ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Υγειονομικές Περιφέρειες- Όλο αλλάζουν κι όλο ίδιες μένουν


Ευσεβής πόθος φαίνεται πως θα μείνει, τη δεδομένη χρονική στιγμή τουλάχιστον, η αποδέσμευση των δομών υγείας της Ηπείρου από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, κάτι που ακούγεται πολλά χρόνια, αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί.


Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μια διάχυτη πεποίθηση ότι είμαστε προ αλλαγών. Πεποίθηση που βασίστηκε σε μια τροπολογία, στην οποία γίνεται αναφορά για «σπάσιμο» της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τη δημιουργία μιας νέας με αρμοδιότητα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που ανήκουν χωροταξικά στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την τροπολογία, στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχει εισαχθεί στη Βουλή (άρθρο 21), η επικράτεια διαιρείται σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, τα γεωγραφικά όρια των οποίων ταυτίζονται με τα όρια των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας. Μεταξύ αυτών, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει τους δήμους των νομών Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, με έδρα τα Ιωάννινα.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη διάταξη δεν αποτελεί παρά έναν σχεδιασμό, που επικαιροποιείται κάθε χρόνο, ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ. Μάλιστα, η ίδια τροπολογία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο χωρίς να επιφέρει καμία αλλαγή στον «υγειονομικό χάρτη».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα κινούνταν προς μία πιο σωστή κατεύθυνση, με δεδομένο πως υπήρξε στο παρελθόν σχετικό αίτημα από διοικήσεις των νοσοκομείων της περιοχής. Και αυτό γιατί η 6η ΥΠΕ είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό εποπτευόμενων νοσοκομείων της χώρας, καθώς καλύπτει μια πολύ μεγάλη γεωγραφικά περιοχή, με αποτελέσματα η διαχείριση να καθίσταται δυσλειτουργική.
«Σε μια τέτοια εξέλιξη θα διορθωθούν πολλές στρεβλώσεις», σημείωσε ο διοικητής του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρης, ερωτηθείς σχετικά με τη διάσπαση της ΥΠΕ.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ως σχέδιο επί χάρτου υπάρχει και μία ακόμη κατανομή των δομών υγείας, που προβλέπει τη διάσπαση της 6ης ΥΠΕ σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, με τη μία να έχει στη δικαιοδοσία της την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και τη δεύτερη την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Σχεδιασμός που φαίνεται πιο ορθολογικός.
Εωσότου, ωστόσο, υπάρξει πραγματική βούληση για αλλαγές, η 6η ΥΠΕ θα συνεχίσει να εκτείνεται σε τέσσερις αυτοδιοικητικές περιφέρειες, από τα ελληνοαλβανικά σύνορα έως το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, και να εποπτεύει 29 νοσοκομεία, 68 Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, 23 Κέντρα Υγείας στον αστικό χώρο και περίπου 30 ΤΟΜΥ.

Γεωργία Χαλάτση - https://www.agon.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια