ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία, από το σύλλογο Ποντίων νομού Αιτ/νίας «Δημήτρης Ψαθάς»

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιεί ο σύλλογος Ποντίων νομού Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» σε συνεργασία με τον δήμο Αγρινίου και προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, να παρευρεθούν και να τιμήσουν τους νεκρούς της γενοκτονίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς», «η 19η Μαΐου, αποτελεί ημέρα φόρου τιμής στη μνήμη των νεκρών Ποντίων αδελφών μας. Την ημέρα αυτή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, και άρχισαν οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας να γεμίζουν με αίμα, διωγμό, και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και  είναι για το έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης.Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Η μνήμη για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος και ιερό καθήκον όλων μας. Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής ο σύλλογος Ποντίων νομού Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» και ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μπαμπαλιό στις 6 το απόγευμα, στο Ματσούκι στις 7 το βράδυ και στην Κυψέλη στις 8 το βράδυ.

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στις 10 το πρωί επίσκεψη μαθητών του 2ου και του 6ου δημοτικού σχολείου Αγρινίου στην έδρα του συλλόγου (δημοτικό κατάστημα Αγίου Κωνσταντίνου) και γνωριμία των μαθητών με τον ποντιακό ελληνισμό.

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης και λαμπαδηφορία προς τιμήν των 353.000 ψυχών, με εκκίνηση από την πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και τερματισμό στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 στις 10 το πρωί θα γίνει διανομή έντυπου υλικού στην πλατεία Δημοκρατίας (κεντρική πλατεία Αγρινίου) και στις 8 το βράδυ κεντρική εκδήλωση μνήμης από το σύλλλογο, με τον δρ. Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, JCD, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής υπό το πρίσμα των εξελίξεων σήμερα».

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 9.30 το πρωί τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 10 το πρωί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια