Σε ποιες περιφέρειες θα αλλάξει η κατανομή των εδρών με βάση τον νέο εκλογικό νόμο - Τα σενάρια, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν επτακομματική Βουλή, παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η «Κ».
Σταύρος Παπαντωνίου -kathimerini.gr
Τα σενάρια κατανομής των εδρών, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν επτακομματική Βουλή, παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η «Κ». Το παρακάτω σενάριο ανακατανομής των εδρών με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, έγινε με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων μετρήσεων που δείχνουν πως η Ν.Δ. κινείται γύρω στο 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, το ΠΑΣΟΚ στο 12%, το ΚΚΕ στο 7%, η Ελληνική Λύση κάτω από το 4%, η Πλεύση Ελευθερίας εισέρχεται στη Βουλή με πάνω από 4%, που αγγίζει έως και το 4,5%, ενώ και η Νίκη καταγράφεται στο 3,5%.
Στον Εβρο η Ν.Δ. αναμένεται να κερδίσει 2 επιπλέον έδρες και από 2 να βγάλει 4 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει τη μία έδρα, ενώ την άλλη τη χάνει η Ελληνική Λύση. Βάσει της λίστας θα εκλεγούν επιπλέον οι Τάσος Δημοσχάκης και Ευαγγελία Κοσμίδου από τη Ν.Δ., ενώ την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος.
Στην Καβάλα η Ν.Δ. από 3 αναμένεται να κερδίσει 4 έδρες, παίρνοντας το εισιτήριο για τη Βουλή μία ακόμη γυναίκα, η Αγγελική Δεληκάρη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει χωρίς εκπρόσωπο, καθώς την έδρα θα χάσει η Σουλτάνα Ελευθεριάδου.
Στην Α΄ Θεσσαλονίκης των 17 εδρών, η Ν.Δ. παραμένει στις 9, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία, άρα δεν εκλέγεται ο Γιάννης Αμανατίδης, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ παραμένουν στη μία, ενώ μία έδρα χάνει και η Ελληνική Λύση –αν παραμείνει ως έχει η λίστα δεν εκλέγεται ο Χρήστος Αμανατίδης– και κερδίζουν από μία η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Αξίζει να αναφερθεί πως στην Α΄ Θεσσαλονίκης είναι υποψήφιοι και οι δύο πρόεδροι των κομμάτων Δημήτρης Νατσιός και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, από τις 9 έδρες η Ν.Δ. χάνει μία και πέφτει από τις 4 στις 3. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα εκλεγεί βουλευτής ο Σάββας Αναστασιάδης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ από 2 έδρες πέφτει στη μία και δεν εκλέγεται η Δώρα Αυγέρη. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση παραμένουν στη μία έδρα και οι δύο έδρες που χάθηκαν από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πάνε στη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.
Εκλογές 2023: O χάρτης της επτακομματικής Βουλής-2
Η ακτινογραφία της κάλπης: Πού κυριάρχησε η Ν.Δ., πού κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Στις Σέρρες των 5 εδρών η Ν.Δ. από 2 έδρες πάει στις 3 και εκλέγεται η Φωτεινή Αραμπατζή, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη μία έδρα όπως και η Ελληνική Λύση και χάνει την έδρα το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ο Μιχάλης Τζελέπης.
Στην Πέλλα με τις 4 έδρες, η Ν.Δ. παραμένει στις 2, ο ΣΥΡΙΖΑ στη μία, το ΠΑΣΟΚ χάνει την έδρα και συγκεκριμένα η Ραχήλ Αλεξανδρίδου, την οποία κερδίζει η Νίκη.
Στην Ημαθία με τις 4 έδρες, η Ν.Δ. από 2 κερδίζει άλλες 2 τις οποίες χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Ετσι εκλέγονται ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης και η Στέλλα Αραμπατζή και χάνουν την έδρα ο Αγγελος Τόλκας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κοτίδης από την Ελληνική Λύση.
Στην Πιερία επίσης με τις 4 έδρες, η Ν.Δ. παραμένει στις 3, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα που πήρε και συγκεκριμένα ο Σάκης Γκούνας, η οποία πάει στη Νίκη.
Στην τετραεδρική Κοζάνη η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα και εκλέγεται επιπλέον ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν στη μία και χάνει μία έδρα το ΚΚΕ και έτσι δεν εκλέγεται η Τίνα Κουζιάκη.
Στα Γιάννενα των 5 εδρών, η Ν.Δ. από μία έδρα βγάζει 3 και έτσι εκλέγονται η Μαρία Κεφάλα και ο Γιώργος Αμυράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και από 2 πάει στη μία, την οποία χάνει ο Γιάννης Στέφος, το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη μία έδρα, ενώ απώλεια έδρας έχει και το ΚΚΕ, καθώς δεν εκλέγεται ο Νίκος Εξαρχος.
Στη Λάρισα των 8 εδρών, η Ν.Δ. πάει στις 4 έδρες από 3 και εκλέγεται η Ρένα Καλαριώτου, άλλη μία γυναίκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 2 έδρες πάει στη μία και δεν εκλέγεται ο Γιάννης Καριπίδης, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ παραμένουν στη μία έδρα, ενώ χάνει μία έδρα ο Κυριάκος Βελόπουλος που πάει στη Νίκη.
Στα Τρίκαλα των 4 εδρών, η Ν.Δ. κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και βγάζει 3 βουλευτές. Ετσι εκλέγονται επιπλέον ο Θανάσης Λιούτας και μία ακόμη γυναίκα, η Κατερίνα Παπακώστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη μία έδρα και τις δύο έδρες τις χάνουν το ΠΑΣΟΚ –ο Γεώργιος Οικονόμου– και το ΚΚΕ – ο Αχιλλέας Κανταρτζής.
Στην επίσης τετραεδρική Καρδίτσα η Ν.Δ. εκλέγει όλους τους βουλευτές, δύο παραπάνω από τον Μάιο. Ετσι εκλέγονται μία ακόμη γυναίκα, η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Τέλης Σπανιάς. Τις δύο έδρες χάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και δεν εκλέγονται ο Νίκος Μιχαλάκης και ο Σωτήρης Παπαγεωργίου.
Στην Αιτωλοακαρνανία των 7 εδρών, η Ν.Δ. πάει από τις 3 στις 4 έδρες και έτσι εκλέγεται ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός. Την έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που από 2 πάει στη μία και έτσι δεν εκλέγεται ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κρατάνε τη μία έδρα.
Στην Αχαΐα των 9 εδρών, η Ν.Δ. παραμένει στις 3 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 3 πέφτει στις 2 και έτσι δεν παίρνει το εισιτήριο για τη Βουλή ο Γιώργος Κυριακόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κρατάνε τη μία έδρα, ενώ χάνει την έδρα η Ελληνική Λύση και από μία κερδίζουν η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.
Στην Α΄ Αθηνών η Ν.Δ. καταλαμβάνει 6 έδρες, μία λιγότερη από την 21η Μαΐου την οποία κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 3, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση κρατούν από μία.
Στη Φθιώτιδα των 4 εδρών, η Ν.Δ. θα βγάλει 3 έδρες από μία. Αρα εκλέγονται ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιώργος Κοτρωνιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη μία έδρα, ενώ τις δύο που πάνε στη Ν.Δ. τις χάνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και έτσι δεν εκλέγονται ο Νίκος Τσώνης και ο Κώστας Μπασδέκης αντίστοιχα.
Στην Εύβοια των 6 εδρών, η Ν.Δ. παραμένει στις 2 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ στη μία, ενώ μία έδρα φεύγει από την Ελληνική Λύση και πάει στην Πλεύση Ελευθερίας.
Στην Κορινθία των 4 εδρών, η Ν.Δ. από 2 πάει στις 3 έδρες, την οποία κερδίζει η Μαριλένα Σούκουλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη μία και το ΠΑΣΟΚ χάνει την έδρα που πήρε στις 21 Μαΐου, η οποία πήγε στη Ν.Δ. και έτσι δεν εκλέγεται η Κατερίνα Ταγαρά.
Στη Μεσσηνία των 5 εδρών, η Ν.Δ. κερδίζει δύο έδρες και πάει στις 4. Ετσι εκλέγονται ακόμη ο Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Περικλής Μαντάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την έδρα του –εκλέγεται ο Αλέξης Χαρίτσης– ενώ τη μία έδρα του χάνει το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος, αλλά και το ΚΚΕ με τον Νίκο Κουτουμάνο που δεν εκλέγεται.
Στις τετραεδρικές Κυκλάδες, η Ν.Δ. πάει από τις 3 στις 4 έδρες και έτσι εκλέγεται ακόμη ο Μάρκος Καφούρος. Την έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Νίκος Συρμαλένιος.
Στα Δωδεκάνησα των 5 εδρών, η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα και πάει στις 4 και έτσι εκλέγεται και πάλι ο Βασίλης Υψηλάντης. Τη μία έδρα που κερδίζει η Ν.Δ. χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ –η Χρύσα Καραγιάννη– ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Νικητιάδης παραμένει βουλευτής.
Τα Χανιά είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που έχουμε μεταβολή. Η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα και φτάνει τις 3 και έτσι εκλέγεται βουλευτής ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την έδρα και συγκεκριμένα ο Παύλος Πολάκης, ενώ το ΚΚΕ δεν εκλέγει τελικά βουλευτή όπως συνέβη στις 21 Μαΐου.
Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχουμε παντού μεταβολές, με την ανακατανομή να επηρεάζει Αθήνα και Πειραιά.
Στην Α΄ Αθηνών από τις 13 έδρες η Ν.Δ. κερδίζει 6, μία λιγότερη από τις 21 Μαΐου. Ετσι δεν εκλέγεται βουλευτής η Φωτεινή Πιπιλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 3 έδρες, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση κρατάνε τη μία έδρα. Την έδρα που χάνει η Ν.Δ. την κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας.
Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, των 16 εδρών, η Ν.Δ. χάνει 2 και από τις 9 πέφτει στις 7. Ετσι δεν εκλέγονται βουλευτές η Αρια Αγάτσα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 3 έδρες, κάτι που αφήνει εκτός τον Κώστα Ζαχαριάδη. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη μία έδρα, έτσι δεν εκλέγεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ το ΚΚΕ κρατάει και τις 2 έδρες. Η Ελληνική Λύση παραμένει στη μία έδρα. Από μία έδρα εκλέγουν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, των 19 εδρών, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Ν.Δ. θα χάσει 2 έδρες και θα πέσει από τις 11 στις 9. Ετσι δεν εκλέγονται η Ιωάννα Γκελεστάθη και ο Τάσος Γαϊτάνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 4 έδρες, άρα δεν εκλέγονται οι Κ. Μαντζουράνης και Θ. Θεοχαρόπουλος. ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση παραμένουν στη μία έδρα, όπως και το ΚΚΕ στις 2. Τις δύο έδρες που χάνει η Ν.Δ. τις κερδίζουν η Νίκη και η Πλεύση.
Στα Δυτικά της Αθήνας των 12 εδρών, η Ν.Δ. παραμένει στις 5, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από τις 3 στις 2, άρα δεν εκλέγεται ο Γιάννης Δραγασάκης. Το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση κρατάνε την έδρα, το ΚΚΕ από τις 2 πέφτει στη μία, ενώ από μία έδρα κερδίζουν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Στην Α΄ Πειραιώς των 5 εδρών, η Ν.Δ. πέφτει στις 2 έδρες και έτσι δεν εκλέγεται ο Νίκος Βλαχάκος. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κρατάνε την έδρα και τη μία που χάνει η Ν.Δ. την κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας.
Στη Β΄ Πειραιώς των 8 εδρών, η Ν.Δ. πάει στις 4, κάτι που σημαίνει πως ο Γιάννης Τραγάκης θα εκλεγεί για μία ακόμη φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία έδρα, που σημαίνει πως μένει εκτός ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ και το ΠΑΣΟΚ χάνει τη μία έδρα και δεν εκλέγεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση παραμένουν στη μία έδρα και τη μία που εκκρεμεί την κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας.
Στη Ανατολική Αττική των 12 εδρών, η Ν.Δ. θα πέσει κατά δύο και θα εκλέξει 5 βουλευτές. Ετσι δεν εκλέγονται η Βάσω Κόλλια και η Κατερίνα Κατσανδρή. O ΣΥΡΙΖΑ κρατάει και τις δύο έδρες που πήραν ο Γιώργος Καραμέρος και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση κρατάνε τη μία έδρα. Οι δύο που χάνει η Ν.Δ. πάνε σε Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Τέλος, στη ∆υτική Αττική των 4 εδρών, η Ν.∆. κερδίζει µία έδρα και πάει στις 3 και εκλέγεται ο Βαγγέλης Λιάκος. Την έδρα την κερδίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν εκλέγεται ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ την κρατάει το ΚΚΕ.
0 Σχόλια
Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.