ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο-Ολοκληρώθηκε το επετειακό διεθνές συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού

 

Σε κλίμα συγκίνησης, τραγουδώντας τον  Εθνικό μας Ύμνο, ολοκληρώθηκε το τριήμερο  επετειακό διεθνές συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Αγρίνιο το οποίο συνδιοργάνωσαν η Αρχαιολογική Εταιρεία Θεστιέων ,η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,ο δήμος Αγρινίου και ο δήμος Θέρμου.

Ήταν το 3ο κατά σειρά συνέδριο που διοργάνωσε η Αρχαιολογική Εταιρεία Θεστιέων ,το οποίο όμως χαρακτηρίζεται ως επετειακό λόγω της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση του 1821 με θέμα «Η Τριχωνία και Αιτωλία άπασα στα πλαίσια της Δυτικής Ρούμελης στον Αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους μας».

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε η Αιτωλοακαρνανία στα δοξασμένα επαναστατικά χρόνια ,με την Αρχαιολογική Εταιρεία Θεστιέων να ανταποκρίνεται στην πανεθνική πρόσκληση για επετειακό εορτασμό της επανάστασης του 1821.

Οι δυσκολίες ήταν πολλές και μεγάλες ως προς τον αρχικό σχεδιασμό,τις τροποποιήσεις και την τελική κατάρτιση της προκήρυξης του συνεδρίου, λόγω φυσικά των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς της covid-19, καθώς τα ισχύοντα μέτρα άλλαζαν κάθε μήνα, με ότι αυτό συνεπάγονταν για τους συνέδρους και τους διοργανωτές, σχεδόν ως την έναρξη του συνεδρίου.

Κάτι που φάνηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη ,όμως μια αλλαγή στα μέτρα τις τελευταίες ημέρες δεν επέτρεψε την είσοδο στο συνεδριακό χώρο του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας όσων δεν έφεραν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου εξαμήνου (covid-19).

Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου σε όλο τον κόσμο μέσω livestreaming στο fb,από τις ιστοσελίδες agriniolike.gr και kainourgiopress.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν τρεις και αφορούσαν τα προεπαναστατικά χρόνια,τα επαναστατικά χρόνια και τα μετεπαναστατικά χρόνια.

Κάθε ενότητα από την έναρξη του συνεδρίου μέχρι και την λήξη είχε την δική της ιδιαίτερη ιστορική σημασία καθώς κάθε συνεδρία φιλοξενούσε σημαντικές εργασίες και ομιλίες από ντόπιους ομιλητές ,καθηγητές,πανεπιστημιακούς ,ακαδημαϊκούς εκπαιδευτικούς κ.λ.π,  από όλη την Ελλάδα καθώς και τρεις παρουσίες από την Αγγλία που προσέδωσαν τον όρο "Διεθνές" και επίσημα στο συνέδριο.

Αξίζει να αναφερθούμε λίγο παραπάνω στον αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Δαμιανό που ήρθε από την Αρχιεπισκοπή Θυατρειών και Μεγάλης Βρετανίας Λονδίνου για να παρουσιάσει την ομιλία του και να συμμετέχει στην 2η και τελευταία στρόγγυλη τράπεζα,

καθώς και στον Αριστείδη Γωγούση ,dr Μηχανολογίας .dr Φιλοσοφίας και καθηγητή ρομποτικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Επίσης από την Αγγλία όπου διαμένει μόνιμα και εργάζεται  ως software technical director moving picture company ,βρέθηκε στο Αγρίνιο ο Βλάσης Γωγούσης(αδελφός του Αριστείδη Γωγούση) πτυχιούχος πληροφορικής ΑΠΘ και master of arts 3d computer animation ο οποίος παρουσίασε την εργασία του (ειδικά για το συνέδριο)με θέμα τις τρισδιάστατες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις και απεικονίσεις μορφών της ελληνικής επανάστασης του 1821 με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας(ψηφιακή γλυπτική).

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10 επιστημονικές συνεδρίες με περίπου 70 ομιλίες,παρουσιάσεις,εργασίες (σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο αρκετές φορές)  και παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και δύο στρογγυλές τράπεζες.

Στην τελευταία συνεδρία έγινε επισκόπηση των πορισμάτων των συνεδρίων και ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους συνέδρους.

Κατά την τελετή λήξης όπως αναφέρθηκε στην αρχή, "παλαίμαχοι" του "Ορφέα" τραγούδησαν ζωντανά τραγούδια συνδεδεμένα με την παράδοση και το ύφος του συνεδρίου ,ενώ η μουσική παράσταση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου από όλους.

Επίσημα τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, εκπαιδευτικός , Βασίλης Φουντούλης (το έργο του οποίου έτυχε ιδιαίτερης μνείας )ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στην επιτυχημένη ομολογουμένως εν μέσω πολλών δυσκολιών διεξαγωγή του ιστορικού, για την περιοχή μας, συνεδρίου.

Νότης Ρεντίφης

Δημοσιεύεται ενδεικτικά φωτογραφικό υλικό ,ενώ το πλήρες φωτογραφικό υλικό και η βιντεοσκόπηση θα είναι στην διάθεση της Αρχαιολογικής Εταιρείας Θεστιέων.

Τα βίντεο από το livestreaming μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

Επίσης φωτογραφίες θα δείτε εδώ

















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια