ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά στη γενέτειρά του


Την ιερά μνήμη του Προστάτου και Εφόρου της Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, πανηγυρίζει με μεγαλοπρέπεια από χθες, η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με επίκεντρο του εορτασμού την ομώνυμο Ιερά Μονή που βρίσκεται στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.
Τις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις λαμπρύνουν με την παρουσία τους, κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά, οι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.


Στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κυθήρων.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αρχιμ. Παύλος Ντανάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη πνευματική ανατροφή του Αγίου Κοσμά, στην διδασκαλία και τις διδαχές του, που είναι πάντα σύγχρονες και επίκαιρες, κάνοντας μια αναφορά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Επίσης ευχήθηκε στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας για την ονομαστική του εορτή.


Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και τις ευχές τους, τους άρχοντες της περιοχής, τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και των άλλων Μητροπόλεων, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους χορούς των ιεροψαλτών, και τον πιστό και φιλέορτο λαό, που προσήλθαν με τόση ευλάβεια για να τιμήσουν τον μεγάλο Άγιο Κοσμά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευθυμία και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, η οποία με τόση αγάπη έχει κάνει αυτό το μοναστήρι έναν πνευματικό φάρο που ακτινοβολεί τα μηνύματα του πατρόΚοσμά και μέσα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο διέδωσε την μορφή και την τεράστια προσφορά του μεγάλου Αγίου.




Ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ ευχήθηκε και εκ μέρους του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης, στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας για τα ονομαστήριά του, έτη πολλά, όλβια, θεοχαρίτωτα για να συνεχίζει πάντα τον αγώνα του μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τις ίδιες πνευματικές ανησυχίες που είχε από τα νεανικά του χρόνια, καθώς όπως ανέφερε υπήρξαν συμφοιτητές και μοιράζονταν την αγωνία τους και τον πόθο τους για την ιερωσύνη, την δόξα του Θεού και την σωτηρία των ανθρώπων.



Τα αναλόγια πλαισίωσαν θαυμάσια οι ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου  κ. Κωνσταντίνου Λανάρα.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, οι Καθηγητές του Α.Π.Θ. πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης και κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Θέρμου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Πολιτευτές, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου και εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ακαρνανίας.
Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Μονής, ο Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι μαθήτριες του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ» Λεβαδείας, οι οποίες τραγούδησαν στον Μητροπολίτη μας για την εορτή του, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.




Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέγα Δένδρο, πλησίον της Ιεράς Μονής, όπου σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά. Εκεί οι Αρχιερείς ανέπεμψαν ειδική δέηση, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κυθήρων.

 Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας  
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια