ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Η Act now – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ στο Δασαρχείο Αγρινίου για το Δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου

Ο Εκπρόσωπος του Δικτύου μας Δημήτρης Τραπεζιώτης στο Δασαρχείο Αγρινίου με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Δασών κ. Ανδρέα Παπασαλούρο

 Ο Εκπρόσωπος του Δικτύου Ενεργών Πολιτών  «Act now – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»  Δημήτρης Τραπεζιώτης επισκέφθηκε το Δασαρχείο Αγρινίου και σε συνάντηση που είχε με την Δασάρχη Αγρινίου κα Πολίτη ζήτησε να ενημερωθεί εάν το Δασαρχείο προέβη σε συγκεκριμένες  ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έθεσε το Δίκτυό μας, με σχετικό υπόμνημά του, και τα οποία αφορούν στο Δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου, που αποτελεί  έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της πόλης του Αγρινίου. Ακολούθησε μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για την αναγκαιότητα εκπόνησης μιας μελέτης που θα αφορά στην προστασία και την ήπια αξιοποίηση του περιαστικού δάσους του Αγίου Χριστοφόρου που θα έχει ως στόχο  την προστασία  του εν λόγω δασυλλίου  από  τον κίνδυνο πυρκαγιάς που ελλοχεύει εξαιτίας της κλιματικής  αλλαγής, την παροχή ασφάλειας στους χρήστες και επίσης την καλύτερη λειτουργία του χώρου  ώστε με την υλοποίηση ήπιων παρεμβάσεων και έργων να γίνει ένας συγκροτημένος χώρος αναψυχής, άθλησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  και προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.  

Επίσης η Δασάρχης κα Πολίτη μας ενημέρωσε ότι αναφορικά με τα θέματα που τέθηκαν με το από 24/06/2021 Υπόμνημά μας το Δασαρχείο Αγρινίου, σε συνεργασία και με το Δήμο Αγρινίου, ικανοποίησε δύο από αυτά και συγκεκριμένα τη περισυλλογή των πεσμένων δέντρων και τον καθαρισμό του ποδηλατοδρόμου. Δεν έγιναν όμως τεχνικά έργα για την διευθέτηση των ομβρίων και την αποφυγή καταπτώσεων.  

Ακολούθως ο εκπρόσωπος του Δικτύου μας Δημήτρης Τραπεζιώτης είχε συνάντηση με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Δασών κ. Ανδρέα Παπασαλούρο ο οποίος μας ενημέρωσε αναλυτικά  για το πράσινο και τα δέντρα που βρίσκονται στα ΟΤ 118 και 119 του Αγίου Κωνσταντίνου που όχι μόνο δεν πρέπει να θιγούν με την κατασκευή του σχεδιαζόμενου θεάτρου, αλλά αντιθέτως ο ίδιος προτείνει την προσθήκη δέντρων και πρασίνου στο ΟΤ 118. 

Κοινός τόπος στη  συζήτηση με τον κ. Παπασαλούρο η αναγκαιότητα επαύξησης  του πρασίνου στην πόλη του Αγρινίου  διότι αυτό υπαγορεύει η επιστήμη, η νομοθεσία και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση. 

Στη συνέχεια και σε νέα επαφή που είχαμε με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Δασών σχετικά με την αντιπυρική θωράκιση του Δήμου Αγρινίου, μας ενημέρωσε ότι το Δασαρχείο Αγρινίου με το ολιγάριθμο προσωπικό που διαθέτει βρίσκεται σε επιφυλακή σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς, ότι έχει απαγορευθεί η είσοδος στα δάση και σε κάθε παραβάτη επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ, απευχόμενος οποιαδήποτε κακή εξέλιξη στην περιοχή μας. 

Εμείς ως Δίκτυο προσθέτουμε ότι οι πυρκαγιές σβήνουν τον Χειμώνα  και όχι το Καλοκαίρι.  Η προστασία του δάσους, σύμφωνα με την επιστήμη της Δασολογίας, απαιτεί ενέργειες όλο τον χρόνο και προστασία σημαίνει πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει δασοπροστασία και όχι πυρόσβεση. Σημαίνει ότι, το Χειμώνα κάνεις καθαρισμούς δασών για να μειώσεις την καύσιμη ύλη, ανοίγεις δασικούς δρόμους, δημιουργείς αντιπυρικές ζώνες, εγκαθιστάς και δημιουργείς υποδομές και συστήματα άμεσης πυρανίχνευσης  για την έγκαιρη αναγγελία και άμεση επέμβαση εντός 15 λεπτών, όπως μας λέει ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Ντάφης. Γιατί όταν οι δασικές πυρκαγιές πάρουν διαστάσεις τότε θα σβήσουν μόνες τους αφού έχουν ολοκληρώσει  την καταστροφή. Η αποτελεσματική δασοπροστασία προϋποθέτει μέσα, πόρους, προσλήψεις προσωπικού που θα εκπαιδευτεί καταλλήλως, Εθνικό Σχέδιο Δράσης με μηχανισμούς πρόληψης και προγράμματα  διαχείρισης δασών, δεδομένου μάλιστα ότι στο κοντινό μέλλον  τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.) θα εντείνονται και θα επιδεινώνονται. 

Δυστυχώς  για το 2021  οι Δασικές Υπηρεσίες κοστολόγησαν τις παραπάνω αναγκαίες παρεμβάσεις τους σε 17,7 εκ. ευρώ και αντί αυτού έλαβαν  μόλις 1,7 εκ. Ευρώ. Δηλαδή, το 10% όσων χρειάζονταν και το 1/3 αυτών που δόθηκαν το 2020. Αποτέλεσμα η τεράστια οικολογική καταστροφή του φυσικού αποταμιεύματος της χώρας μας με τους συνοδούς κινδύνους (πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ) και το βαρύ κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει.

Κλείνοντας, προτείνουμε σε όσους πολίτες θέλουν και μπορούν, να συμμετάσχουν στη συνάντηση που διοργανώνει  ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου σήμερα Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στη Βρύση του Αγίου Χριστοφόρου, ώστε να γίνει συντονισμός και προγραμματισμός για  περιπολίες στο δασύλλιο της πόλης μας. 

Αγρίνιο, 9/8/2021

Γραφείο Τύπου Δικτύου Ενεργών Πολιτών 

Act now – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια