ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο:Ενημερωτική εκδήλωση για τα Ρευματικά νοσήματα(φωτο)



Πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 η εκδήλωση με θέμα"Ρευματικά νοσήματα. Διάγνωση-θεραπευτική αντιμετώπιση, ανεπιθύμητες ενέργειες, κίτρινη κάρτα".

Επρόκειτο ουσιαστικά για ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, των νοσούντων και των επαγγελματιών υγείας για τα ρευματικά νοσήματα, που διοργάνωσε  η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.



Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κος Δημήτριος Κούβελας,Ειδικός Γενικός Γιατρός, Καθηγητής και Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ. , Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α


 και ο κος Χρήστος Παπαδόπουλος, Ρευματολόγος.


Ο κ.Κούβελας ανέλυσε την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τον ρόλο του γενικού ιατρού στη φροντίδα των ρευματοπαθών,ενώ στην συνέχεια ο κ.Παπαδόπουλος μίλησε για την διάγνωση και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση αρθροπαθειών.



Στο τελευταίο κομμάτι της ενημέρωσης ο κ.Κούβελας έκανε εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών από φαρμακευτικές αγωγές και εξήγησε το πόσο σημαντικό είναι η καταγραφή και η αναφορά όλων των ανεπιθύμητων ή παράξενων αντιδράσεων στον ασθενή,από τον γιατρό ,με την συμπλήρωση και αποστολή της κίτρινης κάρτας ασθενούς.


Τι είναι η κίτρινη κάρτα;

Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) και οι ασθενείς έχουν καθήκον να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια και να την υποβάλουν είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω φαξ στον Ε.Ο.Φ,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Κούβελας.



Η εκδήλωση έκλεισε με διαλογική συζήτηση και διατύπωση συμπερασμάτων.

Στην ενημέρωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α κα.Αθανασία Παππά ,ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου κ.Κώστας Καλαντζής,ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας κ.Δημήτρης Μιχάλης,ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας κ.Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος, ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου  κ.Αποστόλης Βασιλόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Α.με.Α. Αιτ/νιας "Απόστολος Λουκάς" κα.Ελισάβετ Καραμπούλη.











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια