ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο :Πρωτιά στις παραβάσεις η μη χρήση κράνους,τι ισχύει με τον νέο ΚΟΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike τροχαία

Μεγάλες είναι οι αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) μετά την εφαρμογή του νέου νόμου από τα τέλη Μαρτίου 2018.

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, με εξαιρέσεις ορισμένες παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη αλλά και stop, η επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού, η παράνομη προσπέραση, όπου τα πρόστιμα αυξάνονται ενώ παράλληλα εάν ο οδηγός μέσα σε πέντε χρόνια διαπράξει τρεις φορές κάποιες από τις παραπάνω παραβάσεις του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα οδήγησης.

Βέβαια μπορεί να μειώνεται το χρηματικό ποσό,όμως καταργείται η διάταξη με την οποία αν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10 ημερών μειώνεται στο μισό.
Επίσης αυστηροποιούνται οι περιπτώσεις αφαίρεσης άδειας κυκλοφορίας,πινακίδων και διπλώματος οδήγησης ,ανάλογα τις παραβάσεις, οι οποίες ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Όσον αφορά  τα πρόστιμα για την πρώτη κατηγορίας είναι μέχρι 100 ευρώ, για τη δεύτερη έως 300 ευρώ και για την τρίτη έως 600 ευρώ.

Για αρκετές παραβάσεις όπως
- η μη χρήση προστατευτικού κράνους(οδηγός),
- η μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
- η χρήση κινητού(χωρίς ασύρματο ακουστικό ή ανοιχτή ακρόαση),
- η έλλειψη του παιδικού καθίσματος,
- η ρίψη αντικειμένων εκτός οχήματος,
- η αντικανονική  προσπέραση
- η στάθμευση σε ράμπες ΑΜΕΑ
- η χρησιμοποίηση της λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης

προβλέπεται αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας(άδεια,πινακίδες) και δίπλωμα οδηγού επιτόπου για διάστημα έως 60 ημερών.

Όπως διευκρινίζουν Αστυνομικές πηγές στον AerasFm 99.50 και στον Νότη Ρεντίφη,τα χρηματικά πρόστιμα(για τις παραπάνω παραβάσεις) είναι μηδενικά μέχρι σήμερα,ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει την επιβολή χρηματικών προστίμων με βάση το εισόδημα του παραβάτη,ενώ  σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται τελείως το δίπλωμα και  χρειάζεται επανεξέταση για την επαναχορήγηση.

Για το αν ο νόμος(βεβαίωση χρηματικού προστίμου) θα έχει αναδρομική ισχύ,δεν υπάρχει ενημέρωση και αναμένεται η ψήφιση του και το τι θα αναφέρει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Αγρίνιο από τις 30 Μαρτίου που τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Κ.Ο.Κ πρωτιά στις βεβαιωμένες παραβάσεις αποτελεί η μη χρήση κράνους ,ακολουθούν η επικίνδυνη οδήγηση(προσπέραση κλπ), η χρήση κινητού τηλεφώνου,η μη χρήση ζώνης και τέλος η μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά την μεταφορά παιδιών.

Όμως όλο και περισσότεροι οδηγοί συμμορφώνονται, ειδικά στην χρήση κράνους και αυτό φαίνεται καθημερινά,οι οδηγοί πρέπει να φροντίζουν για την ασφαλή μεταφορά των ίδιων και των συνεπιβατών ,ενώ το κακό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια