ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Παυσανίας Παπαγεωργίου: Μετά από 20 χρόνια έχουμε Στρατηγική για τη Νεολαία


Για το πλαίσιο της Στρατηγικής «Νεολαία ΄17-΄27» που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) μίλησε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς και Δια βίου Μάθησης, Παυσανίας Παπαγεωργίου στον ΑΕΡΑ FM 99,5 και το Δημήτρη Παπαδάκη.
“Η σύνταξη της Στρατηγικής ήταν μία πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση, για το Ελληνικό Δημόσιο και την Ελληνική Κυβέρνηση ήταν μία υποχρέωση. Γιατί, η τελευταία προσπάθεια συντάξης εθνικής στρατηγικής για το χώρο των νέων έγινε πριν 20 χρόνια και παραπάνω και πλέον βρισκόμασταν ως τελευταίος τροχός ένα αμάξι που έτρεχε σε ένα ευρωπαϊκό όχημα και δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε με γενικό συντονιστικό πλαίσιο για τις πολιτικές, οι οποίες γίνονται για τους νέους” είπε αρχικά ο Π. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε πως πλέον “βρισκόμαστε στην ευτυχή θέση να έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν οι ίδιοι οι νέοι να δουν τον εαυτό τους, να βρούνε όλα αυτά τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση τους, αλλά και να ασκήσουν μία πίεση σε όλους τους αρμόδιους φορείς για να παρέχουν αυτό που πραγματικά δικαιούνται μέσα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία”.

Aναφορικά με τη φιλοσοφία της νέας Στρατηγικής ο Π. Παπαγεωργίου τόνισε πως “από τη διαβούλευση με τους ίδιους τους νέους προέκυψαν προτεραιότητες. Από αυτές τις προτεραιοποιήσεις, να σας δώσω κάτι ενδεικτικά, προέκυψε ότι πολλοί έχουν άγχος με την ένταξη στο χώρο εργασίας. Όμως δεν το βλέπει η Στρατηγική ως μία προσπάθεια να προσφέρει μία απλή θέση εργασίας, στην οποία δεν γνωρίζουμε ο νέος αν θα μπορέσει να παραμείνει, δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας, δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά είναι αυτή που του ανήκει. Η Εθνική Στρατηγική βοηθάει στο εξής: στο να δοθεί η θέση εργασίας σε ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον, το οποίο ακολουθεί το νέο πριν την ένταξή του στην εργασία κατά τη διάρκεια και μετά” και εξηγώντας το παράδειγμα ανέφερε πως “για να μπεις μέσα σε μία εργασία πρέπει να έχεις σωστή κατάρτιση, πρέπει να έχεις σωστή εκπαίδευση. Συνεπώς ερχόμαστε από εκείνο το σημείο και κάνουμε μία παρέμβαση. Δηλαδή δεν προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία κατάρτισης που ήταν πριν. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς επιβάλλει κατά κάποιο τρόπο στην κοινωνική αντίληψη, ότι η κατάρτιση δεν είναι απλώς να πάρω ένα χαρτί στα χέρια και να κάνω ένα σεμινάριο, αλλά είναι μία συνέχεια πολύ συγκεκριμένων διαδικασιών, όπου θα αποκτήσω τις απαιτούμενες γνώσεις με βάση το δικό μου στόχο”.

Αναφορικά με τη διαχείριση των πόρων και όσα συνέβαιναν στο παρελθόν ο Π. Παπαγεωργίου υπογράμμισε πως “υπήρχε η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, 400 εκατομμύρια ήταν ήδη σχεδιασμένα από το προηγούμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όταν αυτά τα κονδύλια τα παίρνεις και προσπαθείς απλά και μόνο να τα διοχετεύσεις ταχύτατα στην αγορά, χωρίς κανένα κεντρικό σχεδιασμό, ξέρετε πού θα καταλήξεις; Στο να δώσεις Voucher γρήγορα, για να τα πάρουνε κάποια κέντρα κατάρτισης ακόμα πιο γρήγορα και να μπορέσεις να ανακυκλώσεις κάποια χρήματα, χωρίς να έχεις πραγματική εκροή. Όταν δημιουργείς διαδικασίες κατάρτισης χωρίς να ξέρεις ποιες είναι οι αναγκαιότητες των εργοδοτών του χώρου της αγοράς εργασίας, θα δημιουργήσεις κόσμο ο οποίος θα έχει προσόντα, τα οποία όμως δεν ζητούνται από την αγορά” είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την πρώτη δράση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για το video animation και το video gaming.

Σχετικά με την πιθανή συνεργασία με τους δήμους ο Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας διευκρίνισε ότι αρχικά δεν θα υπάρχουν προγράμματα κατάρτισης που θα γίνονται από τους δήμους. Τόνισε όμως ότι “υπάρχει μια ευρύτερη συνεργασία με 20 δήμους που ήταν πιο ώριμοι στα θέματα Νέας Γενιάς και έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο δήμος Αγρινίου. Ο λόγους που γίνεται αυτό είναι ότι η συγκεκριμένη Στρατηγική κοιτά και το χώρο της κοινωνικής ένταξης των νέων και το χώρο της ένταξης των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων”. Και πρόσθεσε ο Π. Παπαγεωργίου πως “επειδή δεν μπορεί να γίνει Εθνική Στρατηγική χωρίς τους δήμους, θα προχωρήσουμε σε κάποιες διεκδικήσεις σχετικά με τους αιρετούς και την πιθανότητα των νέων να εκλέγονται ως αιρετοι και με την ένταξη των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι ένα ζήτημα ένταξης των νέων στη δημοκρατική ζωή στις διαδικασίες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παράλληλα όμως θα βοηθήσουμε τους δήμους με τεχνογνωσία και με τεχνική υποστήριξη στο πώς θα διεκδικήσουν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Για το 2018 έχουμε διπλασιάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και για την επόμενη προγραμματική περίοδο τα έχουμε οκταπλασσιάσει”

Αναλυτικά όσα είπε ο Π. Παπαγεωργίου στον ΑΕΡΑ FM:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια