Αγρίνιο :Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Βασίλη Κομπορόζου (φωτο-βίντεο)Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Βιβλιοτρόπιο η παρουσίαση των κλασικών έργων της Αγγλικής λογοτεχνίας "Σαμψών Αγωνιζόμενος (Samson Agonistes) του Τζον Μίλτον"


και "Ο Σερ Γκοουέην και ο Πράσινος Ιππότης (Sir Gawain and the Green Knight)" ,


από τον Βασίλη Κομπορόζο.

Πρόκειται για δίγλωσσες εκδόσεις σε έμμετρη ποιητική μετάφραση του Βασίλη Κομπορόζου.Για τα έργα μίλησε και η Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου ,καθηγήτρια Αγγλικής,μεταφράστρια και λογοτέχνης ,η οποία διάβασε και αποσπάσματα των βιβλίων,


όπως και  η Αλεξάνδρα Τσάμπου.Ο Βασίλης Κομπορόζος είναι καθηγητής Αγγλικών και μεταφραστής.Έχει εκδώσει μερικές ποιητικές συλλογές και μεταφράσεις λογοτεχνίας και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμούς ποίησης πανελλαδικούς και διακρίσεις σε διεθνείς ενώ ένα ποίημά του συμπεριελήφθη σε βιβλία διδασκαλίας Αγγλικών για Αγγλόφωνους μαθητές διεθνώς (εκδ. Πανεπιστημίου Οξφόρδης). Έχει γράψει έμμετρα παραμύθια και θεατρικά τα οποία ανεβάζει σε θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία. Ασχολείται επίσης με την υμνολογία καθώς και με την Ιταλική και Λατινική Γλώσσα. Έχει συμπεριληφθεί σε ανθολογίε ς ποίησης, ενώ δημοσιεύει σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

Ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικές μεταφράσεις:
Από το Συναξάρι των Ονείρων, ποίηση, Αθήνα 2003 (Α’ Βραβείο από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών).
Αϋπνίες Ονείρων, ποίηση, εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα 2004.
Ο Κιθαρωδός και τα Σκουπίδια εκδ. Ίβυκος, Αγρίνιο 2007. (Βραβείο από το περιοδικό λόγου και τέχνης Κελαινώ) .
Σε λίγους στίχους κουρνιασμένος, διαδικτυακές εκδόσεις 24grammata, (www.24grammata.com), Αθήνα 2013.
Εν ριπή οφθαλμού, εκδ. Μπακής, Αγρίνιο 2015
Ο Σερ Γκοουέην κι ο Πράσινος Ιππότης (Sir Gawain and the Green Knight, δίγλωσση έκδοση γλώσσα πρωτοτύπου Middle English - Αγγλική 14ου αιώνα), 24γράμματα, Αθήνα 2017 – για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
H. W. Longfellow, 10+5 Ποιήματα Μεταφρασμένα, διαδικτυακές εκδόσεις 24grammata, (www.24grammata.com),  Αθήνα 2014.
 Marcus Valerius Martialis, Epigrammaton Liber I, II (επιλογή) - στο προσωπικό blog μετάφρασης: fryktorein.blogspot.gr, © 2013
Tagore Rabindranath – Παραστρατημένα Πουλιά (επιλογή) - στο προσωπικό blog μετάφρασης: fryktorein.blogspot.gr,  © 2018
Ozaki Hosai – Χαϊκού (επιλογή) -  στο προσωπικό blog μετάφρασης: fryktorein.blogspot.gr, © 2015
 Συμμετοχή σε διάφορες ανθολογίες σύγχρονης ποίησης

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Σαμψών Αγωνιζόμενος (Samson Agonistes) του Τζον Μίλτον, μτφρ.: Βασίλης Κομπορόζος
Η ιστορία του Σαμψών (περ. 1100 π.Χ), κριτή του Ισραήλ, ο οποίος αντλούσε υπερφυσική δύναμη από τα μαλλιά του έως ότου αποκάλυψε το μυστικό του στη Φιλισταία Δαλιδά, που τού έκοψε την κώμη και τον παρέδωσε στους συμπατριώτες της κι εχθρούς της πατρίδας του. Τυφλωμένος πια και ζεμένος σα ζώο σε ένα μύλο, ο ήρωάς μας καλείται σε γιορτή ενός ειδώλου όπου με τα μαλλιά του να έχουν ξαναμακρύνει, μετανοημένος και φωτισμένος εσωτερικά πλέον, γκρεμίζει τον ειδωλολατρικό ναό των εχθρών σκοτώνοντας χιλιάδες και θυσιαζόμενος για τον Θεό και την πατρίδα του. Ένα αριστούργημα του Τζον Μίλτον, κατά τα πρότυπα της αρχαίας Αττικής τραγωδίας, για την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και τη μετάνοια, την ταπείνωση και την χωρίς καταναγκασμούς αποδοχή της Θείας Χάριτος και φώτισης.

Ο Σερ Γκοουέην και ο Πράσινος Ιππότης (Sir Gawain and the Green Knight), Ανωνύμου, μτφρ.: Βασίλης Κομπορόζος

Από τα σπουδαιότερα έπη της Αγγλικής λογοτεχνίας, έργο ανωνύμου του 14ου αι. και μεταφρασμένο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τα Μεσαιωνικά Αγγλικά, έχει ως πρωταγωνιστή έναν ιππότη του βασιλιά Αρθούρου, τον οποίο προκαλεί σε μονομαχία ένας αλλόκοτος ιππότης ντυμένος στα πράσινα που αμφισβητεί την ηθική ακεραιότητα της βασιλικής αυλής. Ο Γκοουέην τον τραυματίζει θανάσιμα μα κείνος κατά μαγικό τρόπο δεν πεθαίνει και αλώβητος του ορίζει τόπο συνάντησης στο λεγόμενο πράσιμο Ξωκλήσσι... Ο ήρωας ξεκινάει για να υποστεί σε ένα κάστρο που τον φιλοξενεί τρεις πειρασμούς – δοκιμασίες των αρετών του, της ιπποσύνης του αλλά και της πίστης του στον Χριστιανικό Θεό, ώσπου στο τέλος να διδαχθεί αλλά και να διδάξει... Μέσα από παραμυθικά στοιχεία και παραδοσιακά μοτίβα της ιπποτικής λογοτεχνίας αναδεικνύεται το θέμα της χρηστής συμπεριφοράς των αρχόντων με αγάπη, δικαιοσύνη και χριστιανικό ήθος προς τους υπηκόους τους.

Δείτε τα όσα είπε ο κ.Κομπορόζος στην κάμερα του agriniolike.gr
Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.