ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Με τις εκδηλώσεις στο Αγρίνιο ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αιτωλοακαρνανία


Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο.

Η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη, η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Νεολαίοι, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας πήραν μέρος στη μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μεράκι με το οποίο στήθηκε και φέτος το Φεστιβάλ, αλλά και να δουν από κοντά μερικές σελίδες από την ηρωική δράση του Κόμματος όλο τον προηγούμενο αιώνα. Σε αυτό συνέβαλαν και οι δύο εκθέσεις που υπήρχαν στο χώρο, η μία με θέμα «Το πρότυπο αθλητή μέσα και έξω από το γήπεδο» που αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στους Αγρινιώτες ποδοσφαιριστές του Παναιτωλικού, Πάνο Αλεξά και Βασίλη Μήτσου, μέλη του ΚΚΕ με ηρωική δράση. Η δεύτερη είχε θέμα «Το καπνεργατικό κίνημα του Αγρινίου την περίοδο του Μεσοπολέμου».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στο καπνεργατικό κίνημα στο Αγρίνιο την περίοδο του Μεσοπολέμου, που μαζί με την έκθεση, έδιναν μια σύντομη εικόνα της δράσης του Κόμματος και της επιρροής του στο εργατικό κίνημα στην πόλη, τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή του. Η προσπάθεια για αποτύπωση της δράσης των καπνεργατών της περιόδου αυτής με θεατρική μορφή ήταν πετυχημένη, κάτι που φανέρωσαν τα πολλά χειροκροτήματα του κόσμου.

Στη συνέχεια δυο μαθήτριες βγαίνοντας μέσα από το πλήθος, απήγγειλαν το εμβληματικό ποίημα «Οδηγητής», του ποιητή της εργατιάς, Κώστα Βάρναλη.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Αρχικά αναφέρθηκε στη σημασία των 100 χρόνων του Κόμματος και των 50 χρόνων της ΚΝΕ, επισημαίνοντας: «Ό.τι θετικό έζησε ο λαός στον τόπο μας, κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κατάκτηση, μικρό ή μεγαλύτερο βήμα, συνδέεται με την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, των μελών και στελεχών του, δημιουργώντας πρότυπα στάσης ζωής. Γι' αυτό το ΚΚΕ απέκτησε βαθιές ρίζες στο λαό, ποτίστηκαν με το αίμα των καλύτερων παιδιών του» και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ κράτησε ψηλά τη σημαία, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα. Τη σημαία που απέκτησε το χρώμα της και το σύμβολό της βουτηγμένη μέσα στους αγώνες, στις νίκες και στις ήττες, για να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας εμπρός. Σαν κι αυτούς που δόθηκαν και στον τόπο σας, εμπνέοντας το μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο να γράψει: "Αϊ, μανάδες Αγρινιώτισσες, μαύρος καημός που βόσκησε τα φύλλα της καρδιάς σας / όμως το γαίμα των παιδιώνε σας βγαίνει πάνω από το μαύρο / κόκκινο της θυσίας, της αγρύπνιας κόκκινο / κόκκινο της αυγής και της ελπίδας / το κόκκινο της λευτεριάς, κόκκινο κατακόκκινο"».

Αναφερόμενος στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και στα περί «δίκαιης» και «βιώσιμης» ανάπτυξης, που προπαγανδίζουν έντονα το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αντίστοιχα, τόνισε: «Το τι σημαίνει ανάπτυξη των κερδών το βιώνουν οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις με τα 12ωρα, την εντατικοποίηση, τους μισθούς-φιλοδώρημα. Το βιώνουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή σας, στις ιχθυοκαλλιεργητικές βιομηχανικές μονάδες, όπου κανόνας είναι η εντατικοποίηση, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, η δουλειά χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα, σε θερμοκρασίες -18ο C» όπως και «για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού που δίνουν τη μάχη με τις επιπτώσεις των κατευθύνσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ, που δίνουν τη μάχη για να πληρωθούν τη σοδειά τους, με τις χαμηλές τιμές, για να μην ξεκληριστούν».

Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες, φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να διαλέξουν το δικό τους δρόμο. Βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες και ξεκαθάρισε: «Η δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ παντού, με οργανωμένο το λαό».

Τη σκυτάλη πήρε η Γλυκερία, με το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο να συγκινεί και το υπόλοιπο πρόγραμμα να ενθουσιάζει τους συμμετέχοντες.

Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου.

πηγή:902.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια