ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντησης της Ομάδας Εργασίας Φορέων της Δυτικής Ελλάδας για την ψηφιοποίηση της φυσικής & πολιτιστικής κληρονομιάς


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 η 5η συνάντηση της ομάδας εργασίας φορέων της Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών,  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου «Collaborative Digitization of  Natural and Cultural Heritage, CD-ETA», του Προγράμματος «INTERREG EUROPE». www.interregeurope.eu/cd-eta/

Στο έργο CD-ETA συμμετέχουν οκτώ ευρωπαίοι εταίροι (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία- 2 εταίροι, Εσθονία, Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα), που εκπροσωπούν περιφερειακές αρχές, ερευνητικά, πανεπιστημιακά και πολιτιστικά ιδρύματα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Ευάγγελο Παπαδάκη. Το έργο CD- ETA έχει ως στόχο τη βελτίωση των εργαλείων πολιτικής που εφαρμόζονται στις συμμετέχουσες στο έργο περιφέρειεςκαι σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αυτών των περιοχών.

Στην 5η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Φορέων συμμετείχε, η κ. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας, ο κ. Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Προϊστάμενος, ΠΤΑ/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Γεώργος Καρέλας, πρόεδρος του Ινστιτούτου ΑΕΙΠΛΟΥΣ, ο κ. Κων/νος Αντωνόπουλος, Ερευνητής, η κα. Σοφία Κεκεμπάνου, Αρχαιολόγος και ο κ. Νικόλαος Αντωνόπουλος, Νομικός.

Ο Επ. Υπεύθυνος του έργου, Καθ. Ε. Παπαδάκης, αφού ευχαρίστησε την κ. Κουμούση για τη φιλοξενία της, καλωσόρισε τα μέλη της ομάδας και παρουσίασε εν συντομία τις κυριότερες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, καθώς και αυτές που πρόκειται να διοργανωθούν στο άμεσο μέλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στο 4ο Θεματικό Σεμινάριο με τίτλο «Ψηφιοποίηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων», που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 13-15 Μαρτίου 2018.
O Καθ. Ε. Παπαδάκης, παρουσίασε επίσης τα σημαντικότερα συμπεράσματα και καλές πρακτικές από το 3ο Θεματικό Σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Σλοβενία, τον Οκτώβριο του 2017, στο οποίο και παραβρέθηκε και ήταν αφιερωμένο στην “Ψηφιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς”. Με μεγάλο ενδιαφέρον τα μέλη της ομάδας εργασίας ενημερώθηκαν για τα δρώμενα, χορούς, παραδόσεις, μουσικές, τέχνες και πολλά ακόμα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν ψηφιοποιηθεί από τους εταίρους του έργου και είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Στη συνέχεια, ο κ. Π. Παπαδάτος, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του έργου, παρουσίασε πολιτικές και καλές πρακτικές ψηφιοποίησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μεθόδους και εργαλεία ψηφιοποίησης, σε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως την ψηφιοποίηση του γεφυριού στα Λαγκάδια Αρκαδίας, βυζαντινών ναών στη Μάνη αλλά και προτάσεις ψηφιοποίησης μνημείων στη Δυτική Ελλάδα, όπως το Κάστρο της Πάτρας, ψηφιοποίηση και ψηφιακή διατήρηση του Τείχους Δυμαίων αλλά και Ψηφιακή Ενοποίηση και Προβολή των Οχυρωματικών Έργων της Περιφέρειας. 

Η συγκεκριμένη παρουσίαση θα συμπεριληφθεί στις εργασίες του 4ου Θεματικού Σεμιναρίου με θέμα: «Ψηφιοποίηση Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων» που θα πραγματοποιηθεί 13-15 Μαρτίου 2018 σε Αθήνα, Πάτρα και Αρχαία Ολυμπία.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, τα μέλη της ομάδας εργασίας αντήλλαξαν απόψεις για  περιπτώσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της περιφέρειας που μπορούν μελλοντικά να ψηφιοποιηθούν, καθώς και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τέτοιες δράσεις μιας και το επίπεδο ωριμότητας της ψηφιοποίησης σε αυτό τον τομέα είναι αρκετά χαμηλό. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια