ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Το θέατρο του παραλόγου και ο “χορός” των εκατομμυρίων ευρώ

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike παπαδόπουλος

Άρθρο – Παρέμβαση του Πάνου Παπαδόπουλου, επικεφαλής του Συνδυασμού «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση (19-9-2018) του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ο απερχόμενος Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος λαμβάνει 1.000.000 ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020, του οποίου φορέας διαχείρισης είναι η «ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ», μετά από πολιτική συνεννόηση με τους Δήμους Ναυπακτίας και Ξηρομέρου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή εφαρμογής των δράσεων και υποδράσεων μέσα από τη συγκεκριμένη πρόσκληση – διακήρυξη.
Βεβαίως, για άλλη μια φορά, οι προτάσεις του ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ανεπίκαιρες και χωρίς στόχευση και προοπτική.
Κατ’ αρχήν το πρώτο ψεύδος του κ. Καραπάνου – το οποίο προκύπτει σαφέστατα από την περίληψη διακήρυξης που συνημμένα σας αποστέλλουμε – είναι ότι μίλησε για 9.000.000 ευρώ – ποσό το οποίο αφορά το σύνολο του προγράμματος και των δράσεων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό – ενώ το συγκεκριμένο μέτρο 19 που κλήθηκε να υποβάλλει προτάσεις διαθέτει 1.750.000 ευρώ!
Η δεύτερη σκόπιμη και αγχωτική παραπληροφόρηση είναι ότι τα έχουμε όλα μοιράσει μεταξύ μας (οι 3 Δήμοι) και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα. Λες και η Ναύπακτος ειδικά δεν διαθέτει αγροτικές περιοχές με τεράστιο γεωγραφικό ορεινό όγκο.
Η τρίτη διαπίστωση είναι ότι το πρόγραμμα πήρε παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 1-10-2018, γιατί ως συνήθως ο Δήμος Μεσολογγίου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου! Μια ματιά στην αρχική πρόσκληση θα διαπιστώσει του λόγου του αληθές.
Στο δια ταύτα:
α) Στο υπομέτρο 19.2 του μέτρου 19, δράση 19.2.4.1 «Βασικές υπηρεσίες για ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές» ο κ. Καραπάνος προτείνει – κάνοντας “χωριό” το Μεσολόγγι – την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μεσολογγίου με 600.000 ευρώ, τη στιγμή που η συγκεκριμένη υποδράση έχει μόνο 60.000 ευρώ! Τα συμπεράσματα δικά σας. Προχειρότητα; Άγχος επιβίωσης; Άγρα εντυπώσεων; Ανικανότητα; Και βέβαια η ιστορία της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Μπότσαρη που “έφαγε” τόσους Δημάρχους, θεωρούμε ότι δεν είναι άμεση προτεραιότητα και ούτε μπορεί να ενταχθεί στη συγκεκριμένη δράση. Εδώ μπορούσε να ενταχθεί, κατά τη δική μας άποψη, η απαλλοτρίωση οικοπέδου για τη διάνοιξη – διαπλάτυνση και αποσυμφόρηση της κεντρικής οδού Νεοχωρίου, που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής και αυτό ακριβώς η παράταξή μας πρότεινε.
β) Στο υπομέτρο 19.2.4.2 πρότεινε την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Αιτωλικού, προϋπολογισμού 328.000 ευρώ, σε ένα γήπεδο που μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και που θα μπορούσε να το κάνει με πόρους του Δήμου. Γιατί άραγε τόση πρεμούρα τώρα; Εκλογές γαρ… Στο συγκεκριμένο μέτρο που αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 350.000 ευρώ – που ο κ. Καραπάνος θεωρεί ότι θα τα πάρει όλα – εντάσσεται με συνοπτικές διαδικασίες και ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ που εμείς προτείναμε – με λιγότερα χρήματα – και αυτός δεν αποδέχθηκε! Και πάλι τα συμπεράσματα δικά σας.
γ) Στο υπομέτρο 19.2.4.3 πρότεινε την δημιουργία Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης προϋπολογισμού 50.000 ευρώ και μάλιστα μέσα στην Πινακοθήκη! Είναι πιο λειτουργικό να εγκατασταθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη ή απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων; Η συγκεκριμένη δράση του προγράμματος έχει προϋπολογισμό 1.135.000 ευρώ, που ο κ. Δήμαρχος την αφήνει ανεκμετάλλευτη. Εμείς προτείναμε την ανάπλαση, διαμόρφωση, συντήρηση και βελτίωση της επισκεψιμότητας του αρχαίου θεάτρου Οινιαδών. Ο κ. Καραπάνος σφύριζε αδιάφορα.
Αυτού του είδος όμως η προχειρότητα, ο ετσιθελισμός, η μη αποδοχή κάθε δημιουργικής πρότασης για ένταξη και υλοποίηση έργων από ευρωπαϊκά κονδύλια, γυρνάει μπούμερανγκ για την ίδια την πόλη και το Δήμο συνολικότερα και καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την “παπάτζα” της εντυποσιωθηρίας και τίποτε περισσότερο. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε. Καλό κατευόδιο και να μας γράφετε – αν μπορείτε – εκεί απ’ όπου θα πάτε και δεν θα ξαναγυρίσετε. Στα δημοτικά πράγματα εννοείται…           

Πάνος Παπαδόπουλος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια