ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο :Συναγερμός στην Π.Υ για πυρκαγιά σε ξενοδοχείο(φωτο-βίντεο)


ΆΣΚΗΣΗ "ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ 2"

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στις 11:00 στην Π.Υ Αγρινίου όταν δέχθηκε κλήση για συνδρομή σε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις ξενοδοχείου επί της οδού Παπαστράτου.Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για εγκλωβισμό ενός ατόμου σε δωμάτιο τρίτου ορόφου και ενός ατόμου στο υπόγειο.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και στήθηκε επιχείρηση διάσωσης με τέσσερα οχήματα και έντεκα πυροσβέστες ,την οποία συντόνισε ο Διοικητής της Π.Υ Αγρινίου Επιπυραγός Στράτος Πετράκης με την συνδρομή Αστυνομικών της Τροχαίας Αγρινίου.





Δήλωση του Διοικητή της Π.Υ Αγρινίου Επιπυραγού Στράτου Πετράκη

Η
Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στην συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση δημοσιογράφων και εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ  στις  εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου με καταγραφή  των    γεγονότων απολογισμός -  κριτική    των  συμβάντων  που    αφορούν    τα   εξής :

Αίτια  και  ιστορικό  εξέλιξης  της  πυρκαγιάς

Σχέδιο  δράσης

Κίνδυνοι που  εμφανίστηκαν κατά  την διάρκεια της καταστολής

Ατυχήματα  και  ζημιές  στον εξοπλισμό

Ζημιές  που προκλήθηκαν  από  την  πυρκαγιά

Μέσα  καταστολής  που  χρησιμοποιήθηκαν

Το επίπεδο συνεργασίας  των φορέων που ενεπλάκησαν

Ενέργειες  ανακριτικού τμήματος  της Υπηρεσίας

Αναλυτικά το σενάριο της άσκησης 

"Την  23η  Απριλίου  2018      ημέρα  Δευτέρα και   Ω/11:00΄     το τηλεφωνικό    κέντρο  της  Π.Υ  Αγρινίου  δέχεται  κλήση για εκδήλωση  πυρκαγιάς  στο Ξενοδοχείο MARPESSA  που    βρίσκεται  στην οδό Παπαστράτου 76  στο  Αγρίνιο   και  απέχει  από την Υπηρεσία  μας δύο  (2)  χιλιόμετρα  περίπου και συγκεκριμένα   στο χώρο του υπογείου χώρου στάθμευσης που βρίσκεται στο 2ο υπόγειο χώρο του Ξενοδοχείου.
       Σύμφωνα  με πληροφορίες υπάρχει κίνδυνος επέκτασης αλλά και μετάδοσης  της πυρκαγιάς  στους υπερκείμενους ορόφους  λόγω  της γειτνίασης με τα κλιμακοστάσια.

Λόγω  των πυκνών καπνών    που έχουν κατακλύσει   τους  χώρους  του κλιμακοστασίου και έχει επεκταθεί στους διαδρόμους των πάνω ορόφων έχει εγκλωβιστεί ένα άτομο που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο δωμάτιό του στον τρίτο όροφο στην Ανατολική πτέρυγα του Ξενοδοχείου και απαιτείται η άμεση διάσωσή του καθώς και η διάσωση ενός ατόμου που βρίσκεται στον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Επίσης η απομάκρυνση των πελατών που βρίσκονται στους  πάνω ορόφους του κτιρίου, λόγω  ύπαρξης   περιορισμένης   ορατότητας από τον καπνό στο κλιμακοστάσιο, καθώς  και η άμεση  μεταφορά  του διασωθέντος από το υπόγειο του κτιρίου εργαζομένου ,στο Γενικό  Νοσοκομείο  Αγρινίου  λόγω  αναπνευστικών  προβλημάτων  για  την  παροχή  πρώτων  βοηθειών.

  Το   συμβάν   θεωρήθηκε σοβαρό   και   λόγω  της  κρισιμότητας  του   απαιτείται κινητοποίηση   πέραν   της    καθιερωμένης .
 
       Ο τηλεφωνητής   σημαίνει  συναγερμό  Α΄ εξόδου  και  διάσωσης  και ειδοποιεί
το  Διοικητή της  υπηρεσίας  λόγω  της  σοβαρότητας   του συμβάντος
 την  Τροχαία    Αγρινίου    προκειμένου να  αποκλεισθούν  οι   δρόμοι   γύρω  από την επιχείρηση  ώστε να  μπορούν να προσέρχονται με άνεση τα πυροσβεστικά οχήματα ,
 το  Ε. Κ. Α. Β.  προκειμένου   να αποστείλει  ασθενοφόρα  για  τη   παραλαβή  και  μεταφορά  του εγκλωβισμένου αλλά και άλλων πελατών που μπορεί να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο  Αγρινίου και
την   ΔΕΔΗΕ  προκειμένου   να  προβεί    στην    διακοπή   του  ηλεκτρικού    ρεύματος   όπου    απαιτείται
Το Π.Ε.Κ.Ε. Δυτ. Ελλάδας για την περίπτωση που απαιτηθούν ενισχύσεις από όμορες Υπηρεσίες.
Καλεί επιφυλακή στην Π.Υ. Αγρινίου κατόπιν συνεννόησης με τον Διοικητή.
Καλεί την Εθελοντική ομάδα του Α.Σ. Εφέδρων Ε.Δ.  Αγρινίου  που βρίσκεται στο χώρο της Π.Υ. για εκπαίδευση να συνδράμει το έργο της διάσωσης.

      Η    Πυροσβεστική     έξοδος    αναχωρεί   άμεσα   αποτελούμενη      από  τρία  ( 3 )    πυροσβεστικά     οχήματα    και     συγκεκριμένα   :
1.  Το  Π.Σ.   1273   υδροφόρο   Πυροσβεστικό   όχημα   Α’  τύπου    MERSEDES   χωρητικότητας   ενός   ( 1 )  τόνου ,  με  τέσσερα   ( 4 )   άτομα .
2.  Το  Π.Σ.  2927   υδροφόρο  Πυροσβεστικό  όχημα  Γ’ τύπου   MERSEDES  ΒΑΙ      χωρητικότητας   πέντε    ( 5 )  τόνων , με  τρία  ( 3 )   άτομα.
3.
4. Το Π.Σ. 2866 βραχιονοφόρο όχημα με πλήρωμα δύο (2) ατόμων.

Τα  παραπάνω οχήματα μεταβαίνουν δια μέσου των οδών ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΑΛΥΒΑ, ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ , ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣ.,ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΗΣ,ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ  Ν. στην επιχείρηση MARPESSA HOTEL στην Ανατολική πλευρά του Ξενοδοχείου όπου και η ράμπα εισόδου του υπογείου χώρου στάθμευσης αλλά και η πλευρά που βρίσκεται το εγκλωβισμένο άτομο στο δωμάτιο τρίτου ορόφου του ξενοδοχείου και φθάνουν στο τόπο του συμβάντος  περί  Ω / 11.02΄ .
     Επίσης  της   εξόδου  ακολουθεί  ο  Διοικητής  της Υπηρεσίας   με  το Π.Σ. 2319  επιβατικό  όχημα  τύπου   Τζιπ και μαζί του μεταβαίνουν δύο αξιωματικοί.
 
 Μετά   την   άφιξη   ύστερα   από   εντολή   του  Επικεφαλής   Αξιωματικού   ο οποίος   έχει   πραγματοποιήσει    αναγνώριση    αναπτύσσονται    δύο    (2) εγκαταστάσεις  μία  (1) χαμηλής  πίεσης   των  0.45 mm  και  μία    (1) υψηλής πίεσης  των 0.025  mm  για  την  προσβολή  της  πυρκαγιάς στον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Εισέρχονται  στο  χώρο του υπογείου χώρου στάθμευσης  τρεις  (3)  πυροσβέστες  με  πλήρη  εξάρτηση  και  χρησιμοποιώντας αναπνευστικές  συσκευές προσβάλλουν την πυρκαγιά από την ράμπα εισόδου  του κτιρίου , χρησιμοποιώντας την εγκατάσταση υψηλής πίεσης. Δύο πυροσβέστες  εισέρχονται στο χώρο της καφετέριας και από εκεί στο κλιμακοστάσιο ανεβαίνοντας στους ορόφους με πλήρη εξάρτηση για ανεύρεση τυχόν εγκλωβισμένων ατόμων.
   Παράλληλα δύο (2) πυροσβέστες με το βραχιονοφόρο που αναπτύσσεται στην Νότια πλευρά του Ξενοδοχείου, εισέρχονται με αναπνευστικές  συσκευές, από   την  μπαλκόνι του τρίτου ορόφου στο δωμάτιο με το βραχιονοφόρο όπου κατά πληροφορίες βρίσκεται ο εγκλωβισμένος πελάτης του Ξενοδοχείου.
Ο Διοικητής της Υπηρεσίας όταν φθάνει ορίζει τον ένα αξιωματικό επικεφαλή της διάσωσης με το βραχιονοφόρο. Στον  δεύτερο αξιωματικό με δύο πυροσβέστες της εξόδου , δίνει εντολή να ανέβουν από το δεύτερο κλιμακοστάσιο με συσκευές για να αναζητήσουν τυχόν εγκλωβισμένους σε άλλα δωμάτια ή χώρους του ξενοδοχείου.
     Ο εγκλωβισμένος στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, εντοπίζεται από τους πυροσβέστες και με φορείο που φέρνουν οι εθελοντές του ΑΣΕΕΕΔ πλησίον μεταφέρετε στο ασθενοφόρο που βρίσκετε έξω από το ξενοδοχείο.
Ο εγκλωβισμένος στο δωμάτιο του τρίτου ορόφου του ξενοδοχείου μεταφέρεται με το βραχιονοφόρο στο έδαφος ασφαλής.
     Οι ενέργειες κατάσβεσης συνεχίζονται και σε σύντομο χρονικό διάστημα η πυρκαγιά σβήνει από τις ενέργειες της πυροσβεστικής εξόδου.   "

Σκοπός της Άσκησης

   Α. Η εκπαίδευση του προσωπικού της Π.Υ. Αγρινίου αλλά και του προσωπικού του Ξενοδοχείου για την έγκαιρη αντιμετώπιση ενός συμβάντος πυρκαγιάς στον χώρο του Ξενοδοχείου.

Β. Η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και των δυνατοτήτων του εξοπλισμού της Π.Υ. αλλά και των πυροσβεστικών μέσων του Ξενοδοχείου.

Γ. Η αποτελεσματική συνεργασία του προσωπικού της Π.Υ. με το προσωπικό του Ξενοδοχείου.
Δ. Η συνεργασία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών σε συνθήκες συμβάντος.

Ε. Η εξακρίβωση των ελλείψεων, αδυναμιών, δυσκολιών και δυσλειτουργιών και η αντιμετώπισή τους για την περίπτωση πραγματικού συμβάντος.

Οι φορείς που συμμετείχαν

ΕΛ.ΑΣ. (ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΤΜΗΜΑ)
 Ε.Κ.Α.Β..
 Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.
.Α.Σ.Ε.Ε.Δ.





















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια