ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Πηγές Κεφαλόβρυσου Κόφτρας Θέρμου


Του Νίκου Κωστακόπουλου

Στη διαδρομή από Ανάληψη προς Θέρμο μέσω Αβαρίκου, στο ημιορεινό Θέρμο, εντυπωσιάζει μια πλατανόφυτη περιοχή που συναντάμε λίγο πριν τον οικισμό Κόφτρα, το Κεφαλόβρυσο. Η εν λόγω περιοχή προσεγγίζεται και μέσω της διαδρομής από Ναυπακτία προς Θέρμο μέσω της γέφυρας του Πόρου, με μικρή παράκαμψη μήκους περί το μισό χιλιόμετρο.
Η αφθονία του νερού, που αναβλύζει από μια σειρά πηγών που τροφοδοτούνται από φυσικές υπόγειες δεξαμενές του βουνού Ανάληψη που στραγγίζουν σ' αυτή την περιοχή, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω περιοχής βάσει του οποίου της αποδόθηκε - πολύ επιτυχημένα είναι αλήθεια - η προαναφερόμενη ονομασία.



Το φυσικό κάλλος της περιοχής, όπως αυτό προσδιορίζεται κυρίως από την πυκνόφυτη βλάστηση, κυρίαρχο είδος της οποίας αποτελούν τα αιωνόβια πλατάνια, και από τα άφθονα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με τα μνημεία της αγροτικής κληρονομιάς της περιοχής (μία παραδοσιακή βρύση, δυο νερόμυλους και ένα παραδοσιακό αγροτόσπιτο, εγκαταλειμμένα αμφότερα σήμερα) αλλά και με τις σύγχρονες χρηστικές κατασκευές (χώρος αναψυχής, δεξαμενή άρδευσης και ασφαλτοστρωμένος δρόμος) - στοιχεία αρμονικά συνταιριασμένα μεταξύ τους καθώς και με το τοπίο - συναποτελούν ένα σύνολο που προσδίδει στην περιοχή παραδείσια χαρακτηριστικά.


Ο εικονιζόμενος διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, στον οποίο ενσωματώνεται η παραδοσιακή βρύση, συνιστά το χαρακτηριστικότερο σημείο της περιοχής αυτής, του Κεφαλόβρυσου Κόφτρας. Στον χώρο αυτόν πραγματοποιείται το ετήσιο καλοκαιρινό αντάμωμα που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο από τον Σύλλογο των Αναληψιωτών και ο ίδιος χώρος είναι αυτός που αποτελεί σταθμό για κάθε διερχόμενο από την περιοχή αυτή, καθώς δίνει την ευκαιρία να απολαύσει κανείς ένα μαγευτικό τοπίο.



Μια πραγματική όαση δροσιάς και ξεκούρασης στα κάματα του καλοκαιριού, αισθητικής απόλαυσης των χρωματισμών του φθινοπώρου, μελαγχολίας για δημιουργική έμπνευση στη χειμωνιάτικη γύμνια της φύσης τριγύρω και ψυχικής ευφορίας κατά τα μπουμπουκιάσματα της άνοιξης.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια