ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Οι αφανείς ήρωες των έργων στους Αυτοκινητόδρομους



Του Νίκου Καραγιάννη

Ένα από τα συνηθισμένα κλισέ στα έργα όταν παραδίδονται είναι να μιλάμε για την επιτυχία κατασκευής, να ακούμε ευχαριστίες σε εταιρείες, υπηρεσίες, πολιτικούς. Αυτό που σπάνια ακούμε είναι για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των έργων. Στην περίπτωση των αυτοκινητόδρομων, κάτω από το "πιασάρικο" θέμα των απαλλοτριώσεων, των προβλημάτων και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις του έχουμε πολλούς πρωταγωνιστές.

Στις κατασκευαστικές εταιρείες, όταν ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα στους αυτοκινητόδρομους και έγινε η στελέχωση, έμελε δυστυχώς να γίνει για σχεδόν 7 χρόνια μία συνεχής αγωνία για το αύριο. Θα συνεχίσουν τα έργα; θα ξεκινήσουν και πάλι; θα πιάσουμε τη διορία; θα καταφέρουμε να δώσουμε τμήματα και τον δρόμο στον κόσμο;

Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα έργα των αυτοκινητόδρομων είναι οι κύριοι "αφανείς ήρωες" και πρωταγωνιστές στα έργα. Έχοντας την τύχη να πάω αρκετές φορές στα εργοτάξια κατά τη διάρκεια της κατασκευής, έζησα από πολλές φορές την αγωνία τους. Να τα καταφέρουν να τελειώσουν το έργο.

Πολλές φορές αρχίζαμε την κουβέντα και το κύριο ερώτημα μου, ήταν, τι γίνεται την επόμενη μέρα; Αν τελειώσει το έργο που θα εργαστείτε; Στο χώρο των έργων υπάρχει δυστυχώς αυτή η αντίφαση. Παίρνεις μεγάλη χαρά από την ολοκλήρωση ενός έργου, αλλά ταυτόχρονα ξέρεις ότι αρκετοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους γιατί το αντικείμενο του έργου ολοκληρώθηκε. Είναι η μοίρα του κόσμου των κατασκευών.

Πολλές φορές γράφουμε για το χρονικό κενό που αφήνουν η ολοκλήρωση των μεγάλων μετολυμπιακών έργων με τα έργα νέας γενιάς που περιμένουμε. Σε αυτό το διάστημα, αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι θα περάσουν μία μεγάλη δύσκολη περίοδο, μέχρι ένα-ένα τα νέα project να ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Αυτό είναι σήμερα το Νο1 πρόβλημα στον κατασκευαστικό κόσμο.

Νομίζω λοιπόν ότι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των έργων είναι οι εργαζόμενοι σε αυτά. Είναι αφανείς, αλλά είναι εκείνοι που έκαναν τα αδύνατα δυνατά από κάθε θέση στο φυσικό αντικείμενο για να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτούς τους νέους δρόμους.

Πρωταγωνιστές είναι και εταιρείες που συμβλήθηκαν με τις κατασκευαστικές των έργων. Πολλές φορές έπρεπε να βάλουν "πλάτη" για να προχωρήσει το έργο. Νομίζω ότι η λέξη υπομονή χαρακτηρίζει αυτά τα έργα, τόσο για εμάς, ως θεατές, όσο και για αυτούς που συμμετείχαν. Οι υπεργολάβοι των έργων έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην ολοκλήρωση των έργων, ενώ ταυτόχρονα ευνοήθηκαν από την σημαντική οικονομική στήριξη των έργων.

Μεγάλοι "αφανείς" πρωταγωνιστές, ήταν και στελέχη του Υπουργείου, που καθημερινά έτρεχαν να κλείσουν εκκρεμότητες, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είχα την τύχη να περάσω μία μέρα μαζί τους σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς πριν από 1 χρόνο, όπου τα αιτήματα έπεφταν βροχή, λογικά και παράλογα.

Είναι άνθρωποι που έδωσαν τις προσωπικές τους μάχες για να καταφέρουν τα έργα να ολοκληρωθούν και εν μέρει σε αυτούς οφείλεται η ολοκλήρωση των έργων. Στη διάρκεια κάποιων εγκαινίων σε έναν από τους αυτοκινητόδρομους, θα μου επιτρέψετε για λόγους ευγένειας να μην κατονομάσω ποιος άλλα ένας διευθυντής έργου ήταν συγκινημένος και μιλούσε για την μεγάλη αλλαγή που φέρνουν στη χώρα αυτοί οι νέοι δρόμοι και δεν μιλούσε για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε αυτά τα χρόνια αλλά για την επόμενη μέρα. Είναι σαφέστατα πρωταγωνιστές αυτών των έργων.

Τέλος, πρωταγωνιστές σε αυτά τα έργα είναι και οι τεχνικές μας εταιρείες. Συνήθως ακούμε και διαβάζουμε για τους "κακούς εργολάβους" (μάλλον ο πιο μαλακός χαρακτηρισμός). Σε αυτά τα έργα έβαλαν πλάτη πολλές φορές για να ολοκληρωθούν και έφτασαν πολλές φορές σε οριακό σημείο. Δεν το έκαναν δωρεάν, πληρώθηκαν και θα πληρωθούν αλλά, συγνώμη, επαγγελματίες είναι, ξέρετε εσείς κάποιον που να δουλεύει δωρεάν; Πολλές φορές όμως χρειάστηκε να κάνουν τις δικές τους υπερβάσεις για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση των έργων.

Όλοι οι παραπάνω ήταν κρίσιμοι κρίκοι μιας αλυσίδας που έπρεπε να δουλέψει για να ολοκληρωθούν τα προβληματικά έργα των αυτοκινητόδρομων, που είναι ένα μνημείο κακού σχεδιασμού και κακής εκτέλεσης. Χρειάστηκε να γίνουν πολλά παραπάνω από ότι θα έπρεπε κανονικά για να λειτουργήσουν 4 νέοι δρόμοι και ένας πέμπτος (Ε65) που έρχεται όπου να είναι. Είναι οι αφανείς ήρωες των έργων στους αυτοκινητόδρομους.

Χριστός Ανέστη,
18.4.2017

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια