ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

«Άνοιξε» η πρώτη πρόσκληση για τις στρατηγικές ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου και Μεσολογγίου-Αιτωλικού


Μετά την έγκριση των Στρατηγικών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων των Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας και Μεσολογγίου – Αιτωλικού και μετά την ευρεία διαβούλευση που έγινε με τους αρμόδιους φορείς και την συνεργασία των Δήμων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε την πρώτη από τις προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα», από τους δυνητικούς δικαιούχους οι οποίοι είναι: Δασαρχείο Πύργου Ηλείας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δήμος Πύργου και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται άμεσα, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο Περιβάλλον» και 3 «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών».
Οι στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) είναι ένα εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού επενδύσεων στις επιλεγμένες περιοχές και στόχος μας από την πρώτη στιγμή, είναι η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων και των φορέων για ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος.
«Δίνουμε αναπτυξιακή πνοή σε σημεία της Περιφέρειάς μας που δικαιούνται να αντιμετωπίζονται ισότιμα με άλλες περιοχές της χώρας, σχεδιάζοντας δράσεις, έργα, προγράμματα για τους πολίτες της Περιφέρειάς μας. Στόχος μας είναι να υλοποιούμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους, διεκδικώντας πάντα το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας:
«Με την κατάλληλη προετοιμασία, με μεθοδικότητα και συνεργασία προχωράμε με την πρόσκληση και καλούμε τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τα έργα που θα γίνουν και γρήγορα να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες. Είναι μια αναπτυξιακή ευκαιρία που πρέπει να τρέξουμε όλοι για να την αξιοποιήσουμε».

Αρχαία Ολυμπία – Κατάκολο
Το όραμα της στρατηγικής ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας – Κατακόλου είναι:
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Ειδικότερα, η πρόσκληση περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις για την περιοχή:
1. Υποδομές αστικών αναπλάσεων, ιστορικών και εμπορικών κέντρων, ποδηλατόδρομους κ.α.
2. Αύξηση της ελκυστικότητας των φυσικών και πολιτιστικών περιοχών / Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξή τους με τρόπους που ενισχύει το τουριστικό απόθεμα.
3. Έργα συμπλήρωσης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, που υποστηρίζουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και τη σύνδεσή τους με παραγωγικές δραστηριότητες.
4. Αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών φιλικών προς το περιβάλλον.

Μεσολόγγι – Αιτωλικό
Το όραμα της στρατηγικής ΟΧΕ Μεσολόγγι – Αιτωλικό είναι:
«Η καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη συμβολή του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και οικονομία της περιοχής».
Ειδικότερα, η πρόσκληση περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις για την περιοχή:
1. Υποδομές αστικών αναπλάσεων, ιστορικών και εμπορικών κέντρων, ποδηλατόδρομους κ.α.
2. Προστασία των φυσικών τοπίων και ανάδειξή τους με τρόπους που ενισχύουν τον τουρισμό / Δράσεις ανάπτυξης οικοτουρισμού και πράσινου τουρισμού.

3. Αύξηση της ελκυστικότητας των φυσικών και πολιτιστικών περιοχών / Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξή τους με τρόπους που ενισχύει το τουριστικό απόθεμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια