ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

COSMOSSPORT

ΕΛ.ΑΣ: Καταδίκη αστυνομικών για εξευτελισμό,ικανοποίηση του Γιάννη Πανούση.

«Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που εκδίδονται τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις για βασανισμό, γιατί έτσι θα βγει στην επιφάνεια το σάπιο κομμάτι της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να το αφαιρέσουμε», δηλώνει ο αν. υπουργός στην «Εφ.Συν.» | EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Την ικανοποίησή του εκφράζει ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, για την καταδίκη δύο αστυνομικών σε τρία
χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, καθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ομόφωνα ότι ο σωματικός έλεγχος που επέβαλαν σε μια 55χρονη γυναίκα κατά τη διάρκεια της προσαγωγής της συνιστά εξευτελιστική συμπεριφορά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Το περιστατικό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2013, όταν η Πόπη Μέλλιου, μέλος της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», επιχείρησε να καταγράψει τον αριθμό κυκλοφορίας των μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που διενεργούσαν μια από τις γνωστές παράνομες μαζικές προσαγωγές πολιτών στα Εξάρχεια.
Οι αστυνομικοί, με καλυμμένα πρόσωπα και χωρίς εμφανή διακριτικά στοιχεία, ζήτησαν τα στοιχεία της και στη συνέχεια την προσήγαγαν στο τμήμα Εγκλημάτων κατά της Πολιτείας της ΓΑΔΑ. Εκεί, με την οδηγία «μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό», μια αστυνομικός την οδήγησε σε ένα δωμάτιο και την ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα και τα εσώρουχα, και μάλιστα με ανοιχτές τις γρίλιες του παραθύρου.
Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο πως είναι δικαίωμα της αστυνομίας η σωματική έρευνα, και μάλιστα ο κολπικός και πρωκτικός έλεγχος, προκαλώντας την οργή της προέδρου. Το δικαστήριο καταδίκασε τον αστυνομικό που έδωσε την εντολή για τον σωματικό έλεγχο και την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στο τμήμα, ενώ αθώωσε την αστυνομικό που εκτέλεσε την εντολή.
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αποτελεί τον κανόνα. Δεν είναι άγνωστες οι σχετικές μαρτυρίες προσαχθέντων, ενώ την ίδια περίοδο ανάλογο εξευτελισμό επιφύλαξε η ΕΛ.ΑΣ. σε τρεις φοιτητές και ένα διδάκτορα βελγικού πανεπιστημίου που βρίσκονταν στην Ελλάδα για έρευνα. Η αστυνομία τούς προσήγαγε από τα Εξάρχεια στο Α.Τ. Κυψέλης και τους ανάγκασε να βγάλουν ρούχα και εσώρουχα, αφήνοντας μάλιστα τους δύο άντρες σε διάδρομο όπου μπορούσε να κυκλοφορεί κόσμος. Οι τέσσερις υπέβαλαν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά η αστυνομία απλώς αγνόησε τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ανεξάρτητης αρχής και δεν έδωσε καμία απάντηση. Την ίδια τύχη είχε και η αναφορά που υπέβαλε στον Συνήγορο και η Πόπη Μέλλιου.
Αν και είναι θετική η αντίδραση του υπουργού για τη συγκεκριμένη καταδίκη, η οποία οφείλεται στην επιμονή μιας πολίτη να διεκδικήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της, χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός για να εμπεδωθεί η νομιμότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζει τον πολίτη η αστυνομία.
«Για πρώτη φορά καταδικάστηκε μια πρακτική που ασκείται πάγια από την αστυνομία, αυτή των σωματικών ερευνών που διεξάγονται ακόμη και επί προσαγόμενων, με προφανή τις περισσότερες φορές σκοπό τον εξευτελισμό τους, όταν η σωματική έρευνα μπορεί να γίνει κατά τον νόμο μόνον υπό προϋποθέσεις σε περίπτωση σύλληψης και μόνον όταν υπάρχει “σοβαρή και βάσιμη υπόνοια ή απόλυτη ανάγκη” επί προσαγωγής. Οι αστυνομικοί κατηγορούμενοι μάλιστα υποστήριξαν ότι είναι δικαίωμά τους να διεξάγουν αδιακρίτως και κολπικό και πρωκτικό έλεγχο και μάλιστα επί όλων, αγνοώντας προκλητικά ότι ο νόμος τον προβλέπει εξαιρετικά μόνο στις φυλακές, εφόσον υπάρχει εύλογη αιτία, και τότε μόνον από γιατρό και μετά από εντολή δικαστικού λειτουργού. Δεν πρόκειται για το “σάπιο κομμάτι της αστυνομίας”, αλλά για αντιλήψεις ριζωμένες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, μια και αφορούν την προστασία του πολίτη στον πυρήνα της αξιοπρέπειάς του», λέει στην «Εφ.Συν.» η Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος της Π. Μέλλιου.
πηγή:http://www.efsyn.gr,συντάκτης:Δημήτρης Αγγελίδης.