Το έργο συντήρησης αποσκοπούσε στη διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς και βασίστηκε σε διεθνώς αποδεκτές αρχές.
Υπεύθυνη ήταν η Νίκη Ζαχαροπούλου – Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων Τ.Ε. Α΄ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, εκπαιδεύτρια της ειδικότητας και την υλοποίηση ανέλαβαν οι σπουδαστές του τμήματος.
Η κατάσταση των προτομών πριν τις επεμβάσεις συντήρησης ήταν αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων (περιβαλλοντικές συνθήκες, φυσικές καταστροφές και προηγούμενες επεμβάσεις) σε συνδυασμό με ενδογενείς παράγοντες (δομή του μαρμάρου). Η αλληλεπίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα μηχανικές, φυσικοχημικές και βιολογικές αλλοιώσεις του λίθου.
Οι βασικές μορφές φθοράς που παρατηρήθηκαν είναι: επικαθήσεις μαύρης αιθάλης, μικρορηγματώσεις, απολεπίσεις και η ζαχαροειδής φθορά. Οι επεμβάσεις περιέλαβαν την απομάκρυνση των επικαθίσεων, τον καθαρισμό των μικρορωγμών και τη στερέωση-διατήρηση της επιφάνειας.
Κατά τη διαδικασία συντήρησης έγινε:
μακροσκοπική αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης,
διερεύνηση των μηχανισμών φθοράς του υλικού,
επεμβάσεις συντήρησης – καθαρισμού, στερέωσης και προστασίας.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανόργανα και αντιστρέψιμα.
Η Σ.Α.Ε.Κ. Μεσολογγίου ευχαριστεί θερμά το Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου για την υποστήριξή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στους σπουδαστές.
Θερμές ευχαριστίες στην υπεύθυνη του έργου Νίκη Ζαχαροπούλου – Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων Τ.Ε. Α΄ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και στους σπουδαστές: Νικόλαο Παπανικολάου (ο οποίος είχε την αρχική ιδέα), Κρυσταλία Παντελή, Αλεξάνδρα Σέρβου, Ανδρέα Τσοκάντα, Αλέξανδρο Χαρίση, Αθανάσιο Σούγια, Χρήστο Μπέκο, Γεώργιο Παπαγεωργίου και Ευστάθιο Φασόη.
0 Σχόλια
Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.