φωτογραφίες Νότης Ρεντίφης
Παναγία Μυρτιδιώτισσα η προστάτιδα των Κυθήρων!
Η πρώτη εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κήθυρα και η δεύτερη όπως έχει αποδοθεί από την Αγιογράφο Ευσεβία Χατζηνικολάου χωρίς τα χρυσά της παμφυλα με τα τρία θαύματα στο κάτω μέρος.
Η Μονή βρίσκεται δυτικά στα Κύθηρα και είναι χτισμένη κοντά στη θάλασσα σε πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για το πνευματικό κέντρο των Κυθήρων και ο ναός της είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα που θεωρείτε η προστάτιδα των Κυθηρίων.
Η εικόνα βρέθηκε από ένα βοσκό τον 13ο αιώνα στην περιοχή Μυρτίδια που ονομάζονταν έτσι από τις πολλές μυρτιές που έχει η περιοχή. Στην θέση εύρεσης της εικόνας ο πτωχός βοσκός έχτισε ένα μικρό εκκλησάκι και στην περιποίησή του αφιέρωσε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του. Μετά τον θάνατο του ευσεβούς βοσκού, την περιποίηση του μικρού ναού της Μυρτιδιώτισσας ανέλαβε ο μοναχός Λεόντιος ο οποίος με την χρηματική βοήθεια των Κυθηρίων μεγάλωσε λίγο το αρχικό εκκλησάκι και έκτισε γύρω του μερικά κελιά για την φιλοξενία των προσκυνητών. Όμως το πλήθος των προσκυνητών από διάφορα μέρη δημιούργησε την ανάγκη ενός μεγαλύτερου ναού και έτσι ξεκίνησε οι οικοδόμηση του σημερινού ναού.
Η Μονή βρίσκεται δυτικά στα Κύθηρα και είναι χτισμένη κοντά στη θάλασσα σε πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για το πνευματικό κέντρο των Κυθήρων και ο ναός της είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα που θεωρείτε η προστάτιδα των Κυθηρίων. Η εικόνα βρέθηκε από ένα βοσκό τον 13ο αιώνα στην περιοχή Μυρτίδια που ονομάζονταν έτσι από τις πολλές μυρτιές που έχει η περιοχή. Στην θέση εύρεσης της εικόνας ο πτωχός βοσκός έχτισε ένα μικρό εκκλησάκι και στην περιποίησή του αφιέρωσε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του.
Μετά τον θάνατο του ευσεβούς βοσκού, την περιποίηση του μικρού ναού της Μυρτιδιώτισσας ανέλαβε ο μοναχός Λεόντιος ο οποίος με την χρηματική βοήθεια των Κυθηρίων μεγάλωσε λίγο το αρχικό εκκλησάκι και έκτισε γύρω του μερικά κελιά για την φιλοξενία των προσκυνητών. Όμως το πλήθος των προσκυνητών από διάφορα μέρη δημιούργησε την ανάγκη ενός μεγαλύτερου ναού και έτσι ξεκίνησε οι οικοδόμηση του σημερινού ναού.
Τα θαύματα που είχε κάνει η εικόνα ήταν πάρα πολλά. Ένα θαύμα εκ των πολλών ήταν κι αυτό που συνέβη στο Θεόδωρο Κουμπριανό απόγονο του βοσκού που είχε βρει την εικόνα. Ο Θεόδωρος Κουμπριανός ήταν παράλυτος αλλά πίστευε με όλη του την ψυχή ότι η παναγία θα τον θεράπευε. Έτσι κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου έστελνε ένα μέλος από την οικογένεια του να ανάψει ένα κερί στη χάρη της για λογαριασμό του. Κάποια χρονιά που ζήτησε ο ίδιος να τον πάνε στη χάρη της για να προσκυνήσει την άγια εικόνα της, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος προερχόμενος από τη θάλασσα. Όλοι έτρεξαν να φύγουν από το φόβο που τους προκάλεσε ο θόρυβος.
Ο παράλυτος έμεινε πίσω ζητώντας τη βοήθεια της Παναγίας. Τότε άκουσε τη φωνή της να τον καλεί να σηκωθεί και να τρέξει να σωθεί. Έτσι ο παράλυτος υπακούοντας στην Παναγία όχι μόνο σηκώθηκε, αλλά έτρεξε και πρόφθασε τους δικούς του που έμειναν έκπληκτοι από το θαύμα.
Ένα άλλο μεγάλο θαύμα ήταν η διάσωση του φρουρίου των Κηθύρων από τους πολλούς κεραυνούς που έπεφταν το χειμώνα στο νησί (1829). Την ιερή εικόνα φύλασσαν οι Κηθύριοι μέσα στο φρούριο για το φόβο των πειρατών που κυριαρχούσαν στη μεσόγειο. Η Παναγία άλλαξε φορά σε όλους τους κεραυνούς που απειλούσαν το κτήριο, στρέφοντας τους προς τη θάλασσα.
Τα τρία αυτά θαύματα ( το θαύμα της εύρεσης, το θαύμα της ίασης του παράλυτου και του θαύμα της διάσωσης του φρουρίου των Κηθύρων από τους κεραυνούς) απεικονίζονται στο κάτω μέρος της χρυσής ένδυσης της θαυματουργής εικόνας.
Ακόμα πάνω στη χρυσή ένδυση της εικόνας απεικονίζονται πολλά θαύματα που πρόσφεραν άνθρωποι που ζητούσαν τη βοήθεια της κατά τη διάρκεια των αιώνων.
![]() |
Αντίγραφο της εικόνας στον παλιό ιερό ναό στο υπόγειο |
Παραπομπές : kithera.gr & https://agiatriasher.com/
0 Σχόλια
Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.