ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο :Ενημέρωση πολιτών για τη μάχη κατά του καρκίνου

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο αφιερώνεται στη μάχη κατά του καρκίνου. Η μέρα αυτή σε όλον τον κόσμο  αφιερώνεται σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αλλά και στη δέσμευση στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή στρατηγικών για την αντιμετώπιση του από τη μεριά των κυβερνήσεων.

Φέτος ο Δήμος Αγρινίου, μέσω της δομής του Κοινωνικού Φαρμακείου, προχωρά στην ενημέρωση των πολιτών κινητοποιώντας τους να προβούν σε μια πράξη αγάπης, τόσο ως προς τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και ως προς τους συνανθρώπους τους.

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου από τις 10.00 έως τις 12.00, το προσωπικό του Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της πόλη και θα διανέμει έντυπο υλικό ενώ θα συζητήσουν με τους πολίτες θέματα που αφορούν την ασθένεια του καρκίνου.

Η μέρα αυτή μπορεί να είναι  μια σημαντική ημέρα  για εκείνους που θα αποφασίσουν  να υιοθετήσουν ένα τρόπο ζωής που οδηγεί στο ευ ζην και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το μήνυμα είναι ένα Ο καρκίνος δεν είναι πια ανίκητος.

Ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνου  μπορεί να προληφθεί, έχει καλή πρόγνωση ακόμη και να ιαθεί αν διαγνωστεί εγκαίρως. Η επιστήμη καθημερινά αποκτά στο οπλοστάσιο της νέες θεραπείες, φάρμακα , διαγνωστικά τεστ προκειμένου να αντιμετωπίσει  και να βελτιώσει τις ζωές ανθρώπων που ήδη νοσούν από καρκίνο ή ακόμη να προλάβει νέους.

Τα νέα φάρμακα στοχεύουν στη βλάβη, είναι λιγότερο τοξικά και βασίζονται στην εξατομίκευση, δηλαδή στον προσδιορισμό του ιδιαίτερου προφίλ καρκίνου κάθε ασθενούς  με βάση τα γονίδια , το είδος του όγκου κ.α

 Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι σημαντικό ρόλο στη νίκη αποτελεί η «πρόληψη που θα πρέπει να αποτελέσει επίκεντρο του ενδιαφέροντος γιατρών, πολιτείας και της ευρύτερης κοινωνίας». Επιβάλλεται και είναι υποχρέωση κάθε πολίτη προς τον εαυτόν του, την οικογένεια και τους φίλους του, προς την κοινωνία στην οποία ζει.

Οι  4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου  θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αλλαγή στον τρόπο ζωής.. Η αποφυγή όλων των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη.

Για αυτό λοιπόν η Ευρωπαϊκή Αντικαρκινική  Εταιρεία προτείνει τα εξής :
Αποφυγή του καπνίσματος, ακόμη και του παθητικού.
Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών
Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
Φυσική δραστηριότητα
 Ασφαλής έκθεση στον ήλιο
Τήρηση κανόνων ασφαλείας κατά την έκθεση σε καρκινικές ουσίες .
Εμβολιασμός κατά του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV) και της ηπατίτιδας Β ( HBV).

Μην ξεχνάτε « Οι περισσότεροι Καρκίνοι μπορούν να θεραπευθούν. Ειδικά αν η θεραπεία αρχίσει νωρίς!»

 



                                                                                                  Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                                                           ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
                                                                                   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


                                                                                             ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια