ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

"Λιμνοθάλλαζα" :Μία οφειλόμενη απάντηση σε A.Κατσιφάρα, X.Σταρακά, N.Μπαλαμπάνη


Δελτίου τύπου 
«Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, και οι Αντιπεριφερειάρχες, Χριστίνα Σταρακά και Νικόλαος Μπαλαμπάνης, δεν είχαν την ευθιξία μέχρι σήμερα να κάνουν χρήση των αρμοδιοτήτων που ορίζει γι’ αυτούς ο νόμος και να δώσουν εντολή στην «Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας» να παράσχει τη γνώμη της για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των μονάδων καύσης βιορευστών! Κάτι το οποίο υπαγορεύεται από την ίδια την νομοθεσία, στο άρθρο που αναφέρονται οι αρμοδιότητες τους (άρθρο 186, παρ ΙΙ, κεφ. Γ, υποτομείς α και β και κεφάλαιο ΣΤ του Ν. 3852/2010). Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής είναι ο κ.Νικόλαος Μπαλαμπάνης, τον οποίο και καλούμε ευθέως να θέσει το θέμα επί της Επιτροπής, και να υπάρξει επίσημη γνωμοδότηση για ένα έργο το οποίο υλοποιείται εντός των ορίων του Δήμου Μεσολογγίου.

Από την άλλη, οξυμένα φαίνονται τα αντανακλαστικά του Περιφερειάρχη και των δύο Αντιπεριφερειαρχών όσον αφορά στις απαντήσεις τους στις δίκαιες – διάρκειας ενός έτους! – διαμαρτυρίες των πολιτών. Η αλήθεια των γεγονότων, όμως, απέχει πολύ από αυτή που προσπαθούν να περιγράψουν στην ανακοίνωσή τους μετά το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιμνοθάλλαζα για διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Είναι στενάχωρο το γεγονός ότι στρέφονται κατά ομάδας ενεργών πολιτών που, με αδιάψευστα στοιχεία, αποδεικνύει τα λεγόμενά της και παλεύει με όλα τα νόμιμα μέσα να μην καταστραφεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών. Επιλέγουν να υπεκφεύγουν και να ψεύδονται απέναντι στην κοινή γνώμη, όχι όμως και απέναντι σε εμάς που ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες στον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και του τόπου μας!

Καμιά, απολύτως, ενέργεια δεν έγινε από την Περιφέρεια για «να βοηθήσουν τους ανθρώπους που διαφωνούν με την εγκατάσταση των μονάδων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αφού:

1. Η συνάντηση της πρωτοβουλίας «Λιμνοθάλλαζα» με τον Αντιπεριφερειάρχη Νικόλαο Μπαλαμπάνη έγινε μόνο κάτω από συνεχείς πιέσεις και μάλιστα ύστερα από αρκετό «κρυφτό» των Ν. Μπαλαμπάνη και Χ. Σταρακά, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τη συνάντηση, καθώς αρνούνταν και εξακολουθούν να αρνούνται να πάρουν σαφή και δεσμευτική θέση υπέρ ή κατά της λειτουργίας των μονάδων.
2. Η συνάντηση με την κ. Σακοράφα έγινε μετά από κάλεσμα της ομάδας «Λιμνοθάλλαζα» και, ενώ δεσμεύτηκαν ενώπιόν της, δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους: α) να συνυπογράψουν την αναφορά που έχει συνταχθεί για την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως έκαναν οι υπόλοιποι φορείς της περιοχής, παρά τις πιέσεις μας γι’ αυτό και β) να προωθήσουν στο ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη τη διαμαρτυρία της Πρωτοβουλίας «Λιμνοθάλλαζα» για το θέμα.
3. Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Σ. Φάμελλο, την απάντηση τη δίνουν μόνοι τους: «έθεσε τα ζητήματα της Πρωτοβουλίας Λιμνοθάλλαζα», αφού ο κ. Μπαλαμπάνης δήλωνε και δηλώνει άγνοια για το θέμα! Όσο για τις «δάφνες» για την τροποποίηση που ψηφίστηκε στη Βουλή και ρυθμίζει τη χωροθέτηση τέτοιων μονάδων (αποτέλεσμα των έντονων και συνεχών παρεμβάσεών μας, που όμως εξαιρεί τις ήδη υπό κατασκευή μονάδες στο Εθν. Πάρκο Μεσολογγίου – Αιτωλικού), αφήνουμε να διαξιφιστούν με την κ. Τριανταφύλλου για το ποιος τελικά θα τις δρέψει…
4. Τέλος, για την κινητοποίηση στη φιέστα του “περιπάτου στον δρόμο της Τουρλίδας” είχαμε ενημερώσει και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα αρκετές μέρες νωρίτερα. Ο κ. Κατσιφάρας, θέλοντας να ακυρώσει το κάλεσμα μας και τη συμμετοχή μας σε αυτό, μας κάλεσε στο γραφείο του λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η “φιέστα”! Γιατί δεν μας καλέσατε μέρες πριν, κ. Κατσιφάρα; Το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν να μην χαλάσει η φιέστα-διαφήμιση του ΕΣΠΑ!

Ο βασικός λόγος της επερχόμενης κινητοποίησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Τρίτη 30.01.2018, είναι η διαμαρτυρία μας απέναντι στην πολιτική υποκρισία που διαφαίνεται και στην ανακοίνωση των εκπροσώπων της περιφέρειας: από τη μια περπατούν στους δρόμους του ΕΣΠΑ με σημαία τον οικοτοτουρισμό και από την άλλη αδιαφορούν και δεν παίρνουν θέση για την προστασία του Εθνικού Πάρκου.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας αναλώνονται μόνο στο να βγάζουν ανακοινώσεις ενάντια σε πολίτες που αγωνίζονται για ένα δίκαιο αίτημα (όπως αναγνωρίζουν ακόμα και οι ίδιοι) και που κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να έχει κάνει η ίδια η Περιφέρεια, αλλά δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση, μετά από τόσους μήνες, ενάντια στην Αποκεντρωμένη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την – τουλάχιστον ύποπτη – αδειοδότηση αυτών των μονάδων και την επικείμενη καταστροφή του Εθνικού μας Πάρκου. Προφανώς, όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ως τώρα, η μόνη περίπτωση να ασχοληθούν ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες μας με την “καυτή πατάτα” των μονάδων καύσης βιορευστών είναι όταν βλέπουν τα ονόματά τους να φιγουράρουν σε κείμενά μας σχετικά με την εκκωφαντική σιωπή τους και τη σκανδαλώδη απάθειά τους.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα για την υγεία, για το περιβάλλον και για τον τόπο μας!

Να είμαστε όλοι στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στις 12:00, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι (κτήριο πρώην Νομαρχίας).

Ευθέως ζητάμε από τον Περιφερειάρχη και τους δύο Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας:
– Γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τις εν λόγω μονάδες (ως όφειλαν να έχουν πράξει).
– Δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνάντησης με τον Υπουργό, με θέμα την κατασκευή και λειτουργία των εν λόγω μονάδων (συνάντηση που κανονίστηκε μετά από δική μας πίεση και στην οποία δεν μας κάλεσαν, όπως είχαν δεσμευθεί).
– Υπογραφή της Αναφοράς για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και εκπρόθεσμα, για να κατατεθεί ως συνημμένη στις υπογραφές όλων των λοιπών φορέων του τόπου.

Υ.Γ.: Θα παρακαλούσαμε τους κκ. Αιρετούς της Περιφέρειας, όταν κοινοποιούν δελτία τύπου, θιγόμενοι από τις θέσεις μας και την κριτική μας στο (ανύπαρκτο) έργο τους, να μας συμπεριλαμβάνουν στους παραλήπτες, όπως κι εμείς εξ αρχής τους ενημερώνουμε (μαζί με όλους τους φορείς και τους πολίτες που μας έχουν δώσει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους) για κάθε μας θέση και κάθε μας δραστηριότητα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να “σαρώνουμε” το διαδίκτυο αναζητώντας ανακοινώσεις που αναφέρονται και απευθύνονται σε εμάς.

Υ.Γ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια