ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ο Κώστας Μπακόπουλος εξηγεί που οφείλεται το υψηλό ποσοστό καισαρικών στο Αγρίνιο


Σε μείζον ζήτημα ανάγεται η διαδικασία τοκετού με καισαρική τομή , καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα είναι πρώτη στη σχετική λίστα ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εμφανίζεται στο Αγρίνιο . Τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν την κατάσταση αυτή καθώς δεν υπάρχει σχέδιο δράσης, για την αντιμετώπιση της. Χαρακτηριστικά, το 2016 ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές, έναντι 28.319 φυσιολογικών τοκετών. Και αυτό τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15%. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο Αγρινίου, το 74,8% σε κλινική των Χανίων, το 69% στο νοσοκομείο Σύρου και το 67,4% στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στο Αγρίνιο σχολίασε ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Αιτωλοακαρνανίας κ.Κώστας Μπακόπουλος μιλώντας στη δημοσιογράφο Νανά Θεοδωροπούλου στην εκπομπή «ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» στον aeras fm 99.5. Όπως εξήγησε ο κ.Μπακόπουλος τα αυξημένα ποσοστά δεν οφείλονται στην επιλογή του γιατρού αλλά υπάρχουν γεγονότα και συγκυρίες που πολλές φορές είναι μονόδρομος μια καισαρική.

«Για να μπούμε πραγματικά σε βάθος ανάλυσης μιας στατιστικής μελέτης πρέπει να έχουμε πολύ παραπάνω στοιχειά από ένα απλό νούμερο. Πρέπει να έχουμε δημογραφικά στοιχειά, Τα δημογραφικά στοιχειά είναι σημαντικά, γιατί αν πάρουμε μια περιοχή  με μεγάλο αριθμό ρομά, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν υψηλά ποσοστά  καισαρικών. Διότι οι ρομά γεννούν σε πολύ μικρές ηλικίες, 13-15-16 χρόνων. Γιατί ένα κοριτσάκι ηλικίας 13 χρόνων δεν έχει διαμόρφωση λεκάνης, δεν έχει διαμορφωμένο μυικό σύστημα, δεν έχει ούτε την δυνατότητα να συνεργαστεί για να φέρει σε πέρας έναν πρώτο τοκετό. Επίσης κάποιες γυναίκες δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν, ή να υποστούν όλη αυτί τη διαδικασία του τοκετού  και προτιμούν την «εύκολη λύση»» εξηγεί ο κ.Μπακόπουλος και υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση  στις υποψήφιες μητέρες.
Αλλοι λόγοι των υψηλών ποσοστών των καισαρικών που παρατηρούνται στο Αγρίνιο είναι η «αμυντική άσκηση ιατρικής», για την αποφυγή δηλαδή ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά τον τοκετό αλλά και ι η επιθυμία της ίδιας της γυναίκας να γεννήσει με καισαρική, καθώς υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας. «Εγώ  ως νευροχειρουργος   σε ασθενείς που με επισκέπτονται και μου λένε ότι πονούν  προσπαθώ να τηρώ το το πρωτόκολλο,  δηλαδή πρέπει να προσπαθήσουμε 15-20 μέρες με φάρμακα και να μην τους βάλω στο χειρουργείο. Κάποιοι όμως είναι ανένδοτοι  και μου λένε,  γιατρέ  μου τι με νοιάζει εμένα το πρωτόκολλο; Εγώ πονάω και δεν θέλω να πονάω. Εκεί είσαι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί είναι η επιθυμία του ασθενή.Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι κάποια λεπτά θέματα. Ενα σημείο που πιστεύω πως παίζει ρόλο,  χωρίς να θέλω να δώσω άφεση αμαρτιών εφ όλης της ύλης, είναι θέμα   διερεύνησης . Όταν μια δομή δεν είναι πλήρως στελεχωμένη ώστε να προσφέρει 100% ασφαλή παρακολούθηση της επιτόκου ο γιατρός για ασφάλεια ακολουθεί αυτή την μέθοδο. Διαπράττοντας αυτό που λέμε παγκοσμίως αμυντική ιατρική, πηγαίνει πολύ πιο εύκολα στην καισαρική ώστε να παραδώσει ένα υγιές παιδί και μια υγιή μητέρα πάρα να μπει στο ρίσκο  όλης αυτής της διαδικασίας. Γιατί κάποια μπορεί να περιμενει 12-18 ωρες μέχρι να έρθει σε πέρας ένας φυσιολογικός τοκετός, ειδικά αν πρόκειται για μια πρωτότοκο. Η έλλειψη διαρκούς παρακολούθησης , μπορεί να μην έχει τις μαίες που χρειάζεται για  να βάλει 2-3ή 5 επιτοκους σε ταυτόχρονη παρακολούθηση. Οπότε ο γιατρός σου λέει, γιατί να το ρισκάρω; Είναι η λεγόμενη αμυντική ιατρική Αυτό ξέρετε συμβαίνει σε όλες τις ειδικότητες ακόμα και στον καθορισμό κάποιων guide lines ,που υπάρχουν κάποιες καθοδηγήτριες οδηγίες. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα της δικής μου ειδικότητας, το πότε κάνω για παράδειγμα μια αξονική στο κεφάλι. Εάν συγκρίνετε τις καθοδηγήτριες οδηγίες μιας δεκαετίας πιο πριν ήταν πολύ πιο ελαστικές απο σήμερα. Εχω μιλήσει με αυτούς που τις καταρτίζουν και τους  λεω, μα καλά πριν από μια δεκαετία τόσο είχαμε πέσει στατιστικά έξω και ήμασταν τόσο πιο χαλαροί; Οχι. Είμαστε πολύ πιο αυστηροί για να προστατευσουμε τους εαυτούς μας»ανέφερε.

Τέλος ο κ.Μπακόπουλος τόνισε ότι επειδή αυτά τα υψηλά ποσοστά  καισαρικών στο Νοσοκομείο του Αγρινίου αλλά και σε άλλα Νοσοκομεία προβληματίζουν πολύ τον κόσμο, θα πρέπει να γίνει μια ανάλυση σε βάθος και ενημέρωση «Από ενα τέτοιο ακραίο στατιστικά παράδειγμα να βγούνε σοβαρά συμπεράσματα. Να ξέρουμε προς τα που πρέπει να στοχεύσουμε για να μειωθεί αυτό το ποσοστό. Να δούμε τις πραγματικές αίτιες. Ειναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε τον γιατρό, αλλά πρέπει να δούμε και τα υπόλοιπα και να προσπαθήσουμε όλα αυτά, να τα μαζέψουμε και να φέρουμε την στατιστική σε ένα πιο αποδεκτό επίπεδο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια