ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Τιμήθηκε η μνήμη του αγωνιστή της αγροτιάς Μήτσου Βλάχου,στην Κυψέλη Αγρινίου(φωτο)

 

Παρουσία της οικογένειας και κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε, στην πλατεία Κυψέλης, το επίσημο μνημόσυνο για τον αγωνιστή της αγροτιάς  Μήτσο Βλάχο.

Τον 24χρονο καπνοκαλλιεργητή από την Λεπενού,που έπεσε νεκρός στην διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι καπνοπαραγωγοί των περιοχών του Βάλτου και του  Ξηρομέρου, τέτοιες μέρες πριν ακριβώς 60 χρόνια.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΥΑ Αγρινίου Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας και εκπροσώπησε την Δημοτική Αρχή Αγρινίου.

Ακολουθεί η ομιλία που εκφώνησε:

Αιδεσιμότατε,,

Κύριε Δήμαρχε,

Μέλη της οικογενείας του Μήτσου Βλάχου,

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Πρόεδρε της κοινότητας Κυψέλης

Πρόεδροι των γειτονικών κοινοτήτων,

Κυρίες – Κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτήσουμε φόρο τιμής σε έναν αγωνιστή της ζωής και της αγροτιάς. Έναν νέο άνθρωπο ο οποίος θυσίασε τα πάντα. Την ζωή του την ίδια για το κοινό καλό και συμφέρον,

 τον Μήτσο Βλάχο. 

Τον 24χρονο καπνοκαλλιεργητή από τη Λεπενού που κατέβηκε με τους συγχωριανούς και συντοπίτες του και τις οικογένειες τους τέτοιες μέρες, πριν ακριβώς 60 χρόνια να διεκδικήσουν ειρηνικά καλύτερες τιμές για τον καπνό, το προϊόν που καλλιεργούσαν και τους εξασφάλιζε τα προς το ζην.

Κυρίες – Κύριοι,

Πριν να αναφερθούμε στα γεγονότα της 8ης Σεπτεμβρίου 1962, αξίζει να αναφερθούμε με δύο λόγια στον καπνό και το καπνικό ζήτημα το οποίο ταλάνιζε τους καπνοπαραγωγούς της εποχής.

Το καπνικό αποτελούσε σημαντικό ζήτημα για την πατρίδα μας, διότι η Ελλάδα ήταν κατεξοχήν καπνοπαραγωγός χώρα και μάλιστα με πολύ μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήμασταν πρώτοι στην Ευρώπη κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επίδραση του προϊόντος τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στη συναλλαγματική οικονομία και τις εξαγωγες. Με την απελευθέρωση της χώρας από τον Τούρκο Δυνάστη διαδόθηκε ευρύτατα η καπνοκαλλιέργεια και το 1962 η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων καπνοπαραγωγικών χωρών του κόσμου και όχι μόνον της Ευρώπης ως προελέχθη. 

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι η κοινωνικοοικονομική σημασία του προϊόντος ήταν τεράστια, καθότι αποτελούσε μια από τις κυριότερες πήγες πλούτου για τη χώρα μας και της περιοχή μας ειδικότερα.

Τότε γιατί εξεγέρθηκαν οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, θα αναρωτηθεί δικαίως κάποιος;

Το 1962 βρίσκει τους καπνοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής με τις αποθήκες γεμάτες καθώς δεν είχε διατεθεί η παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς. Η τότε κυβέρνηση, βλέποντας το αδιέξοδο το οποίο είχε δημιουργηθεί, επιδότησε τους καπνοβιομηχάνους και τους υποχρέωσε να προβούν στην αγορά των καπνών, με καταληκτική ημερομηνία, το τέλος Αυγούστου του 1962.

Παρά την κρατική παρέμβαση και παρα την χρηματοδότηση τους, οι καπνοβιομήχανοιπροέβησαν στην αγορά μόνον του 35% των καπνών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρεθούν με 2 σοδειές στις αποθήκες τους, με αποτέλεσμα την δημιουργία αφόρητης πίεσης από την αγροτική τράπεζα, ώστε να εξοφληθούν τα χρέη, αλλά και από ιδιώτες, καθώς επίσης και από την ανυπαρξία αποθηκευτικών χώρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αγρότες μας οδηγήθηκαν στην ειρηνική διαδήλωση της 8ηςΣεπτεμβρίου του 1962. Εκεί όπου πάνω από 4000 καπνοπαραγωγοί, συ γυναιξί και τέκνοις, των περιοχών του βάλτου και Ξηρομέρου απέκλεισαν την εθνική οδό Αγρινίου – Αμφιλοχίας στο μέρος που σήμερα βρισκόμαστε, ώστε να διατρανώσουν το καθόλα δίκαιοαίτημα τους. Να διεκδικήσουν την δίκαιη ανταμοιβή των κόπων τους, αλλά και το δικαίωμαστην αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους.

Άλλωστε, όπως η ιστορία και η ζωή δείχνουν, τα δικαιώματα κατακτωνται μόνο με αγώνεςκαι τίποτα δεν μας χαρίζεται.

Κυρίες – κύριοι,

Οι πράξεις αυτών των ανθρώπων κάνουν όλους εμάς τους αιτωλοακαρνανες και τους Λεπενιωτες ειδικότερα, περήφανους για το παρελθόν. Προσδίδουν όμως βαρύτητα στις πράξεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Δεν έσκυψαν το κεφάλι και σιώπησαν, αλλά διεκδίκησαν και ανέτρεψαν δικαιώματα και αντιλήψεις ετών, μην υπολογίζοντας ακόμα και το μεγαλύτερο και ιερότερο αγαθό, την ίδιατους την ζωή.

Κάτι που πρέπει να μας βάζει σε διαδικασία περίσκεψης και αναλογισμού και των δικώνμας πράξεων κ’ ευθυνών, τόσο προς τους προγόνους μας, όσο και έναντι των επόμενωναπό εμάς γενεων.

Άλλωστε η αξία της ιστορίας δεν εξαντλείται κ’ συνίσταται στην στείρα πληροφόρηση, αλλάτην διάσωση κ΄ διατήρηση της ιστορικής μνήμης κ’ κυρίως; 

Την διδαχή για το μέλλον.

Εδώ να κλείσω λέγοντας πως εδώ μπροστά στα ηρωικά τούτα, τα ποτισμένα με το αίμα του Μήτσου Βλάχου χώματα, που έδωσε την ζωή του, αλλά και των δεκάδων τραυματιώνσυνοδοιπόρων του, καλούμαστε να προβληματιστούμε κ’ ίσως να επανακαθορίσουμε την θέση μας έναντι της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος μας.

Αγωνιστή της δοξασμένης αγροτιάς και του δίκαιου αγώνα,

Μήτσο Βλάχο!

Κλίνουμε όλοι σήμερα και πάντα, ευλαβικά το γονυ στον δίκαιο αγώνα σου και τον 

Αποτρόπαιο θάνατο σου.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια