ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

2ο Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Μουσικής στο Αγρίνιο


Με την Ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, το 2ο Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο ψαλμωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως.



Το Σεμινάριο, με θέμα «Θεωρία και Πράξη της Βυζαντινής Μουσικής» (Το Χρωματικό Γένος στην Εκκλησιαστική Οκτωηχία – Μουσική Έκφραση), το παρακολούθησαν προχωρημένοι σπουδαστές, πτυχιούχοι και διπλωματούχοι της βυζαντινής μουσικής, ενώ διεξήχθη στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (οδός Παπαστράτου 53), στο Αγρίνιο.
Εισηγητής ήταν ο καθηγητής κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, Μουσικολόγος, Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ο κ. Κωνσταντίνου, στο πρώτο μέρος, μίλησε για το χρωματικό γένος της Εκκλησιαστικής Οκτωηχίας, κάνοντας μία εκτενή διαστηματική προσέγγιση των χρωματικών ήχων, με αναφορά στα διάφορα θεωρητικά συγγράμματα και στα μουσικά κείμενα. Στο δεύτερο μέρος παρουσίασε μελέτη, αλλά και μία εξήγηση μέσα από παραδείγματα, των χαρακτήρων έκφρασης και της σημασίας τους στον τρόπο απαγγελίας του βυζαντινού μέλους.



Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο εισηγητής έδωσε τις πιο κατάλληλες απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν. Επίσης οι συμμετέχοντες κατέθεσαν αξιόλογες προτάσεις για μια θεματολογία παρομοίων μελλοντικών σεμιναρίων.
Αξίζει να σημειωθεί  η συνεργασία του Δήμου Αγρινίου στην όλη διεξαγωγή των Σεμιναρίων, στηρίζοντας την τόσο σημαντική προσπάθεια της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο ψαλμωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους υπευθύνους για τη συνεργασία αυτή. Επίσης, ευχαριστεί το Εκκλ/κό Συμβούλιο Ι.Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου για την παραχώρηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελιστρίας, όπου έγινε το 1ο Σεμινάριο, καθώς και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για την παραχώρηση της αίθουσας συνεδρίων, προς διεξαγωγή του 2ου Σεμιναρίου. 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας  της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια