ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

23 Αυγούστου:Γιορτάζει η Κυρά της Ρούμελης


Κάθε χρόνο, στις   23 Αυγούστου σαν σήμερα, γιορτάζει η Παναγία η Προυσιώτισσα, η Κυρά της Ρούμελης.

Το  Ιστορικό  Μοναστήρι Της  στον Προυσό Ευρυτανίας ήταν Στρατηγείο της Επανάστασης.  Υπήρξε στέκι  και καταφύγιο  πολλών παλικαριών και αγωνιστών της Επανάστασης:  Του Κατσαντώνη, του Μπότσαρη, του Καραϊσκάκη, του «γιού της καλογριάς».

Ο Καραϊσκάκης είχε μία ιδιαίτερη σχέση με την Κυρά της Ρούμελης.  Στην εικόνα Της,  αφιέρωσε τα παράσημά του. Είναι τα  αστέρια που βλέπουμε στους ώμους Της  και στο μαντήλι Της....Στο Μοναστήρι της Προυσιώτισσας   κατέφυγε λαβωμένος και γιατρεύτηκε, για να συνεχίσει τον Αγώνα.  Όταν  θεραπεύτηκε  από τη θέρμη από την οποία υπέφερε τον καιρό που φιλοξενούταν στην Μονή στα μέσα της Επανάστασης,  ο Καραϊσκάκης, δώρισε  το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας.  Βλέπουμε το καρυοφίλι του και τα προσωπικά του αντικείμενα που τα είχε αφιερώσει «στην Κυρά».

Ο Αγραφιώτικος ύμνος της Προυσιώτισσας:

«Της Ελλάδος απάσης συ προΐστασαι πρόμαχος και τερατουργός εξαισίων τη εκ Προύσσης εικόνι Σου, Πανάχραντε Παρθένε Μαριάμ, και γαρ φωτίζεις εν τάχει τους τυφλούς, δεινούς τε απελαύνεις δαίμονας και παραλύτους δε συσφίγγεις αγαθή. Κρημνών τε σώζεις και πάσης βλάβης τους σοι προστρέχοντας. Δόξα τω σω ασπόρω τοκετώ, δοξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα το ενεργούντι δια σου τοιαύτα θαύματα.»
με πληροφορίες από:http://russia-orthodoxy.blogspot.gr/

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί Πιστοί ξεκίνησαν πεζοί χθες το απόγευμα αλλά και σήμερα  με προορισμό το μοναστήρι της Παναγίας στον Προυσσό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια