ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο: Δήμος 100.000 κατοίκων χωρίς Μουσείο;



Τις τελευταίες ημέρες και ύστερα από την πρόσφατη αρχαιολογική ημερίδα στο Αγρίνιο έχουμε προβληματιστεί για την έντονη φημολογία που διακινείται ότι το υπάρχον Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου θα υποβαθμιστεί σε Αρχαιολογική Έκθεση και ότι αντικείμενά του θα μεταφερθούν σε άλλο εκθεσιακό χώρο.

Το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1960, ύστερα από γενναιόδωρη προσφορά των ευεργετών της πόλης Αφων Παπαστράτου. Αν και η αφετηρία του ήταν από χρηματοδότηση συμπολιτών μας, παραχωρήθηκε εύλογα σε φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Δυστυχώς όμως κανένα έργο αναβάθμισης δεν έλαβε χώρα στο μοναδικό μουσείο της πόλης του Αγρινίου, αντίθετα αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.

Παρόλα αυτά, ακόμα και υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, το μουσείο κατάφερε να προσελκύει εκατοντάδες επισκεπτών ανά μήνα. Χαρακτηριστικά όλο το 2016 το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου το είχαν επισκεφθεί 1949 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και το Μουσείο ανήκει σε ένα τμήμα της πόλης  μέχρι πρότινος υποβαθμισμένο,  που την τελευταία δεκαετία αναβαθμίστηκε (από γήπεδο Παναιτωλικού μέχρι Παπαστράτειο Μουσείο, Βιβλιοθήκη και γλυπτοθήκη Καπράλου), εντούτοις η λύση που προκρίθηκε ήταν το κόψιμο του Γόρδιου δεσμού: Κλείσιμο!

Φυσικά δεν λαμβάνεται υπόψιν ότι το έτερο ενεργό μουσείο της πόλης, η Γλυπτοθήκη Καπράλου, που στην ουσία ανήκει στο ίδιο συγκρότημα κτιρίων με το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού φιλοξενείται στο έτερο ευεργέτημα των δωρητών Παπαστράτων και δη της βιβλιοθήκης, βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Συγκεκριμένα, η έκθεση της Γλυπτοθήκης είναι του 1996 (με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό), το ταβάνι στάζει όταν βρέχει, το κτίριο υποφέρει από την υγρασία και τα γλυπτά οξυδώνονται.

Στην παραπαίουσα αυτή κατάσταση για τα μουσεία της πόλης αναφέρουμε παραδείγματα μουσείων ιδιωτικών προσπαθειών που έκλεισαν ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως το Λαογραφικό Μουσείο. Η μόνη ενεργή μουσειακή προσπάθεια είναι  το Αθλητικό Μουσείο που λειτουργεί στα υπόγειο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, και αυτό μερικούς μήνες το χρόνο.



Αν τελικά δεν έχει δρομολογηθεί κάτι θετικό για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι δραστικότερο αυτή τη στιγμή, ζητούμε :

-Τη διατήρηση και αναβάθμιση του Μουσείου.

-Την  τεκμηρίωση των εκθεμάτων του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε το σχολικό κοινό και οι μεμονωμένοι ενήλικοι και μη επισκέπτες να μπορούν να αντιλαμβάνονται τι βλέπουν στις αίθουσες του μουσείου, όταν το επισκέπτονται. Είναι μια ουσιαστική κίνηση με την οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος θα δείξει στους πολίτες του Αγρινίου ότι βούλεται να στηρίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και να το αναδείξει σταδιακά σε λειτουργικό, με σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές μουσείου.

-Την αξιοποίηση των αποθηκών Παπαπέτρου και τη δημιουργία νέου Μουσείου Πόλεως του Αγρινίου. Αποτελεί πάγιο αίτημα της πόλης.



Το κείμενο αυτό δεν υπογράφει ένας σύλλογος-σφραγίδα, αλλά μια νέα πολυάριθμη κίνηση πολιτών, που θέλει να καταθέσει τη δική της συλλογική και αδέσμευτη σφραγίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, η Κίνηση-ΔΡΩ.

Και φυσικά απευθύνεται τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στους απομακρυσμένους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης.

Γιατί ο πολιτισμός δεν γίνεται με remote control αλλά με αυτοψία!

Παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών"ΔΡΩ" για την Αιτωλοακαρνανία 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια