Ομιλία του π. Κυρίλλου Κωστοπούλου στη Σχολή Γονέων στο Αγρίνιο(φωτο)


Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου 2018 η έκτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Ομιλητής ήταν προγραμματισμένο να είναι ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα ανέπτυσσε το θέμα: «Η ζηλοφθονία, θανατηφόρο νόσημα».
Λόγω ασθενείας του ομιλητή, την εισήγησή του ανέγνωσε ο εκ Πατρών πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Δημητρόπουλος.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του οΣεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς. 

Η επόμενη συνάντηση στην πόλη του Αγρινίουθα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου και ώρα 18:30’, με ομιλητή τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκηςπρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Καλλιακμάνη και θέμα: «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών». Παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου του π Χριστοφόρου Χρόνη, δρ. Θεολογίας, με τίτλο: «Κοινωνικά και βιοηθικά προβλήματα της τρίτης ηλικίας».Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

«Ο Ευρίπου Βασίλειος δεν είχε δύο πρόσωπα»

Τεσσαρακονθήμερο  Μνημόσυνο 
μακαριστού Μητροπολίτου Ευρίπου Βασιλείου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου πολιούχου Αγρινίου, τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 αρχιερατικό συλλείτουργο και ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Ευρίπου κυρού Βασιλείου, καθώς συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες από την εν Κυρίω κοίμησή του.
Στο αρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονύσιος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, τονίζοντας ότι ο Άσωτος υιός θέλησε να ζήσει μακριά από τον πατέρα και ξέπεσε, γιατί δεν είναι δυνατόν να ζήσει κάποιος μακριά από τον Θεό Πατέρα και να ευδοκιμήσει.
Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στην μετάνοια του Ασώτου, η οποία γεννήθηκε από την βεβαιότητα ότι ο Θεός Πατέρας θα τον συγχωρήσει και θα τον δεχθεί στην αγκαλιά Του. Αντίθετα η άρνηση του μεγαλυτέρου υιού προερχόταν από την οίηση ότι εκείνος ήταν ο ευλογημένος του Πατέρα, τα είχε όλα και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.  Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, ο αμαρτωλός που ταπεινώνεται βρίσκει πάντα τη δύναμη και επιστρέφει, ενώ εκείνος που θεωρεί εγωιστικά τον εαυτό του ευλογημένο και αρνείται να μοιραστεί οτιδήποτε με τον συνάνθρωπό του, πάντα θα μένει μακριά από τον Θεό.
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε επίσης και στην προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου Ευρίπου, με την ευκαιρία του ιερού μνημοσύνου, τονίζοντας την ειλικρίνεια και την ευθύτητα που τον διέκριναν.


Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος:
«Η παρουσία μας εδώ, μαζί με τον άγιο Ζακύνθου, οφείλεται στο ότι ήρθαμε να ευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του αδελφού μας, του Επισκόπου Βασιλείου, του εκλεκτού αυτού τέκνου του Αγρινίου. .. Τον αείμνηστο Βασίλειο τον γνώρισα αφού υπηρετούσαμε μαζί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως βοηθοί Επίσκοποι. Και όταν ακόμα ήταν σκληρός, ήταν έντιμος. Κι όταν ακόμα θύμωνε, είχε τη δύναμη της επιστροφής και της αναγνώρισης του λάθους του. Ήταν ένας ακέραιος άνθρωπος. Με όλα όσα ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κουβαλάει, αλλά ήταν ακέραιος. Δεν μπορούσε κανείς να τον κατηγορήσει ότι είχε δύο πρόσωπα, δύο στάσεις. Είχαμε την ευκαιρία να συνυπηρετήσουμε, να συνεργαστούμε και να γνωρίσει ο ένας τον άλλον.
Εύχομαι να βρίσκεται ήδη στις αγκάλες του Θεού. Εύχομαι στους συγγενείς του να είναι υπερήφανοι για τον αδελφό τους. Κι εσείς όσοι τον γνωρίσατε να είσαστε σίγουροι ότι δεν σας εξηπάτησε. Δεν είχε δύο πρόσωπα ο Βασίλειος».


Αμέσως μετά την τέλεση του τεσσαρακονθήμερου ιερού μνημοσύνου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάςευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που ήρθαν να τιμήσουν την μνήμη του μακαριστού Επισκόπου, ενώ τόνισε ότι ο Επίσκοπος Ευρίπου Βασίλειος θα αποτελεί το πρότυπο του Αρχιερέως για την συνέπεια της ζωής του, την ειλικρίνεια του χαρακτήρος του, το ταπεινό, αθόρυβο και ταυτόχρονα σπουδαίο έργο του.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, όπου βρίσκεται ο τάφος του αειμνήστου, για να τελέσουν την ακολουθία του Τρισαγίου. 


 


Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας 
Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.