάρκιζα στο Καστελόριζο)». Διάρκεια προβολής 45 λεπτά.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια