ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αντιπολίτευση δήμου Θέρμου:Η ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μέγα ζητούμενο για τον δήμο Θέρμου

Δελτίο Τύπου του Συνδυασμού «Αξιοπιστία & Προοπτική για τον Δήμο Θέρμου»

Το πλέον αποδεκτό σήμερα παραγωγικό και αποδοτικό σύστημα ανάπτυξης και επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των αναπτυξιακών έργων στις διάφορες περιοχές, είναι το σύστημα της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης. ‘Ενα πρότυπο σύστημα ανάπτυξης, που επιτυγχάνει την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την κοινωνία μας, ένα σύστημα  υιοθετημένο από Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα εγνωσμένου κύρους και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, ο ΟΗΕ κ.α. θεσμοθετημένο επίσης απ΄ όλες τις μεγάλες Οικονομίες της Δύσης, των Η.Π.Α. του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας κ.α. ένα σύστημα που στοχεύει στην εξισορρόπηση των διαφορετικών αναγκών με το καλλίτερο οικονομικό αποτέλεσμα, για τον άνθρωπο και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

Η επιτυχής εφαρμογή των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης,  βασίζεται στην υιοθέτηση νέων πολιτικών, κι όχι κακεκτύπων προτύπων των περασμένων δεκαετιών. Απαιτεί την εμβάθυνση και πλήρη γνώση του τι εστί Επιχειρησιακό Σχέδιο. Απαιτεί την ανάληψη νέων δράσεων,  την υλοποίηση των υπαρχόντων προγραμμάτων με οργάνωση και  τεχνική που πρέπει να υπάρχει, απαιτεί επίσης την δρομολόγηση των απαιτούμενων πόρων προς την κατεύθυνση που θα υπάρξει προστιθέμενη αξία.

Οι αναγκαίες μελέτες, έπρεπε να είχαν γίνει χθές. Έπρεπε  δηλαδή να προϋπάρχουν, για να στηρίξουν το πλαίσιο του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου, κι έτσι με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία των διαφόρων προγραμμάτων, να υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να γίνει ο Δήμος μας προορισμός.

Δεν μπορεί, επί τόσα χρόνια, να μην υπάρχει μια μελέτη για περιφερειακό δρόμο από τις παρυφές  του Θέρμου προς Δρυμώνα –  Χρυσοβίτσα κ.λ.π.

Δεν μπορεί, να μην είναι εφικτή η είσοδος με αυτοκίνητο στον Αρχαιολογικό Χώρο, παρότι ο Αρχαιολογικός Χώρος ενισχύθηκε με  το καινούργιο σχετικά Μουσείο.

Δεν μπορεί να μην υπάρχει προς την κατεύθυνση του επιλεγόμενου Αρχαιολογικού Τουρισμού καμία δραστηριότητα και τόσα άλλα.

Αναφερόμαστε σε μελέτες σκοπιμότητας,  σε περιβαλλοντικές μελέτες, σε μελέτες κόστους-οφέλους και σε άλλες κατά περίπτωση μελέτες,  που θα στηρίζουν την αναγκαιότητα των έργων, θα προσδιορίζουν και θα διασφαλίζουν την ορθολογική χρήση όλων των απαιτούμενων πόρων,  μελέτες που θα προσδιορίζουν επακριβώς τα αναμενόμενα οφέλη, μελέτες σύγκρισης του κόστους των απαιτούμενων πόρων, με το κέρδος εκ των αναμενομένων οφελειών,  μελέτες που θα διασφαλίζουν τη διαχρονική λειτουργία των επενδύσεων, μελέτες που θα διασφαλίζουν και τα εκ των επενδύσεων αυτών οφέλη.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρακτική  της χρησιμοποίησης ψευδών ή ανακριβών στοιχείων, για να ενισχυθούν τα ερείσματα σοβαρότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ή για να ενισχυθεί η δήθεν σκοπιμότητα του οιουδήποτε έργου.  Αργά ή γρήγορα η περιοχή, θα πληρώσει βαρύ το τίμημα αυτού του είδους των τακτικών, κάτι που γεύεται ήδη σκληρά σήμερα η περιοχή μας, αφού και τα λίγα μεγάλα χωριά του Δήμου μας – όσα ακόμα απόμειναν – εμφανίζουν συνεχή μείωση πληθυσμού. Η Μυρτιά,  του χρόνου,  δεν θα έχει παιδιά στο Δημοτικό σύμφωνα  με ανάρτηση του Διευθυντή  του Δημοτικού σχολείου Θέρμου, που γράφτηκε και σε διάφορα sites.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  για άλλη μιά φορά και επί μακρόν υπερασπιστήκαμε την αλλαγή θεώρησης αυτών των τόσο καταστρεπτικών για τον τόπο μας πρακτικών.

Ζητήσαμε να ξεκολλήσει η διοίκηση του δήμου από την άποψη, ότι το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ είναι στο κεφάλι ενός δημοτικού συμβούλου.

Ζητήσαμε να απαγκιστρωθεί η διοίκηση του δήμου, από την εντελώς λανθασμένη και καταστρεπτική για τον τόπο άποψη, ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν χρειάζεται, κι ότι αν δεν το ζητούσε το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ δεν θα το έκαναν.

Ο τόπος έχει ανάγκες και τεράστια προβλήματα. Ο πληθυσμός του Δήμου γερνάει, ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται, η παραγωγή φθίνει,  η νεολαία μας αναγκάζεται σε αποδημία, κι οδηγούμαστε έτσι σταδιακά στην ερημοποίηση. Για όλα αυτά την ευθύνη έχουν αυτοί που διοικούν, που αρνούνταν επί 8 χρόνια να συντάξουν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που δεν μπορούν να βάλουν προτεραιότητες.

Δεν μπορεί να θέλουμε δρόμο Θέρμου – Ναυπάκτου και η δημοτική αρχή να μην είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια συνάντηση όλων (εκλεγμένων, φορέων κ.λ.π.)  με τους αντιπροσώπους σε υψηλότερα επίπεδα,  βουλευτές, περιφερειάρχη.

Ούτε τους διπλανούς μας δεν μπορέσαμε να μιμηθούμε, τον Δήμο Αγρινίου δηλαδή που παλεύει για τον δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι.

Η πολιτική της λακκούβας και της ανάθεσης δεν αποδίδει.

Ο τόπος δεν θέλει χρυσόσκονη! Θέλει ουσία και αποτελέσματα! Συνεχίζουμε…


Από το Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια