ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Απόστολος Κατσιφάρας: «Χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα»


Κατά το χαιρετισμό του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο  για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση  «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης», ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μεταξύ άλλων τόνισε:
To 2018 είναι μια κομβικής σημασίας χρονιά, για να ξεκινήσει μια δυναμική πορεία για το αναπτυξιακό όραμα της ελληνικής κοινωνίας, με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ορθή κατανομή του πλούτου.
Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και τα θέματα Δημοκρατίας. Τη λειτουργία των θεσμών, τη συμμετοχή των πολιτών, το ρόλο των περιφερειακών και τοπικών Αρχών. Την πολιτική συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα.  Αρκετά πλήρωσε η χώρα και ο ελληνικός λαός την αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Τρία προγράμματα ήρθαν στη χώρα μας και επτά χρόνια για να βγούμε από την κρίση.
Να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που θα στηρίξουμε την επόμενη μέρα  όλοι,  για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική  στην κοινωνία.
Εμείς, ως Περιφέρειες της χώρας, λέμε ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Με έναν άλλον τρόπο υπεύθυνης προσέγγισης, όχι μόνο καταγγελτικό ρόλο απέναντι στην κεντρική εξουσία.
Άλλο η καταγραφή, άλλο η ικανότητα ιδεολογικής περιχαράκωσης και άλλο  η συμμετοχή και η ευθύνη στην εθνική προσπάθεια. Αυτή είναι η άλλη αντίληψη που πρέπει να χτίσουμε.
Είναι η ώρα να δούμε τα θέματα των ανισοτήτων, κοινωνικών, οικονομικών παραγωγικών, κατανομής πόρων σε επίπεδο Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδικά εδώ στον δυτικό άξονα, όπου για χρόνια πληρώνουμε ένα αθηνοκεντρικό μοντέλο.
Ο δυτικός άξονας πρέπει να μπει ισότιμα στην παραγωγή του εθνικού πλούτου και την αναδιάταξη σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
Είναι η ώρα να  ξαναδούμε τα θέματα των δικαιωμάτων ατομικών και συλλογικών. Η βαθιά κρίση έπληξε τις  πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για  την προστασία της οικογενειακής στέγης είναι μια πρόκληση δημοκρατική απέναντι στο αύριο. Εμείς έχουμε καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση στο πλαίσιο της αναθεώρηση του Συντάγματος.
Είναι η ώρα ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα συναντιέται το περιφερειακό με το εθνικό σχέδιο.  Θα συνδυάζονται. Θα λειτουργούν συμπληρωματικά, έτσι ώστε να παίρνουμε το καλύτερο και να το εντάσσουμε στην παραγωγική διαδικασία.
Είναι η στιγμή που το  δίκαιο και οι υγιείς δυνάμεις θα είναι ο καταλύτης στη νέα αναπτυξιακή πορεία.
 Για να γίνουν όμως αυτά, χρειάζεται ένα σχέδιο εμπιστοσύνης ή η ανάκτηση του τεκμηρίου εμπιστοσύνης. Πολιτική συνεννόηση, εθνική συνεννόηση. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση ένα πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο.
“Ως Περιφερειακή Αρχή εν όψει του Συνεδρίου  θέσαμε την ατζέντα.  Έχουμε ανοικτά και εκκρεμή ζητήματα”  τόνισε και αναφέρθηκε  στους έξι άξονες που έχει θέσει η Περιφέρεια και αφορούν:
Τα Οδικά Δίκτυα (Σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό. Αμβρακία οδός. Ολοκλήρωση Ολυμπίας  Οδού μέχρι την Τσακώνα, έναρξη των εργασιών στην Πατρών – Πύργου)
Ενεργειακά δίκτυα  (Χρηματοδότηση δικτύων για την έλευση του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο)
Σιδηροδρομικό δίκτυο (Κόρινθο – Πάτρα  -  Αρχαία Ολυμπία και Προαστιακή λειτουργία Μεσολόγγι – Αγρίνιο.  Λειτουργία της  γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία).
Εγγειοβελτιωτικά δίκτυα (Αποκατάσταση και αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων. Ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Πείροι – Παραπείρου. Ολοκλήρωση του Φράγματος των Αχυρών).
Πανεπιστημιακά ιδρύματα (Αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Στο Αγρίνιο, λειτουργία 3 τμημάτων και Κοσμητείας, δημιουργία σχολής ΑΤΕΙ στην Ηλεία, λειτουργία Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Σύγχρονες φοιτητικές εστίες Πάτρα, Πύργο, Αμαλιάδα, Αγρίνιο)
Ανεργία (Κατάρτιση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που θα δίνει απαντήσεις στο αύριο, βασισμένο στο νέο παραγωγικό πρότυπο που θα συνδιαμορφώσουμε)

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατέληξε, τονίζοντας:

«Είμαστε η Περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας. Για εμάς η Ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να έρθουν και από τις παραγωγικές μας δυνάμεις. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο παραγωγικών επενδύσεων.
Άνοιξα όλα τα θέματα για να έχουμε όλοι μας ένα καθαρό τοπίο. Να ξέρει ο ένας τον άλλον. Αλλά πάνω απ’ όλα να έχουμε την ευθύνη της συνεννόησης, της συνδιαμόρφωσης. Πραγματικά θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Όποιο σχέδιο και να καταρτίσουμε, αν οι μισοί το πετροβολούν δεν θα έχει καμία προοπτική. Και αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όλη τη θεσμική Δημοκρατία».


Δείτε αποσπάσματα της ομιλίας του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα,
στο σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/watch?v=N4kzKQHCtEE

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια