ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Πρώτο βραβείο για εργασία γιατρών από την Ηλεία!


Πρώτο βραβείο απέσπασε η εργασία γιατρών που παρουσιάστηκε στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής από τον ιατρό και διοικητή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Γιάννη Λέντζα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα και η συγκεκριμένη εργασία απέσπασε το 1ο βραβείο του συνεδρίου που τιτλοφορείται ‘Διονύσης Ίκκος’.

Τη συγκεκριμένη εργασία που έχει τίτλο: ‘Κατάθλιψη και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Ηλείας’, εκπόνησαν οι γιατροί: Γ. Τσίρος, Γ. Λέντζας, Π. Βοΐλα, Α. Τσίρου, Ι.Ν. Χαροκόπος. Ε. Γελαστοπούλου και Φ. Δομάγερ.

Η εργασία ήταν άρτια και με σημαντικά αποτελέσματα και παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τον κ. Λέντζα, ο οποίος εκπροσώπησε την ομάδα.

Ένας στους τέσσερις με κατάθλιψη

Το θέμα που επελέγη δεν ήταν τυχαίο, καθώς σκοπός ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της κατάθλιψης στην ικανοποίηση ασθενών από υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παράλληλη αξιολόγηση της ποιότητας ζωής τους. Διεξήχθη μία συγχρονική μελέτη σε έξι Κέντρα Υγείας και έξι Περιφερειακά ιατρεία του Νομού Ηλείας. Συνολικά συμμετείχαν 612 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 60 έτη. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 25,2% εμφανίζει ήπια-σοβαρή κατάθλιψη, ενώ μόνο το 15% λαμβάνει αντικαταθλιπτική αγωγή.

Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς πάσχει από ήπια- σοβαρή κατάθλιψη, εκ των οποίων μόνο το ήμισυ λαμβάνει συστηματική αγωγή, δηλώνοντας λιγότερο ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ΠΦΥ, γεγονός που πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους λειτουργούς υγείας. Η μεγαλύτερη ευαισθησία παρατηρήθηκε στις παραμέτρους που αναφέρονται σε άγχος, κατάθλιψη, ύπνο, ζωτικότητα και σεξουαλική δραστηριότητα, όπου η έγκαιρη αντιμετώπισή τους θα βελτιώσει συνολικά και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Όπως ανέφερε στην ‘Π’ ο κ. Λέντζας, αποτελεί μεγάλη τιμή για όλη την ομάδα εργασίας η συγκεκριμένη διάκριση, καθώς αναγνωρίστηκαν η ποιότητα της εργασίας και τα αποτελέσματα της έρευνας και όπως είπε αποτελεί ώθηση για να συνεχιστεί το ερευνητικό έργο των γιατρών σε σημαντικά ζητήματα, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αφού μπορούν να δώσουν σημαντικά στοιχεία σε ιατρικό και κοινωνικό επίπεδο.
πηγή:http://www.patrisnews.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια