ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Εγκαίρως και φέτος οι ψεκασμοί του Δήμου Αγρινίου για τα κουνούπια


Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών για τις οποίες είναι διαβιβαστές, ενώ εξίσου δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας.
Ο Δήμος Αγρινίου συνεχίζει, με συνέπεια, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιοχή αρμοδιότητάς του, θεωρώντας το υψηλής προτεραιότητας θέμα.

Από την ανάγκη εναρμόνισης των εφαρμογών κουνουποκτονίας με το βιολογικό κύκλο των κουνουπιών και ειδικά για την έγκαιρη εφαρμογή των επεμβάσεων προνυμφοκτονίας (σύμφωνα και με τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας όπως αυτές διαλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. Γ1α /Γ.Π. 1910/6-3-2017 εγκύκλιο με θέμα «Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη κοινού για το έτος 2017»)  εξασφάλισε την εφαρμογή διετούς διάρκειας εφαρμογής προγράμματος και προχωρά  σε έγκαιρους  ανοιξιάτικους ψεκασμούς για το έτος 2018  με κατάλληλα προνυμφοκτόνα από  αρχές  Απρίλη στις αστικές  και  περιαστικές περιοχές  που  έχουν χαρτογραφηθεί ως εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών. Οι επεμβάσεις αυτές  είναι σημαντικές για την μείωση του πληθυσμού των εντόμων και την ελαχιστοποίηση της όχλησης.
Η φιλοσοφία της μεθόδου καταπολέμησης στηρίζεται στον συνεχή εντοπισμό και αξιολόγηση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών και στον περιορισμό τους στους εν δυνάμει βιότοπους τους.
Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει:
Έλεγχο πιθανών εστιών ανάπτυξης προνυμφών με δειγματοληψίες.
Εγκατάσταση και παρακολούθηση παγίδων ακμαίων κουνουπιών.
Τοποθέτηση παγίδων ωοαπόθεσης για τον έλεγχο – καταπολέμηση του ασιατικού κουνουπιού Aedes albopictus.
Διενέργεια ψεκασμών εδάφους με προνυμφοκτόνα και εντομοκτόνα σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο.
Ενημέρωση των πολιτών για πρόληψη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών με Δελτία Τύπου και διανομή αφίσας με ατομικά μέτρα προστασίας καθώς και μέτρα πρόληψης που μπορούν να γίνουν από τους πολίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Η ατομική συμβολή και κατανόηση των πολιτών της σημασίας της προφύλαξης από τα κουνούπια είναι σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του προβλήματος. Η βοήθεια όλων μας είναι απαραίτητη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια