ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Λευκάδα :Τοποθετήθηκε ο πρώτος μηχανισμός για πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα,στην Λυγιά



Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδος: ” Ο πρώτος μηχανισμός για πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα είναι γεγονός”

Ο πρώτος μηχανισμός  στην Λευκάδα που διευκολύνει  την είσοδο στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι πλέον γεγονός . Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί η τοποθέτησή του στην παραλία Λίμνη της Λυγιάς και θα ολοκληρωθεί περίπου σε τέσσερις ώρες. Πρόκειται για το γνωστό μηχανισμό seatrac που ήδη έχει τοποθετηθεί σε πολλές παραλίες της Αττικής αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας. ” Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας τοποθετεί αυτό το μηχανισμό προκειμένου και οι συμπολίτες μας αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μας με κινητικά προβλήματα να έχουν επιτέλους το δικαίωμα της εύκολης πρόσβασης στη θάλασσα”, θα πει στο lefkadapress ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θοδωρής Χαλικιάς ο οποίος από το πρωί επιβλέπει τις εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο. “Seatrac έχει η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα .

Από το 2016 προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε και στην Λευκάδα και τελικά τα καταφέραμε φέτος, ξεπερνώντας τα προβλήματα που υπήρχαν. Φέτος όμως επιλέχθηκε αυτή η εξαιρετική παραλία την οποία επέλεξε η  ίδια η εταιρεία που έχει τα Seatrac δια του κ.  Φωτίου ο οποίος είναι και εμπνευστής αυτού του μηχανισμού. Ο κ. Φωτίου θεώρησε ότι αυτή είναι η καλύτερη και λόγω του μικρού κυματισμού της θάλασσας, της πρόσβασης, της ξενοδοχειακής μονάδας  που είναι δίπλα αλλά και των καφέ που είναι κάτω από τα δέντρα και μπορεί ο χρήστης του seatrac να έχει πρόσβαση. Είναι επίσης και πολύ κοντά στην πόλη .  Δεν έχει σημασία αν θα το χρησιμοποιήσει ένας ή 500 σημασία έχει ότι και ένα άτομο να είναι έχει το δικαίωμα της πρόσβασης στη θάλασσα “, κατέληξε ο κ. Χαλικιάς.

Να σημειωθεί ότι στο σημείο θα γίνουν τρεις θέσεις πάρκινκ για ΑμεΑ , όπου η τροχαία θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρή για το ποιος παρκάρει εκεί, ενώ θα εξωραϊστεί και ο χώρος . Το seatrac έχει δικλίδες ασφαλείας μια και λειτουργεί μόνο με τηλεκοντρόλ . Το χειμώνα θα μεταφέρεται στις αποθήκες της Περιφέρειας και τον Μάιο θα τοποθετείται και πάλι. Η Λευκάδα από σήμερα μπαίνει στο χάρτη των περιοχών που διαθέτουν seatrac με άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μέσω των socila media.

Seatrac…

πρόκειται για μια συσκευή που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα μα κινητικά προβλήματα να μπαίνουν στη θάλασσα αυτόνομα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του Seatrac ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Η ιδέα εξελίχθηκε και έγινε πράξη στο εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Β. Κωστόπουλο και τον Δρ Γ. Σωτηριάδη.Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα από τα άτομα αυτά η κολύμβηση στη θάλασσα προσφέρει όχι μόνο απόλαυση, αλλά και την αναγκαία σωματική άσκηση. Οι μηχανισμοί πρόσβασης ενισχύουν την αυτονομία των αναπήρων και προάγουν τον πολιτισμό της κοινωνίας.

Η ομάδα έφτιαξε έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντας τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.

Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.

«Το Seatrac μπαίνει στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν και βγαίνει στο τέλος της. Πέρα από την αυτονομία, είναι συσκευή eco, δηλαδή χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για να λειτουργήσει και δεν αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον. Δεν υπάρχουν τσιμεντένιες βάσεις. Μπαίνει σε 6-8 ώρες και σε δύο ώρες βγαίνει και η παραλία μένει έτσι όπως ακριβώς τη βρήκαμε» σημειώνει ο κ. Φωτίου σε συνέντευξή του .

Το Seatrac έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο καινοτομίας στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα καινοτομεί» και τον περασμένο χειμώνα έλαβε το βραβείο «National Champion» στον διαγωνισμό European Business Awards 2015-2016 στην κατηγορία «Innovation».


πηγή:lefkadapress.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια