ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Δημήτρης Μιχάλης :Αν υπήρξαν θάνατοι λόγω αμέλειας γιατρών θα είμαστε άμεμπτοι (βίντεο)


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Γ.Ν.Αγρινίου η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Διοικητής του Γ.Ν.Αιτ/νίας Δημήτρης Μιχάλης στα τοπικά ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε ο κ.Μιχάλης το βασικό θέμα της σημερινής συνέντευξης ήταν η ενημέρωση για συζητούμενα περιστατικά θανάτων ασθενών στα οποία έγινε λόγος για ιατρικές αμέλειες και λάθη στο νοσοκομείο του Αγρινίου.

Αρχικά ο κ.Μιχάλης έκανε μια σύντομη αναφορά στο θέμα του Μαγνητικού Τομογράφου, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και παρουσίαση οικονομικών μεγεθών.

Ο Μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου βρίσκεται εκτός λειτουργίας και όπως ανέφερε η διοίκηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση,όμως είναι επιλογή της Διοίκησης να βρίσκεται  εκτός λειτουργίας αφού δεν υπάρχει εξειδικευμένος  γιατρός για να τον χειριστεί.

Για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ο κ.Μιχάλης τόνισε ότι ο Οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέπει μόνο δύο θέσεις μόνιμων ιατρών  οι οποίες είναι καλυμμένες,ενώ από το Νοσοκομείο έχουν γίνει αιτήσεις και από το Υπουργείο Υγείας έχουν εγκριθεί θέσεις επικουρικών ιατρών, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.Όμως έχει γίνει συμφωνία απόσπασης γιατρού του Γ.Ν.Μεσολογγίου για την κάλυψη εφημεριών καθώς και για την λειτουργία της Μονάδας και την Κυριακή.



Για τα οικονομικά στοιχεία του εξαμήνου(σύγκριση 2016-2017)  ο κ.Μιχάλης έκανε λόγο για θετική απεικόνιση ,καθώς ενδεικτικά οι δείκτες δαπανών για υγειονομικό υλικό μειώθηκαν κατά 46%,φαρμακευτικού κατά -52%,τα χειρουργεία αυξήθηκαν  κατά 40% και η νοσηλεία παρουσιάσε αύξηση 36%.

Στο κεντρικό θέμα της ενημέρωσης ο κ.Μιχάλης ανέφερε ότι είναι ανθρώπινο ειδικά από την μεριά των συγγενών των ασθενών να αιφνιδιάζονται από την τραγική εξέλιξη και να αναζητούν το γιατί και απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννιούνται.
Αυτές είναι ενέργειες που πρέπει να κάνει η Διοίκηση για να δώσει απαντήσεις.Για το συμβάν με τον θάνατο του παιδιού μετά από τροχαίο ,η έρευνα είναι σε εξέλιξη από υπηρεσία εκτός του νοσοκομείου και δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση.

Για τα δύο τελευταία περιστατικά ,τον θάνατο του 62χρονου από περιτονίτιδα και τον θάνατο του  57χρονου ο οποίος με μεγάλη καθυστέρηση διαγνώστηκε με ρήξη κοιλιακής αορτής,ανέφερε ότι συμμερίζεται τον προβληματισμό και την αγωνία των συγγενών ,όμως πρέπει να ελεγχθούν τα πραγματικά περιστατικά μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες του συστήματος.

Για το λόγο αυτό η Διοίκηση του νοσοκομείου έχει ξεκινήσει τις έρευνες οι οποίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και ανέφερε ότι το πρώτο στάδιο, των προφορικών εξηγήσεων και η κατάθεση γραπτών εξηγήσεων από τους εμπλεκόμενους ιατρούς έχει ολοκληρωθεί.

Από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου η διοίκηση μπορεί να βγάλει  συμπεράσματα για το ποίοι έπεσαν σε παραπτώματα και αν έπεσαν και επειδή και στις δύο περιπτώσεις εντοπίστηκαν ασάφειες,για τους εμπλεκόμενους  διετάχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ο κ.Μιχάλης με έντονες επισημάνσεις τόνισε το έργο του Ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγρινίου ,ενώ το επίπεδο ικανότητας γνώσης  και ετοιμότητας του προσωπικού είναι κατά την γνώμη του σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Χαρακτήρισε δε τους γιατρούς ήρωες αφού λειτουργούν στα όριά τους ,που υπερβαίνουν εαυτό καθημερινά ,ενώ κάτω από τέτοιες συνθήκες γίνονται και λάθη που είναι στην φύση της ιατρικής.

Όμως όπου αποδειχθεί ιατρική αμέλεια θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, μέσα από διαφανείς και επιστημονικές διαδικασίες,για να αποδοθούν ευθύνες.

Είναι δε άδικο να απαξιώνεται στα μάτια των πολιτών, όλο το νοσοκομείο και η προσπάθεια που γίνεται καθημερινά από το προσωπικό όλων των τμημάτων.

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ.Μιχάλης στο βίντεο από την live μετάδοση :



Ακολούθησαν ερωτήσεις μεταξύ των οποίων ερωτήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους γιατροί (που εμπλέκονται στις παραπάνω περιπτώσεις)του νοσοκομείου απομακρύνθηκαν από το Τ.Ε.Π,ενώ μπορούν να δουλέψουν σε άλλα τμήματα με αποτέλεσμα να στοχοποιούνται.

Ο κ.Μιχάλης ανέφερε ότι πρόκειται για εσωτερική διαδικασία με απόφαση της Διοίκησης κατά την οποία κρίθηκε σωστό όλοι οι εμπλεκόμενοι γιατροί να απομακρυνθούν από τα Τ.Ε.Π μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το ΑΝ και ποιοι φέρουν ευθύνες και δεν υπάρχει καμία στοχοποίηση.

Εύλογο ερώτημα είναι το ποιοι διακίνησαν-δημοσίευσαν τις αποφάσεις τις διοίκησης για τους συγκεκριμένους γιατρούς,καθώς από την διοίκηση κοινοποιήθηκαν εγγράφως με την μορφή εμπιστευτικού μόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες,όπως ανέφερε ο κ.Μιχάλης,κατά την αποχώρηση από τον χώρο.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για τα όσα ακούγονται από διάφορους κύκλους περί παραίτησής του από την θέση του Διοικητή,ο κ.Μιχάλης ανέφερε ότι αν αποφασίσει κάτι τέτοιο θα το κοινοποιήσει ο ίδιος,ενώ αν οι ανώτεροι του δεν συμφωνούν με τις αυστηρές μεθόδους που κάνει την δουλειά του,είναι δικαίωμά τους να τον "παραιτήσουν"....

Επίσης σε ερώτηση του agriniolike.gr για το αυτόνομο ΤΕΠ ,ο κ.Μιχάλης ανέφερε ότι προχωράει η διαδικασία για την δημιουργία και στελέχωση του τμήματος διαλογής που θα ανήκει στο Τ.Ε.Π και αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αξιολόγηση των περιστατικών που φθάνουν στο Τ.Ε.Π ,το οποίο αρχικά θα εξυπηρετείται από τους ήδη υπάρχοντες γιατρούς ,ενώ είναι απόφαση του Υπουργείου Υγείας η αυτονόμηση στελέχωση του ΤΕΠ ,κάτι το οποίο ευελπιστεί ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια